Je droomwoning en … je hypothecaire lening: 5 tips!

19 juli 2017

Het is zover! Je hebt de woning van je dromen gevonden… Een droom die je dankzij een hypothecaire lening kan financieren. Ga echter voorzichtig tewerk en weeg de verleidelijke aanbiedingen van banken goed af. Alvast enkele tips die je kunnen helpen om de juiste keuze te maken.

 1. Zorg dat je je leencapaciteit kent
  Vraag advies aan je bank i.v.m. je leencapaciteit en maak je huiswerk op basis van je eigen inkomen. Hou ook rekening met allerlei kosten zoals energiefacturen, onderhoud, enz. De stelregel is vaak dat je leencapaciteit overeenkomt met één derde van je beschikbaar inkomen.
 1. Ga langs bij verschillende banken en vergelijk hun aanbod
  De aanbiedingen zijn talrijk en gevarieerd, sommige zullen meer overeenstemmen met je persoonlijke situatie dan andere. Neem contact op met je eigen bank, maar ook met andere banken. Naast een duidelijk tarief, is het belangrijk om ook andere elementen af te wegen: de duur van het krediet, dossierkosten, de verplichting tot het sluiten van bepaalde verzekeringen, het openen van een rekening, enz.
 1. Laat de concurrentie spelen
  Aarzel niet om een voorstel van een bank voor te leggen aan een concurrent.
 1. Let op de timing
  Zorg ervoor dat je je krediet op tijd krijgt. Vraag aan je bank wanneer het krediet rond zal zijn alvorens je je engageert bij de verkoper inzake een betaaldatum.
 1. Opnieuw onderhandelen over je hypothecaire lening.
  Markten en prijzen variëren. Daarom is het geen overbodige luxe om je lening te laten herzien. Vraag aan je bank om mogelijke tarieven te bekijken. Of stap eens naar een andere bank. Dat heeft een prijskaartje, maar dat weegt niet op tegen de mogelijke besparingen die je kan verwezenlijken.

Bron: Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat