Waarom heeft het klimaat zo'n impact op de vastgoedmarkt? "Hou bij je huisbezoeken rekening met de kost van het renoveren en bereken dat in je budget."

30 november 2023

Er zijn verschillende factoren die de waarde van een woning bepalen, maar dat energiezuinigheid steeds meer aan belang wint, kan niemand ontkennen. Waarom is de vastgoedmarkt zo bezig met energie? We sommen vijf redenen op.

1. De renovatieplicht

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de renovatieplicht. Sinds1 januari 2023 moeten nieuwe eigenaars van energieverslindende woongebouwen in Vlaanderen (dat zijn woongebouwen met een EPC-label E of F) hun aangekochte woning binnen de 5 jaar na aankoop grondig energetisch te renoveren tot minimum EPC-label D. Energetisch renoveren wordt dus niet meer vrijblijvend, maar is vandaag verplicht. Het einddoel is dat elke woning tegen 2050 een label A behaalt.Wat riskeer je? Vlaanderen.be spreekt van een administratieve geldboete van 500 euro tot 200.000 euro indien het label niet tijdig behaald wordt. Er wordt dan een nieuwe termijn opgelegd waarbinnen het label moet behaald worden.Gouden tip voor wie op huizenjacht gaat? Hou bij je huisbezoeken rekening met de kost van het renoveren en bereken dat in je budget.

twee mannen renovatie huis

2. Investeren in energiezuinigheid vermeerdert de waarde van een woning

De EPC score van een woning heeft een impact op de verkoopprijs van de woning. Ter verduidelijking: hoe lager de energiescore van een woning, hoe energiezuiniger die is.

Volgens een onderzoek van 2019 van Sven Damen voor de KULeuven (“Het effect van het EPC en energetische kenmerken op de verkoopprijs van woningen in Vlaanderen”) worden huizen verkocht met een EPC score die 100 punten lager ligt, gemiddeld verkocht aan een prijs die 2,3% hoger ligt dan vergelijkbare woningen. Huizen met een EPC score tussen 100 en 199 zijn gemiddeld 10,9% meer waard dan woningen met een EPC score tussen 400 en 499. Dezelfde trend zien we ook met de vraagprijs van huizen.

Energiezuinige huizen worden ook sneller verkocht. Hetzelfde onderzoek stelt dat woonhuizen met een EPC score tussen 100 en 199 gemiddeld 25% sneller verkocht worden dan woningen met een EPC score tussen 400 en 499.

Los van enige renovatieverplichting, is een energiezuinig huis dus goed voor de verkoopwaarde en ook dit trekt kandidaat-kopers over de streep.

3. Banken houden rekening met de energiezuinigheid bij het toekennen van een krediet

Wie huis kopen zegt, zegt lenen bij de bank. Juist omdat energiezuinigheid vandaag een impact heeft op de waarde van een woning, wil de bank ook bepaalde zekerheden. Vandaag vragen bank het EPC-attest bij je kredietaanvraag. Banken houden met andere woorden rekening met de energiezuinigheid van je pand bij het verlenen van je krediet. Ook dit is een aandachtspunt als je op huizenjacht gaat. “Als je een woning wil kopen die niet voldoet aan energienormen, zal je kredietdossier minder snel goedgekeurd krijgen en dat zal ongetwijfeld een negatieve invloed hebben op de waarde van woningen die een slechte energiescore hebben” aldus notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be.

4. Premies en steunmaatregelen van de overheid

Renovatieverplichting klinkt niet voor iedereen als muziek in de oren. Renoveren kost geld. Maar gelukkig laat de overheid eigenaars niet zomaar in de kou. De Vlaamse overheid voorziet een aantal premies en subsidies. Zo is er Mijn Verbouwpremie voor energiezuinige investeringen. Burgers kunnen deze premie vandaag aanvragen via een online loket. Op Vlaanderen.be kan je trouwens een handige simulator terugvinden om zelf te berekenen wat deze premie voor jou betekent.

Sinds 1 september 2022 kan je met Mijn Verbouwlening tot 60.000 euro renteloos lenen. Je vraagt dit aan via het Energiehuis van je gemeente. Mijn verbouwlening mag je niet verwarren met het renteloos renovatiekrediet, dat ook een steunmaatregel vormt. Dat krediet vraag je – samen met je hypothecair krediet – aan bij je bank. Ook bij Fluvius kan je nog terecht voor premies. Hier vraag je de EPC-labelpremie en de premie voor zonnepanelen aan. Verhuurders en huurder kunnen een huur- en isolatiepremie aanvragen bij een projectpromotor. Ten slotte kan Fluvius ook helpen bij het financieren van een BENOvatiecoach die je begeleidt bij je renovatieproject.

Informatie over de voorwaarden en de procedures vind je terug op Vlaanderen.be.

koppel renovatie woning
boek huis kopen

Wat is het effect van klimaatdoelstellingen op de waarde van je huis? Hoe bepaal je eigenlijk de waarde van je huis? En wat moet je allemaal regelen om zeker te zijn dat je huis naar de juiste mensen gaat als je zou overlijden? Dit zijn maar een aantal vragen die aan bod komen in het boek ‘Een huis kopen zou niet moeilijk mogen zijn’. Het ideaal kerstcadeau voor iedereen die van plan is om een huis te kopen, al een huis heeft gekocht, twijfelt om te kopen of kritisch wil nadenken over de werking van de onvoorspelbare, maar o zo boeiende vastgoedmarkt.

Bron: Fednot