Wettelijke samenwoning: hoe beëindigen?

29 januari 2018

Steeds meer mensen kiezen om wettelijk te gaan samenwonen. Meer flexibiliteit, minder verplichtingen, geen grote huwelijksheisa… Toch kunnen ook die koppels er de brui aan geven. Hoe moeten ze hun relatie stopzetten?

Een wettelijke samenwoning kan op verschillende manieren beëindigd worden. Eerst en vooral eindigt een wettelijke samenwoning van rechtswege wanneer een koppel beslist om te trouwen of als één van de partners overlijdt. Een koppel kan ook in onderlinge toestemming beslissen om de samenwoning te beëindigen.

Belangrijk om te weten is dat een wettelijke samenwoning zelfs éénzijdig opgezegd kan worden!

Om een wettelijk samenwoning te beëindigen ga je alleen of met twee (afhankelijk van het al dan niet eenzijdig karakter van de beëindiging) een verklaring afleggen bij de ambtenaar van burgerlijke stand van je gemeente. De meeste gemeenten beschikken over een modelverklaring.

Bij een eenzijdige beëindiging zal de afwezige partner op de hoogte worden gesteld van de beëindiging van de wettelijke samenwoning door de aflevering van een gerechtsdeurwaardersexploot binnen de acht dagen na het afleggen van de schriftelijke verklaring. Het is de partner die de eenzijdige verklaring heeft afgelegd die de kosten draag van dit gerechtsdeurwaardersexploot.

Een verklaring afgelegd door de twee partners tezamen (aan de gemeente) is kosteloos.

Bron: Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat