pm

Officiële persmededeling

Jaarverslag 2015: Bijna 1 miljoen notariële akten in 2015 is nieuw record

12 april 2016

Notarissen steeds belangrijker voor ondernemingen

De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN) sluit 2015 af met een opmerkelijk positief bilan. Verleden jaar hebben de notariskantoren 925.000 akten verwerkt, een stijging van +6,1% in vergelijking met 2014. De belangrijkste motor achter het record aantal notariële akten is de sterke stijging van het aantal vastgoedtransacties door de lage intrestvoeten. Ook bij de Belgische bedrijven zit de notaris in de lift. Ruim twee op drie ondernemingen deed in 2015 een beroep op de notaris. 1 op 3 bedrijfsleiders ziet de rol van de notaris de voorbije 3 jaar in positieve zin groeien*. Het jaarverslag 2015 van de KFBN staat daarom helemaal in het teken van de dienstverlening voor ondernemers.

“Door de lage intrestvoeten zagen we het aantal kredietakten met 15% stijgen t.o.v. 2014. Dit is goed nieuws voor de bouw- en woonmarkt. De forse daling van het aantal faillissementen en de oprichting van 17.803 nieuwe vennootschappen in 2015 zijn eveneens een erg positief economisch signaal. 2015 was dus een bijzonder druk jaar voor de Belgische notarissen.
Uit onze bevraging van ondernemers blijkt dat de brede juridische kennis van de notaris van zowel het economisch, burgerlijk, familiaal als fiscaal recht voor hen een belangrijke troef is. De meerderheid (72%) van de ondernemers ziet de notaris ook als een generalist in een hyper specialistische omgeving. Zowel bedrijven als particulieren hebben nood aan dit generalistisch advies en een helikoptervisie die hen wegwijs maken in onze steeds complexere regelgeving en administratie,”
aldus Erik Van Tricht, voorzitter van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN).

66% van de Belgische bedrijven kwam in 2015 bij de notaris over de vloer voor ruim 100.000 raadplegingen. De ondernemingen blijken ook zeer trouw aan hun notaris: gemiddeld duurt de professionele relatie tussen de notaris en een onderneming 14 jaar. 63% van de ondernemers doet zowel voor privé- als professionele aangelegenheden een beroep op dezelfde notaris. Zo zorgen notarissen voor een goed evenwicht tussen de persoonlijke of familiale belangen van de ondernemer en de optimale juridische onderbouw van hun bedrijf.

* Dit blijkt uit een bevraging van een representatieve steekproef van 500 ondernemers, uitgevoerd door een onafhankelijk studiebureau in januari/februari 2016

Bron: Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat