Een Corona-uitweg voor wie een aandelenportefeuille erft

29 mei 2020

Als je in deze coronatijden een effectenportefeuille erft, dan krijg je tijdelijk een extra keuzemoment om de waarde van de geërfde aandelen of fondsen te begroten. Geen overbodige luxe nu de aandelenkoersen wereldwijd zijn gecrasht.

Wie goederen erft, moet aangeven wat de waarde is van de geërfde goederen. Zo kan de overheid bepalen hoeveel belasting je op die erfenis moet betalen. De aangifte gebeurt via de aangifte van nalatenschap die doorgaans wordt opgemaakt door een notaris.

Heb je een effectenportefeuille geërfd met beursgenoteerde aandelen? Dan ben je verplicht om ook daarvan de waarde aan te geven.  

Op welk ogenblik de waarde van een effectenportefeuille begroten?

Een vraag die regelmatig opduikt is op welk ogenblik je de waarde van de effectenportefeuille moet begroten. Want een beursgenoteerd aandeel kan vandaag 10 euro waard zijn, maar morgen misschien 12 euro of slechts 8 euro.

Voor de meeste goederen die je via een erfenis te beurt vallen, geldt dat je de waarde moet begroten op datum van overlijden. Maar niemand betaalt graag belastingen op een effectenportefeuille waarvan de waarde na datum van het overlijden is gekelderd. Daarom heb je altijd drie keuzemogelijkheden om de waarde van de geërfde effecten te begroten. Je kan altijd kiezen tussen

  1. de slotkoers op de dag van overlijden;

  2. de slotkoers 1 maand na het overlijden;

  3. of de slotkoers 2 maanden na het overlijden;

Door te kiezen voor de datum met de laagste slotkoers, betaal je uiteraard minder belastingen. Let wel, je moet voor alle effecten hetzelfde waarderingsmoment kiezen. Je kan de waarde van een beursgenoteerd aandeel niet begroten op de dag van overlijden en de waarde van een ander effect uit de portefeuille 3 maanden na overlijden.

In Vlaanderen heb je nu een bijkomend waarderingsmoment. Je mag tijdelijk opteren voor de slotkoers 3 maanden na het overlijden. Dit is een gevolg van de coronacrisis die de aandelenkoersen wereldwijd fors heeft onderuit gehaald.

Voor welke overlijdens geldt deze bijkomende keuzemogelijkheid?

De bijkomende keuzemogelijkheid geldt voor alle overlijdens die in België plaatsvonden in de periode van 13 november 2019 tot en met 30 september 2020.   

Daarnaast geldt dit ook voor eerdere overlijdens, namelijk voor:

  • overlijdens in een ander land van de Europese Economische Ruimte (E.E.R.) sinds 13 oktober 2019. De E.E.R omvat alle landen van de Europese Unie plus Liechtenstein, IJsland en Noorwegen.

  • overlijdens buiten de E.E.R. sinds 13 september 2019.

Wat als je van het bijkomende waarderingsmoment gebruik wil maken maar de aangifte van nalatenschap al tussen 13 maart en 21 april 2020 is ingediend? 

Misschien wil je gebruik maken van de bijkomende optie – en de effecten dus waarderen 3 maanden na overlijden -  maar is er tussen 13 maart en 21 april 2020 al een aangifte van nalatenschap ingediend.

Geen nood. Je kan alsnog opteren voor het bijkomende keuzemoment door een nieuwe, wijzigende aangifte van nalatenschap in te dienen. Om deze nieuwe aangifte in orde te brengen, heb je niet eindeloos de tijd. Je moet de wettelijke voorziene termijn voor de aangifte van een nalatenschap van vier maanden vanaf het overlijden eerbiedigen. Is de erflater buiten België overleden, dan beschik je over een iets langere termijn.

 

Bron: Fednot