Nieuw in Kopen, huren & lenen

4 november 2014

In de toekomst geen verhuur zonder dakisolatie

Dakisolatie is niet direct hét woord dat tot de verbeelding spreekt, maar je woning voldoende isoleren is geen vrijblijvende aangelegenheid. Sterker nog, vanaf 1 januari 2015 introduceert de wetgever een nieuwe dakisolatienorm voor alle zelfstandige woningen (studio, eengezinswoning, of appartement). Voldoe je niet aan die norm, dan krijg je strafpunten. Tussen 2015 en 2020 werkt het systeem met beperkte strafpunten. Vanaf 2020 maakt de wetgever de dakisolatie verplicht: indien de dakisolatie niet in orde is krijg je 15 strafpunten in één keer waardoor je de woning niet meer kan verhuren, of zelfs bewonen.

Vroeg of laat moet je er dus toch aan beginnen. En wij raden aan om er vroeg aan te beginnen, want nu kan je nog genieten van bepaalde premies en fiscale voordelen, zoals de verbeteringspremie en de renovatiepremie. Als je een renovatiepremie wil aanvragen (niet enkel voor dakisolatie maar ook voor funderingen van muren, draagvloeren, elektriciteitswerken…) mag je wel niet lang meer treuzelen. Je hebt tot 30 november 2014 de tijd om een renovatiepremie te vragen bij Wonen - Vlaanderen. Vanaf 1 december 2014 wordt de renovatiepremie omgezet in een gesplitst belastingsvoordeel. Alle aanvragen voor 1 december worden behandeld en afgewerkt. De wetgever houdt rekening met bestellingen en aannemingsovereenkomsten waarvoor er op de datum van de aanvraag nog geen facturen zijn. Je krijgt in dit geval tijd tot 1 maart 2015 om de facturen die hieruit voortvloeien alsnog in te dienen bij Wonen – Vlaanderen.

Om de premie nog te kunnen aanvragen moet je in dit geval wel gebruik maken van een aanmeldingsformulier dat gevoegd moet worden aan de aanvraag. Dit formulier is beschikbaar op www.wonenvlaanderen.be/premies/vlaamse_renovatiepremie.

Veel renovatieplezier!
 

Bron: Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat