De nieuwe registratietarieven in 5 vragen

19 oktober 2021

Van plan om volgend jaar vastgoed te kopen in het Vlaams Gewest? Dan zal de registratiebelasting er voor jou anders uitzien. Wat verandert er nu concreet? Notaris.be geeft het antwoord op de vijf belangrijkste vragen.  

 

 

1. Zal je in de toekomst meer of minder belastingen betalen voor de aankoop van een woning?

Goed nieuws voor wie vanaf 1 januari 2022 een gezinswoning wil kopen: de registratiebelasting daalt van 6 naar 3%. Voorwaarde is dan wel dat je geen andere woning bezit. Het moet met andere woorden gaan om de aankoop van je enige woning.

Ga je bovendien nog eens over tot een ingrijpende energetische renovatie van het pand, dan geniet je in de toekomst van het nog lagere tarief van 1% (in de plaats van 5%)! Het tarief geldt voor de zogenaamde ‘ingrijpende energetische renovaties’. Op de site van Energiesparen.be kan je nagaan aan welke voorwaarden je hiervoor moet voldoen.

Wie al een woning in eigendom heeft die hij niet wenst te verkopen en investeert in een tweede verblijf of investeringsvastgoed betaalt vanaf 1 januari 2022 12% registratiebelasting in de plaats van 10%.

2. Wanneer geniet ik van de nieuwe tarieven?

De Vlaamse regering wil zoveel mogelijk kopers laten genieten van de fiscaal voordeligste tarieven. Kopers die in 2021 een compromis hebben getekend voor de aankoop van een enige gezinswoning en pas in 2022 de akte tekenen, kunnen toch genieten van de verlaagde tarieven. Het is de datum van de authentieke akte die relevant is om te weten of je van het nieuw tarief kan genieten.

Voor kopers van ander vastgoed geldt net het omgekeerde: de datum van het compromis telt. Vlamingen die investeerden in ander vastgoed zullen nog kunnen genieten van de 10% registratiebelasting als de compromis is getekend in 2021, ook al staat de akte in 2022 gepland. De datum van het compromis is hier bepalend. Samenvattend:

Ik koop een enige, eigen woning:

 Ik teken mijn compromis in…

 Ik teken mijn notariële akte in

 Welk tarief is voor mij van 

 toepassing?

 2021

 2021

 6%

 2021

 2022

 3%

 2022

 2022

 3%

Ik koop ander vastgoed (of ik bezit al een woning die ik niet wil verkopen)

 Ik teken mijn compromis in…

 Ik teken mijn notariële akte in

 Welk tarief is voor mij van

 toepassing?

 2021

 2021

 10%

 2021

 2022

 10%

 2022

 2022

 12%

3. Maar wat als ik mijn vorige woning nog niet heb verkocht op het ogenblik van mijn nieuwe aankoop?

Geraakt je woning niet verkocht bij de aankoop van je nieuwe woning? Dat hoeft vandaag geen probleem te zijn. Je kan genieten van het verlaagde tarief als je je ertoe verbindt het goed volledig te verkopen binnen één jaar na het verlijden van de notariële akte.

De Vlaamse regering geeft kopers in de toekomst nog wat meer ruimte door deze termijn te verlengen naar twee jaar. Meer tijd dus om de oude woning te verkopen. De verlenging van de termijn voor de verkoop van de oude woning geldt zowel bij een nieuwe aankoop aan 3% of 1%.

4. Kan ik met de nieuwe regeling mijn eerder betaalde registratiebelasting recupereren?

Dankzij het systeem van de meeneembaarheid kon je onder bepaalde voorwaarden een deel van je op een vorige aankoop betaalde registratiebelasting recupereren (door een verrekening met de nieuwe of een teruggave). Maar het systeem zat behoorlijk ingewikkeld in elkaar. De nieuwe regeling schaft daarom de ‘meeneembaarheid’ af vanaf 1 januari 2024.

Tot dan kan je voor een nieuwe aankoop nog van meeneembaarheid genieten. Als je als koper van een gezinswoning zowel in aanmerking komt voor het verlaagde tarief van 3% of 1% én voor meeneembaarheid, zal je een keuze moeten maken: ofwel kies je voor het oude tarief van 6% of 5% in combinatie met meeneembaarheid, ofwel kies je voor het nieuwe tarief van 3% of 1% zonder toepassing van de meeneembaarheid.

5. Kan ik in de toekomst nog genieten van een korting op mijn registratiebelasting als ik een bescheiden woning koop?

Wie een enige en eigen gezinswoning koopt, geniet niet alleen van een verlaagd tarief, maar ook van een extra korting als de verkoopwaarde van de woning niet hoger is dan 200.000 euro of 220.000 euro (kernsteden en de gemeenten van de Vlaamse rand rond Brussel). De Vlaamse regering verhoogt deze drempelbedragen naar 220.000 euro en 240.000 euro (kernsteden en de gemeenten van de Vlaamse rand rond Brussel) voor notariële akten die worden verleden vanaf 1 januari 2022 .

De korting wordt berekend door een bedrag aan registratiebelasting vrij te stellen. Aangezien het tarief werd verlaagd naar 3%, komt dat neer op een korting van 2.800 euro. Kopers die genieten van het 1% tarief voor energetische renovatie genieten dan weer van een korting van 960 euro.

Heb je vragen over de nieuwe regels? Wil je weten welk tarief op jou van toepassing is? Bespreek het met je notariskantoor.

Bron: Fednot