3

Kan mijn notaris optreden als bemiddelaar?

Wie in een conflictsituatie zit, geraakt er soms niet uit zonder hulp. Emoties laaien hoog op. Een constructieve communicatie is niet langer mogelijk. Niemand wil water bij de wijn doen, waardoor een akkoord onmogelijk lijkt. Dan maar naar de rechter stappen om het conflict op te lossen? Vaak leidt dat tot een onherstelbaar breekpunt in de relatie. Zo’n gerechtelijke procedure kan lang duren en brengt doorgaans hoge kosten met zich mee. Het risico dat er alleen maar verliezers zijn, is groot. De rechter oordeelt over het conflict maar daarmee is het onderliggende probleem tussen beide partijen niet opgelost.

Gelukkig bestaan er alternatieven voor een procedure bij de rechtbank. Zo kan je beroep doen op een bemiddelaar. Sommige notarissen en notariële juristen hebben een bijzondere opleiding gevolgd en zijn benoemd tot "erkend bemiddelaar". Een notariële bemiddelaar zal steeds een concreet juridisch advies combineren met een aandachtig oor voor de vastgelopen communicatie tussen de mensen. Hij zal het gesprek faciliteren om de dialoog en het vertrouwen te herstellen.

Bemiddeling is een manier om een uitkomst te vinden uit een conflict. Samen met de andere betrokkene(n) probeer je een uitkomst te vinden zonder tussenkomst van de rechtbank. Je doet hierbij beroep op een neutrale derde: een erkend bemiddelaar.

Belangrijk bij bemiddeling is dat de bemiddelaar jullie helpt om zélf tot een uitkomst te komen. De bemiddelaar moedigt jullie aan om elk jullie wensen uit te spreken, dit aan elkaar uit te leggen en met elkaars belangen rekening te houden. Hij heeft de uitkomst niet voor jullie conflict maar hij zal jullie begeleiden om die zélf – maar samen - te vinden.

Een uitkomst waar jullie volledig achter staan zal doorgaans veel beter uitgevoerd worden en langer standhouden dan een vonnis van een rechter. Jullie begrijpen beter de overwegingen en de context die geleid hebben tot jullie afspraken want jullie hebben hiermee rekening gehouden.

Wil je een notaris vinden die erkend bemiddelaar is? Neem een kijkje op ons adresboek of op https://www.fbc-cfm.be/nl/inhoud/lijst-erkende-bemiddelaars. Wil je meer informatie over de voordelen van beroep te doen op een notarieel bemiddelaar? Ontdek alles in onze brochure!