
Is wettelijk samenwonen hetzelfde als trouwen? Vijf verschillen op een rij!
6 mei 2025
Er ontstaat vaak verwarring over wat wettelijk samenwonen en trouwen precies inhouden. Toch is het niet juist om wettelijke samenwoning gelijk te stellen aan het huwelijk. Lees verder en ontdek enkele grote verschillen tussen de wettelijke samenwoning en het huwelijk!
1. Een wettelijke samenwoning kan eenzijdig opgezegd worden

Het huwelijk kan enkel door een echtscheidingsprocedure beëindigd worden. Een echtscheiding moet worden uitgesproken door de rechtbank. In tegenstelling tot de ontbinding van het huwelijk, kan de wettelijke samenwoning worden opgezegd door een verklaring af te leggen bij de burgerlijke stand van de gemeente. Dit kan zelfs eenzijdig gebeuren.
2. Het erfrecht van een wettelijk samenwonende partner is beperkt
In tegenstelling tot het erfrecht van een huwelijkspartner, is het erfrecht van een wettelijk samenwonende partner beperkt. De wettelijk samenwonende partner erft het vruchtgebruik op de gezinswoning en de aanwezige inboedel. Als wettelijk samenwonende partners elkaar meer willen nalaten, zullen zij hiervoor zelf initiatief moeten nemen, bijvoorbeeld door een testament op te stellen.
3. De wettelijk samenwonende partner is géén reservataire erfgenaam
Wettelijke samenwonende partners zijn, in tegenstelling tot huwelijkspartners, geen reservataire erfgenamen van elkaar. Reservataire erfgenamen zijn erfgenamen waarvoor de wet een bijzondere bescherming voorziet. De reservataire erfgenamen zijn de kinderen en de langstlevende huwelijkspartner. Omdat de wettelijke samenwonende partner geen reservataire erfgenaam is, kunnen wettelijk samenwonende partners door middel van een testament elkaars erfrecht beperken of zelfs volledig uitsluiten.
4. De wettelijk samenwonende partner is geen hulp en bijstand verplicht
Gehuwde partners moeten elkaar hulp en bijstand verlenen, in functie van hun vermogen. Dit betekent dat de kosten voor boodschappen, verwarming en elektriciteit verdeeld worden door beide partners. De verplichting tot hulp en bijstand eindigt bovendien niet wanneer het huwelijk stopgezet wordt. Na de echtscheiding is het mogelijk dat een ex-partner alimentatie moet betalen. Wettelijk samenwonende partners moeten ook elk bijdragen aan de kosten van het samenleven in functie van hun inkomsten, maar er is geen bijstand- of hulpverplichting. Wanneer de wettelijke samenwoning wordt beëindigd, is er dus geen alimentatieverplichting.
5. De wettelijke samenwonende partner heeft geen recht op een overlevingspensioen
Of je al dan niet getrouwd bent heeft ook een invloed op je pensioenrechten. Zo hebben enkel huwelijkspartners recht op het overlevingspensioen, de wettelijke samenwonende partners hebben dit recht niet.
Bron: Fednot
