Voor feitelijke samenwonenden (personen die eenvoudigweg op hetzelfde adres wonen) zijn er geen specifieke beschermingsregels uitgewerkt, zoals deze bestaan voor gehuwden.
Maar twee personen (verwanten of niet en ongeacht het geslacht) die aan bepaalde vormvoorschriften voldoen kunnen genieten van het systeem van 'wettelijk samenwonen'.
Wettelijk samenwonen houdt in dat een aantal rechten en plichten ontstaan voor de samenwoners, die andere samenwoners niet hebben.
Wat moet je ervoor doen?
Je moet een verklaring van wettelijk samenwonen afleggen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Je moet hiervoor meerderjarig en handelingsbekwaam zijn en je mag niet gehuwd zijn of reeds een verklaring van wettelijke samenwoonst hebben afgelegd.
Wat zijn de gevolgen van de wettelijke samenwoning?
Door de wettelijke samenwoning ontstaan een aantal rechten en plichten waarvan je niet kan afwijken door onderlinge overeenkomst:
- de gezinswoning en de erin zich bevindende huisraad zijn beschermd: wie eigenaar is van de gezinswoning kan deze niet verkopen of hypothekeren zonder toestemming van de andere partner.
- de partners moeten evenredig bijdragen in de lasten van het samenwonen, volgens de inkomsten.
- beide partners staan hoofdelijk in voor de schulden gemaakt ten behoeve van de samenwoners of voor de opvoeding van de kinderen, die in de gezinswoning wonen