Mijn erfenis

Wanneer een persoon overlijdt, komen zijn familieleden in aanmerking om te “erven”. Erven gebeurt echter niet willekeurig. Ons burgerlijk wetboek bevat een heel aantal regels die bepalen wie in welke volgorde en in welke mate in aanmerking komt om te erven. 

Erven is vandaag meer dan ooit een actueel thema. Iedereen wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd. Mensen praten doorgaans niet graag over wat er met hun goederen zal gebeuren eenmaal ze er niet meer zijn, maar toch roept het erfrecht bij veel mensen een aantal vragen op. Vragen zoals “hoeveel erven mijn kinderen elk?”, “Kan ik ze onterven?” of nog “kan ik volledig vrij mijn testament opstellen?” zijn zeer belangrijk en niet altijd eenvoudig te beantwoorden.

In een notendop...

Sommige erfgenamen genieten in ons erfrecht van een bijzondere bescherming. Zo kan je je kinderen en je huwelijkspartner niet zomaar onterven. Ze hebben altijd recht op een minimaal erfdeel (de erfrechtelijke "reserve"). Klik hier om er meer over te weten!

De successierechten (of de erfbelasting zoals dat in Vlaanderen heet) betaal je op basis van je aangeeft in de aangifte van nalatenschap. Ontdek hier alle tarieven voor overlijdens in Vlaanderen.

Wanneer een naast overlijdt, staat de wereld even stil. Midden in deze moeilijke periode moet je een aantal administratieve zaken in orde brengen, zoals de aangifte van nalatenschap. Bovendien zullen de rekeningen van de overledene tijdelijk geblokkeerd worden. Klik hier voor meer informatie. 

 

Notaris TV

 
 

Brochures

alle brochures >

De zorgvolmacht

(PDF / 1,9 MB / 37 pagina's) - versie 02/2020

Klik op de afbeelding om te downloaden