Hoe beoordeelt de gemeente een vergunningsaanvraag?
Bij de beoordeling van een vergunningsaanvraag houdt de gemeente rekening met de geldende voorschriften die op het perceel van toepassing zijn en met de vraag of het bouwproject in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening in die omgeving.
De geldende voorschriften worden bepaald door ruimtelijke plannen (gewestelijke, provinciale, en gemeentelijke plannen). Dat kunnen ruimtelijke uitvoeringsplannen, rooilijnplannen, onteigeningsplannen, plannen van aanleg en verkavelingsplannen zijn. Daarnaast kunnen ook bepaalde voorschriften opgelegd worden door stedenbouwkundige verordeningen, die eveneens gewestelijk, provinciaal of gemeentelijk opgemaakt kunnen worden. Een voorbeeld van een stedenbouwkundig voorschrift voor het bouwen van een woning is dat een perceel in principe gelegen moet zijn in een woongebied.
Naast de geldende voorschriften, zal de gemeente ook rekening houden met de “goede ruimtelijke ordening” van de omgeving. Het bouwproject moet daarmee in overeenstemming zijn. Daarbij zal de gemeente verschillende criteria in overweging nemen zoals de functionele inpasbaarheid, de schaal, de visueel-vormelijke impact van de bouw, de veiligheid, het bodemreliëf, de lichtinval…
Zo zal je niet snel een discotheek kunnen bouwen tussen twee woningen. Een appartementsblok met 15 verdiepingen zal niet geplaatst kunnen worden tussen kleine woningen. Je zal ook rekening moeten houdenmet de privacy van de buren.