1

Twee notarissen bij een verkoop... betaal ik dan meer?

Nee. Zowel de koper als de verkoper zijn volledig vrij om hun notaris te kiezen. Je eigen notaris - waarmee je het meest vertrouwd bent - onder de arm nemen, is dus helemaal geen probleem. Meer nog, het verandert niets aan het verschuldigde ereloon. Als er twee notarissen zijn bij een verkoop, delen de notarissen het ereloon in twee. 

De ene notaris is ook niet duurder dan de andere. Het ligt namelijk wettelijk vast en bedraagt zo'n 1% van de totale aankoopkosten. Voor de berekening van het ereloon gelden degressieve schijven. Hoe hoger de aankoopwaarde van de woning, hoe hoger de schijf waarin je terechtkomt. Hoe hoger de schijf, hoe lager het toepaste percentage voor de berekening van het ereloon. Zo blijft het ereloon van de notaris beperkt bij de verkoop van duurdere woningen.

De notaris hanteert geen uurtarief. Je hoeft dus ook niet te aarzelen om bij hem te komen als je vragen hebt over je dossier of als je voorafgaand advies wilt. Bij de aankoop van een woning is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat cliënten graag hun familiale situatie bespreken met de notaris. Zo kunnen ze de aankoop van een woning perfect kaderen en alle nodige regelingen treffen om ervoor te zorgen dat het lot van de woning is geregeld. 

Wil je zelf nagaan wat de verschillende kosten zijn bij een aankoop? Check onze handige rekenmodule