Situatie zonder huwelijkscontract
De ondernemer die gehuwd is zonder huwelijkscontract, is gehuwd onder het ‘wettelijk stelsel’. Bij dit huwelijksstelsel hebben de partners niet alleen een persoonlijk vermogen, maar ook een gemeenschappelijk vermogen. Dat gemeenschappelijk vermogen delen de huwelijkspartners met elkaar.
Ben je gehuwd zonder huwelijkscontract? Dan kunnen de schuldeisers zich niet enkel verhalen op jouw persoonlijk vermogen, maar ook op het gemeenschappelijk vermogen. Ook goederen van je huwelijkspartner kunnen dan in beslag genomen worden. Ondernemen via een eenmanszaak en tegelijkertijd gehuwd zijn onder het wettelijk stelsel houdt daarom risico’s in.
Hoe kan je de risico’s beperken?
Je kan bij de notaris een huwelijkscontract afsluiten om te huwen onder het stelsel van ‘scheiding van goederen’. Romantisch klinkt het niet, maar het is wel een mogelijke oplossing
Met zo’n huwelijkscontract kan je de huwelijkspartner beschermen. Het stelsel van scheiding van goederen zorgt niet alleen voor financiële zelfstandigheid, het beperkt ook het onderpand van de schuldeisers. De vermogens blijven afgescheiden, en de goederen van de huwelijkspartner blijven buiten schot als er professionele schulden zijn.
Wil je een zelfstandige activiteit starten en ben je gehuwd?
Ga dan langs bij je notaris. Hij zal jouw situatie onder de loep nemen. Indien er geen huwelijkscontract is, zal de notaris samen met jou en je partner nagaan of een huwelijkscontract een gepaste oplossing is.