"In 2024 ga ik...": 5 levensprojecten waarbij de notaris je kan helpen

27 december 2023

... mijn onderneming oprichten

Van plan om te ondernemen in 2024? Spannend! Maar hoe wil je precies ondernemen: met of zonder vennootschap? De juridische structuur van je onderneming vastleggen is cruciaal. De notaris kan je hierbij helpen. Bovendien kan de notaris samen met jou je familiale situatie bekijken. Wist je trouwens dat de eerste stappen zetten naar het oprichten van je onderneming online kan gebeuren? Afspraak op Managemybusiness! Wil je meer tips van een notaris én een accountant. Bekijk onze Facebook Live over ondernemen

... mijn partner ten huwelijk vragen

Wordt 2024 voor jou het jaar van de liefde? Misschien overweeg je om in het huwelijksbootje te stappen of misschien juist niet. Hoe dan ook is het belangrijk om stil te staan bij je gekozen samenlevingsvorm en de juridische gevolgen die er aan gekoppeld zijn. Als je wil trouwen kan een huwelijkscontract veel voordelen bieden. Aarzel niet om je bij een notaris te informeren. 

... nadenken over wat er gebeurt als het minder goed zou gaan

Niet even prettig, maar wel heel belangrijk: wat als je op een bepaald moment niet meer in staat bent om beslissingen te nemen over je zorg of je vermogen? Hiervoor kan een zorgvolmacht opstellen zeer nuttig zijn. De notaris kan je hierbij helpen. 

... een eigen stek kopen

Velen onder ons hebben een vastgoeddroom: een eigen stek kopen. De stap zetten naar een eigen woning is een spannende gebeurtenis, maar anno 2024 sta je best stil bij een aantal zaken: met welke kosten hou je best rekening? Hoe belangrijk zijn energetische renovaties... en hoeveel tijd heb je om die in orde te brengen? Wat als je een huis koop als alleenstaande? Wat indien je meer kan inbrengen in het huis dan je partner? Tal van vragen waarbij de notaris je kan helpen. Spreek vroeg een notaris aan, zodat je alle informatie krijgt wanneer je aan je huizenjacht begint! 

... een testament opstellen

Het kan confronterend zijn... nadenken over zijn overlijden. Ons erfrecht bepaalt wie van je erft, maar sommige mensen kunnen zich niet helemaal vinden in de wettelijke regels. Vooral mensen met weinig familieleden, alleenstaanden, mensen zonder kinderen en mensen die iets meer willen nalaten aan niet-wettige erfgenamen zitten vaak opgezadeld met deze moeilijke denkoefening. Een testament is een handig instrument om zelf te kiezen - binnen de grenzen van wat wettelijk kan - naar wie zijn erfenis gaat. Dankzij het notarieel testament kan je op beide oren slapen. 

Bron: Fednot