De online statutendatabank: sneller je statuten bij de hand

27 mei 2019

De statuten van een vennootschap zijn cruciaal, want ze bepalen de rechten en de verplichtingen van de verschillende partijen. Voor een ondernemer is het belangrijk om de inhoud van de statuten na te gaan. Sinds 1 mei 2019 kan dat simpelweg online via www.notaris.be/statuten. Handig, gemakkelijk en vooral snel.  

Rechten en plichten
De statuten van de vennootschap vormen het belangrijkste onderdeel van de oprichtingsakte. Ze gelden voor het leven van de vennootschap. Inhoudelijk bevatten ze tal van belangrijke spelregels voor de onderneming. De benaming, de zetel, en de activiteit die de vennootschap …, maar ook zaken zoals de overdraagbaarheid van aandelen, regels in verband met het vermogen, het bestuur en de winstbestemming. Kortom: alles wat het reilen en zeilen van de vennootschap bepaalt.

Nu ook online
Een van de grote nieuwigheden van de vennootschapshervorming voor ondernemers is de mogelijkheid om online de gecoördineerde statuten van hun vennootschap te raadplegen via www.notaris.be/statuten. En dit volledig gratis.  

De statutendatabank bewaart alle versies van de statuten van vennootschappen die voortvloeien uit in België verleden notariële akten. Vanaf de oprichting van je vennootschap tot de allerlaatste bijwerking van de statuten. Deze wettelijke databank, beschikbaar sinds 1 mei 2019, maakt deel uit van het dossier van de vennootschap.

Sneller je statuten bij de hand
Met de online statutendatabank win je tijd. Je hoeft niet meer naar de griffie van de ondernemingsrechtbank om de statuten van een vennootschap te bekijken. Bovendien wordt het nu mogelijk om op verzoek gewaarmerkte elektronische kopieën te krijgen. De authenticatie gebeurt via een elektronisch ondertekeningssyteem van Fednot, de beroepsvereniging van het notariaat.

En statuten opgesteld vóór 1 mei 2019?
Je kan de gecoördineerde versie van de statuten van een vennootschap opgemaakt vóór 1 mei 2019 nog steeds bekijken op de griffie van de ondernemingsrechtbank van de plaats waar de vennootschap haar zetel heeft.

Bron: Fednot