Ik heb verborgen asbest in mijn woning. Wat nu?

13 mei 2019

Asbest is schadelijk. Het zit in meer dan 3500 bouwmaterialen. Kom je er herhaaldelijk mee in aanraking? Dan loop je een groter risico op asbestziekte. Het is dan ook belangrijk om je woning te controleren op deze stof en ze – indien nodig – vakkundig te (laten) verwijderen. De Vlaamse overheid werkte een aantal regels uit om de hoeveelheid asbest in onze gebouwen af te bouwen.

Verplichte verwijdering?
Vandaag ben je niet verplicht om asbesthoudende delen in je woning te verwijderen. Tenzij het asbest in zeer slechte staat is (groter risico op losse, schadelijke vezels) of wanneer het bloot ligt door renovatiewerken. Sinds eind april is deze verplichting strenger. Ook bij onderhouds- of herstellingswerken zonder echte renovatie, moet je vanaf nu ‘blootgelegd’ asbest verwijderen.

Dat doe je beter vroeg dan laat. Hoe slechter de staat van het asbest, hoe gevaarlijker. Bovendien is een verwijdering dan duurder. Wachten brengt dus mogelijk meer risico’s én kosten met zich mee.

Sinds kort zorgplicht
Heb je asbesthoudend of asbestverdacht materiaal in je woning? Dan geldt sinds kort een specifieke zorgplicht: je neemt alle maatregelen die je redelijkerwijs kan nemen om het gevaar voor mens en milieu te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken. Bovendien moet je sinds april 2019 rekening houden met een aantal verboden.

Je mag niet langer:

  • constructies (zonnepanelen, overzetdaken, reclamepanelen …) bevestigen aan of over asbesthoudende daken of gevels;
  • asbesthoudende daken of gevels insluiten of bedekken met een ander materiaal;
  • asbesthoudende daken of gevels reinigen of ontmossen.

Bij deze handelingen is de kans namelijk groot dat je het asbest verder aantast of een toekomstige verwijdering bemoeilijkt.

Naar een asbestinventaris
Tegen uiterlijk 31 december 2031 moet iedere gebouweigenaar van een constructie met een risicobouwjaar over een geldig asbestinventarisattest beschikken.
Heb je een toegankelijke constructie van vóór 2001 (risicobouwjaar)? Dan spreek je een asbestdeskundige aan die de bouwmaterialen controleert. De expert stelt ook een asbestinventaris op. Dat geldt niet alleen voor woningen, maar bv. ook voor carports en afdaken.
De asbestinventaris beschrijft alle asbesthoudende materialen in de ‘constructie’. Het document vormt de basis voor het asbestinventarisattest. OVAM maakt deze attesten op.

Huurders en kopers informeren
Verhuur je een gebouw dat gebouwd is vóór 2001? Dan ben je naar de toekomst verplicht om het attest af te geven aan de huurder. Zo is die op de hoogte van de asbesttoestand van je gebouw. Ook bij de verkoop van je woning speelt het attest binnenkort een belangrijke rol. Een samenvatting van de inhoud ervan staat in de verkoopovereenkomst. Bij de ondertekening van de notariële akte overhandigt de notaris het attest. Hij registreert bovendien de nieuwe eigenaar in een specifieke databank voor asbestinventarisatie.

Bron: Fednot