Nieuw in Kopen, huren & lenen

10 juli 2014

Na jaren sparen bent u eindelijk klaar om te investeren in een appartement. Uw droom? Een oud pand nieuw leven inblazen en er een modern appartement of loft in bouwen. Een beetje beangstigend een dergelijk project. U beslist om te kopen "op plan" en in zee te gaan met een bouwpromotor. Bovendien hebt u vaag iets gehoord van een fiscaal voordeel?

Kopen op plan? nog steeds een goed plan?

Mispak u niet. Vroeger werd er wel eens voorgesteld om gebruik te maken van een werkwijze waarbij de 21% BTW op de aankoop van nieuwe gebouwen kon vermeden worden. Concreet kwam het er op neer dat het contract werd opgesplitst in twee aparte handelingen waardoor je registratierechten betaalde op de aankoop van de grond en het oud gebouw en een voordeeltarief van 6% betaalde op de aannemingswerken. Een andere mogelijkheid bestond er in om twee verschillende contracten op te stellen. Een koopcontract met de verkoper en een contract met een aannemer.

De fiscus heeft die juridische werkwijze onderzocht. In hun beslissing van 13 mei 2014 besloten ze dat het in feite om de levering van “nieuwe gebouwen” gaat die gewoon aan het tarief van 21% belast moeten worden. Dit kan een ernstige invloed hebben voor uw portemonnee.

Een klein voorbeeld: Bij de aankoop en de renovatie kwam u aan een totale kost van 250.000. De opsplitsing ging als volgt:
- Aankoop grond- en oud gebouw: 150 000 met 10 % registratierechten (15 000)
- De renovatie: 100 000 met 6% BTW: (6000)
TOTALE FISCALE KOST: 21 000

En nu de nieuwe situatie:
- Aankoop grond – en oud gebouw + renovatie = 250 000 euro met 21% BTW
TOTALE FISCALE KOST: 52 500!

In principe werkt het nieuwe standpunt van de fiscus ook voor het verleden. Er zijn echter wel uitzonderingen om het te versoepelen. Het zal van geval tot geval afhangen…
Hoe dan ook is het raadzaam om deze nieuwe fiscale beslissing in het achterhoofd te houden indien u met een dergelijk project bezig bent. Vergeet ook niet dat deze verandering enkel gevolgen heeft voor mensen die kopen via een bouwpromotor. Indien u zelf een oude woning wilt renoveren geniet u nog steeds van de 6 % BTW.

Bron: Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat