Je budget bepalen

Een goed begin bij de start van de huizenjacht is het opstellen van een aankoopbudget. Hou bij het opstellen van het budget niet enkel rekening met de aankoopprijs van een woning. Bij een aankoop horen nog bepaalde kosten, waarvan de registratiebelasting een niet te onderschatten onderdeel vormt. Bekijk hoeveel je maandelijks kan afbetalen en bepaal op basis daarvan hoeveel je kan lenen. Hou daarbij rekening met je vaste uitgaven.

Neem voldoende tijd bij het zoeken naar een woning. Laat je niet te sterk beïnvloeden door de eerste indruk. Bekijk alle aspecten zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Informeer je naar eventuele premies of belastingverminderingen die je zou kunnen krijgen.

Zelf eens nagaan of je voldoende budget hebt? Gebruik onze handige rekenmodule!

 

Ben je klaar om een woning aan te kopen?

Een belangrijke vraag is om te weten of je financieel klaar bent om een woning te kopen. Alles hangt af van je persoonlijke situatie. De rekenmodule kan je reeds een idee geven van de totale aankoopkosten.

De prijs van de woning is van belang, maar dat is niet het enige dat je in overweging moet nemen. Koop je een woning als investering? Wil je zelf in blijven wonen? En indien je wil renoveren: heb je daar al een budget voor?

Eenmaal je een woning hebt gekocht, ben je in de meeste gevallen sterk gebonden aan de hypothecaire lening. Een huurovereenkomst kan je opzeggen wanneer bepaalde omstandigheden in je leven veranderen, maar een hypothecaire lening moet je blijven betalen, wat de evolutie van je financiële toestand ook is. Twee keer nadenken bij het sluiten van een lening is dus essentieel.

 

 

Eerst lenen en dan kopen… of omgekeerd?

Om een klaar en duidelijk beeld te krijgen van het aankoopbudget en om efficiënt te kunnen zoeken naar woning, valt het aan te raden reeds vroeg een afspraak te maken bij de bank.

Weet bovendien dat je een verkoopovereenkomst kan sluiten onder een “opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een lening”. In dit geval zal je een verkoopovereenkomst kunnen sluiten vóór je een lening hebt verkregen, maar de verkoopovereenkomst zelf zal pas uitwerking krijgen wanneer je effectief een lening van de bank ontvangt.