Ik ontvang een schenking van mijn ouder. Heeft dit een invloed op wat ik later zal erven?

20 augustus 2018

Dit zal afhangen van de manier waarop je ouder heeft geschonken. Ouders kunnen immers op twee manieren aan een erfgenaam schenken: als voorschot op de erfenis of buiten erfdeel.

In ons recht bestaat - indien de begiftigde een kind of kleinkind is althans - een vermoeden dat iedere schenking op voorschot van erfenis gedaan wordt. De wet gaat er dus van uit dat een ouder niet de bedoeling heeft een kind te bevoordelen ten opzichte van zijn andere kinderen. Heeft een ouder bij de notaris niet aangegeven dat hij een schenking buiten erfdeel wenst, dan wordt de schenking bijgevolg aangerekend op het erfdeel van het begiftigd kind. Ieder kind dat een schenking ontvangt moet in dat geval de schenking terug ‘inbrengen’ in de nalatenschap: zijn schenking zal verrekend worden in berekening van zijn erfdeel. Op deze manier wordt de gelijkheid tussen de kinderen gewaarborgd. De tellers worden terug op nul gezet wanneer de nalatenschap openvalt. Zo’n schenking mag je dus werkelijk als een “voorschot” zien op de erfenis.

Schenken buiten erfdeel daarentegen betekent dat de schenking niet toegerekend zal worden op het erfdeel van, in ons het voorbeeld, het kind. Het is werkelijk een ‘extraatje’ dat het kind bij leven ontvangt, naast zijn latere erfenis. Opgelet, er zijn grenzen: iedere ouder mag zo’n schenkingen doen ten belope van een bepaald beschikbaar deel. Ouders kunnen dus ‘buiten erfdeel’ schenken aan een kind, maar ze mogen daarbij een welbepaald deel niet overschrijden. Vanaf 1 september 2018 bedraagt het beschikbaar deel de helft van de nalatenschap, ongeacht het aantal kinderen dat de schenker heeft. Schenkt de ouder méér dan wat het beschikbaar deel toelaat, dan zullen de broers/zussen van het begiftigde kind kunnen vragen dat het te veel geschonken deel wordt verrekend bij het openvallen van de nalatenschap. Dit doen ze via een zogenaamde ‘vordering tot inkorting’. Dit geldt trouwens niet alleen voor schenkingen, maar ook voor legaten die een ouder via een testament nalaat.

Vanaf 1 september veranderen de regels met betrekking tot de waardebepaling van schenkingen. Bovendien wijzigen ook de regels over de manier waarop schenkingen worden ingebracht of ingekort. Heb je al een schenking ontvangen? Dan heeft de hervorming misschien onvoorziene effecten op je verkregen schenkingen, die pas voelbaar zullen zijn eenmaal je ouder overlijdt en de nalatenschap openvalt… aarzel niet om samen met je ouder een notaris aan te spreken. De notaris kan indien nodig tot en met 1 september 2019 een akte van behoud opstellen dat de oude erfregels van toepassing laat op je schenkingen.

Bron: Fednot