Het leven en zijn risico's: Hoe kan de notaris helpen om ze te beperken?

Wanneer alles goed gaat, voelen we niet de behoefte om na te denken over de risico’s die het leven kan meebrengen. We denken liever niet aan regelingen voor “het geval dat”. En we luisteren liever niet naar het stemmetje dat zegt “je weet maar nooit”. Nochtans kan advies inwinnen bij de notaris een kleine stap zijn die een groot verschil uitmaakt.

 

 

Je gaat trouwen… maar wat als je relatie op de klippen loopt?

In het huwelijksbootje stappen is meer dan elkaar eeuwige trouw beloven. Aan huwen zijn tal van juridische gevolgen gekoppeld. Zo heeft het huwelijk een belangrijke impact op de samenstelling van de vermogens van de partners. Zonder huwelijkscontract hebben de partners elk eigen goederen én een gemeenschappelijk vermogen. Hieronder valt niet alleen wat de partners samen aankopen tijdens hun huwelijk, maar ook hun inkomsten. Geen wonder dat veel koppels voor of tijdens hun huwelijk bij de notaris aankloppen om een huwelijkscontract op te stellen. Een huwelijkscontract kan voor de partners een aanzienlijke bescherming bieden. Dat kan door vermogens afgescheiden te houden (bijvoorbeeld als één van de partners zelfstandige is), of juist door elkaar meer toe te kennen via bepaalde clausules.

 

Je koopt een woning… maar wat als er plots een slechte verrassing opduikt?

De aankoop van een woning is een mijlpaal in het leven van mensen. Vaak zelfs hun belangrijkste investering. Toch kunnen er problemen opduiken: stedenbouwkundige overtredingen, een vervuilde grond, de stoololietank of elektriciteit die niet in orde is, een verkoper die schulden blijkt te hebben... Het is de rol van de notaris om dit soort problemen te voorkomen. Hij informeert de kopers zodat ze met volle kennis van zaken kunnen aankopen. Bovendien geeft de notaris ook het nodige advies. Want de aankoop van een woning heeft niet alleen een impact op jouw vermogen, maar ook dat van je partner, van je zaak, van je kinderen… Dit is de reden waarom kopers best al een notaris contacteren voor het ondertekenen van de compromis. De compromis is volledig bindend. Zekerheid over de inhoud van dit document is dus cruciaal om jezelf als koper te beschermen. Wil je meer informatie over de rol van de notaris bij de aankoop van een woning? Ontdek onze infofiche!

 

 

Je start een bedrijf op… maar wat als schulden de bovenhand nemen?

De Belg heeft niet alleen een baksteen in de maag, maar ook een gezonde portie ondernemingszin. Maar er zijn ook risico’s bij het starten van een onderneming. Als ondernemer kan je aansprakelijk gesteld worden of geconfronteerd worden met schulden. Daarom denk je best goed na over de structuur waarbinnen je wil ondernemen. Ga je voor een vennootschap of juist niet? En indien wel: voor welke vennootschapsvorm? De notaris zal je adviseren en bijstaan zodat je met een sterke juridische basis vertrekt.

Bovendien bekijkt  de notaris je ondernemingsplannen in het licht van je gezinssituatie. In sommige gevallen is er nood aan een extra bescherming. Deze bescherming krijg je via een vennootschap, met een huwelijkscontract of met een verklaring van onbeslagbaarheid van de gezinswoning. Met deze akte zorg je ervoor dat professionele schuldeisers geen beslag kunnen leggen op je woning.

 

Je bent vandaag gezond… maar wat als je plots dement wordt of een ongeval hebt?

Een ziekte, een ongeval, de gevolgen van ouderdom… het kan ons allemaal overkomen. Om te anticiperen op al deze momenten waarop het minder goed met je gaat, kan je vandaag bij de notaris een zorgvolmacht opstellen. Hiermee geef je aan bepaalde personen richtlijnen over het beheer van je goederen voor het geval je op een dag niet meer in staat bent om je belangen te behartigen.

 

 

Je leeft vandaag een gelukkig leven… maar wat als je er niet meer bent?

Nu al nadenken over wat er zal gebeuren als je er niet meer bent? Niet meteen de meest aangename gedachte. Toch sta je er beter eens bij stil. Nu al nadenken over het lot van je goederen na je overlijden kan jouw familieleden  toekomstige discussies besparen. Heel vaak komen ouders bij de notaris om te bekijken hoe ze hun kinderen financieel kunnen steunen (zonder  l een fiscale kater op te lopen). Maar successieplanning gaat niet altijd over centen. Zo kiest niet iedereen voor het huwelijk. Sommigen blijven bewust vrijgezel. Sommigen hebben stiefkinderen. Soms wil je  niet-wettige erfgenamen beschermen. Dat kan. . Ook hier kan je notaris je helpen om je wensen concreet te maken. Wil je meer informatie over successieplanning? Check onze handige brochure!