pm

Officiële persmededeling

Technische problemen bij FOD Financiën: gevolgen voor kopers van vastgoed en personen die een lening willen aangaan

9 januari 2024

De technische problemen waarmee FOD Financiën sinds begin november worstelt, raken maar niet opgelost. Hierdoor zijn er nog steeds vertragingen bij het afleveren van zogenaamde hypothecaire staten. Zo’n hypothecaire staat geeft de koper essentiële informatie over eventuele lasten en schulden die op het onroerend goed rusten.

De notariskantoren zijn hierdoor jammer genoeg verplicht om het verlijden van bepaalde verkoop- en kredietakten uit te stellen. Dit om de rechtszekerheid van de transactie voor de burgers te kunnen garanderen.

De Federatie van het Notariaat (Fednot) wil duidelijkheid over wanneer de problemen bij FOD Financiën van de baan zullen zijn.

Jan Sap, CEO van Fednot: “We ontvangen immers heel wat terechte klachten van cliënten en medewerkers van notarissen en van de notarissen zelf. Sommige notarissen zijn meer bezig met het uitstellen van akten dan met het verlijden ervan. Hun geduld raakt stilaan op en we kunnen geen perspectief bieden aan de afwachtende koper.”    

Fednot wil burgers nogmaals waarschuwen dat er vertragingen kunnen zijn. Wanneer dit het geval is, zal de notaris de cliënten op de hoogte brengen.

Bron: Fednot