pm

Officiële persmededeling

Notarisbarometer 1ste trimester 2016: Belgen storten zich massaal op vastgoed!

14 april 2016

De ‘Notarisbarometer’ van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat peilt o.a. naar de activiteiten van de bevolking inzake vastgoed. In 1ste trimester 2016 waren er opvallend veel vastgoedtransacties in ons land. De vastgoedindex klokte af op 127, een record sinds de start van de Notarisbarometer in 2007. Het gaat om een stijging van +9,4% in vergelijking met het 4de trimester 2015. De stijging zette zich zowel in Vlaanderen (+9,7%), in Wallonië (+7,1%) als in Brussel (+16,1%) door. Het afgelopen trimester bedroeg de gemiddelde prijs van een woonhuis in ons land 230.103 euro, wat neerkomt op een daling van -1,4% in vergelijking met het 4de trimester 2015. De gemiddelde prijs van een appartement bedroeg 206.399 euro, een stijging van +1,1% in vergelijking met het 4de trimester 2015.

Recordaantal transacties

Een betere kijk op de vastgoedmarkt
In de cijfers die de notarissen via de Notarisbarometer verspreiden, gaat het o.a. om de verkoop van vastgoed. De gegevens worden elektronisch verzameld op het ogenblik van de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst, 3 à 4 maanden voor de ondertekening van de akte. Hierdoor beschikken de notarissen over de meest recente gegevens inzake de Belgische vastgoedmarkt.

Recordaantal vastgoedtransacties in het 1ste trimester 2016
In het 1ste trimester 2016 bedroeg de vastgoedindex 127, wat neerkomt op een stijging van +9,4% in vergelijking met het 4de trimester 2015. Het aantal vastgoedtransacties stijgt in de drie regio’s: +9,7% in Vlaanderen, +7,1% in Wallonië en maar liefst +16,1% in Brussel.

Indien we het aantal vastgoedtransacties in ons land tijdens het 1ste trimester 2016 vergelijken met het aantal in het 1ste trimester 2015 noteren we een stijging van +13,3%. Zowel in januari, februari en maart 2016 waren er bijzonder veel vastgoedtransacties in België. Vergeleken met dezelfde maanden in 2015 gaat het om stijgingen van respectievelijk +11,9%, +16,2% en +12,2%.

Bijzonder drukke vastgoedmarkt, maar geen vastgoedbubbel
Het feit dat Belgen zich massaal op de vastgoedmarkt storten, is op zich geen verrassing, zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van de KFBN: “De hypothecaire rentevoeten staan historisch laag en dat op een moment dat spaarboekjes weinig of niets opbrengen. Dat verhoogt de mobiliteit op de vastgoedmarkt enorm: gezien er veel potentiële kopers zijn, beslissen heel wat mensen om nu hun woning te koop te zetten. Bij de kopers gaat het zowel om jonge mensen die een eerste woning aankopen, als om een ouder publiek dat op zoek is naar een rendabele investering in allerlei soorten vastgoed, van een tweede verblijf tot een studentenkot of zelfs een garagebox. Door de vergrijzing van de bevolking zit ook zorgwonen in de lift. Denk maar aan assistentiewoningen, seniorenflats en kangoeroewoningen.”

Tegelijkertijd geeft de KFBN aan dat het niet om een vastgoedbubbel gaat. Bart van Opstal: “De vastgoedprijzen swingen de pan niet uit. Op jaarbasis bekeken, zien we al een paar jaar een heel gezonde, stabiele markt met nauwelijks grote prijsschommelingen. Dat is te danken aan het feit dat het vastgoedaanbod in ons land voldoende groot is.”

Meer informatie kan u terugvinden in het perscommuniqué en de notarisbarometer die u hieronder kan downloaden.

Bron: Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat