Successieplanning

Weinig mensen denken graag aan de voorbereiding van hun erfenis. Er zijn nu eenmaal leukere dingen in het leven. Maar toch is het nuttig om stil te staan bij de overdracht van je vermogen. Een vaak voorkomend misverstand is dat successieplanning enkel voor de grote vermogens is weggelegd. Successieplanning gaat echter niet alleen over financiën.

In een notendop...

Er bestaan regels die bepalen welk goed van wie is: van beide echtgenoten gemeenschappelijk of onverdeeld of van één echtgenoot alleen. Dat alles wordt bepaald door het huwelijksvermogensstelsel. Met een huwelijkscontract kunnen de huwelijkspartners kiezen voor een huwelijksvermogensstelsel of de wettelijke regels wat verfijnen. Informeer je hier.

Nadenken over de overdracht van je vermogen? Dat is de kern van successieplanning. Maar wat met het beheer van je goederen... en van je persoonlijke zaken? Minstens even belangrijk! Informeer je hier.

De wet voorziet niet hetzelfde erfrecht voor samenwonende koppels. Samenwonende koppels die elkaar iets willen nalaten, moeten dus zelf de touwtjes in handen nemen. Gelukkig bestaan er verschillende mogelijkheden om elkaar te beschermen ingeval één van de twee zou overlijden. Lees er hier meer over.

 

Notaris TV

 
 

Brochures

alle brochures >

De zorgvolmacht

(PDF / 1,9 MB / 37 pagina's) - versie 02/2020

Klik op de afbeelding om te downloaden