De basisakte

De basisakte bevat de beschrijving van de eigendom met de gemeenschappelijke en privatieve delen. Een basisakte moet in de vorm van een notariële akte opgesteld worden. Die akte regelt voornamelijk de eigendomsrechten van de mede-eigenaars, het “zakelijk” aspect.

Elke privatieve eenheid (dus elke mede-eigenaar) heeft een bepaald aandeel in de gemeenschappelijke delen. Het aandeel wordt uitgedrukt in duizendsten (of tienduizendsten) en wordt bepaald op basis van de waarde van elke kavel.

In de basisakte moet eveneens een gemotiveerd verslag van een notaris, een landmeter- een architect of een makelaar worden opgenomen. Daarin wordt rekening gehouden met de ligging, de bestemming en de netto-vloeroppervlakte van de privatieve gedeelten.

 

Kan een basisakte worden gewijzigd?

Een basisakte kan gewijzigd worden, maar enkel via een notariële akte. De basisakte kan bijvoorbeeld gewijzigd worden wanneer de aandelen in gemeenschappelijke delen worden gewijzigd of wanneer de lasten worden gewijzigd. Een wijziging wordt door de algemene vergadering beslist of door de vrederechter (op verzoek van een mede-eigenaar).

 

Wat als de basisakte niet duidelijk is?

Als een basisakte niet duidelijk is omdat er bijvoorbeeld tegenstrijdigheden zijn of vermeldingen ontbreken, dan geldt de regel dat alle onderdelen die worden gebruikt door meer dan één mede-eigenaar gemeenschappelijk zijn.