4 redenen waarom successieplanning voor iedereen nuttig is
17 juni 2019
Het is een vaak voorkomend misverstand dat successieplanning enkel weggelegd is voor de grote vermogens. Of enkel nuttig is om zware belastingen te vermijden. Niets is minder waar. De overdracht van je vermogen plannen, belangt iedereen aan. We schotelen 4 redenen voor.
1. De wet kiest van wie je erft
Niet iedereen heeft een groot vermogen, maar iedereen heeft een vermogen. Uiteraard wil je dat dit in de juiste handen belandt. Het erfrecht werkt met bepaalde ‘orden’ waarbij een bepaalde orde de vorige uitsluit. Bepaalde mensen komen dus eerst in aanmerking om te erven. Kom je goed overeen met je kinderen, broers/zussen of ouders? Dan vormt deze wettelijke volgorde vaak geen probleem.
Maar dat is niet altijd het geval. Sommige ouders hebben geen contact met (één van) hun kinderen. Anderen willen hun broer of zus in geen geval laten erven. Bovendien is een ‘bloedband’ niet alles. Misschien wil je wel meer nalaten aan je samenwonende partner?
In al deze gevallen is een bezoek bij de notaris de moeite waard. Met een testament doorbreek je de wettelijke volgorde. Zo laat je meer of minder na aan specifieke personen, ongeacht hoe groot je vermogen is. Natuurlijk zijn er wettelijke beperkingen en grenzen. Je notaris informeert je graag.
2. Schenken is fiscaal voordelig
Met een schenking geef je tijdens je leven een deel van je vermogen door aan een fiscaal gunstig tarief. Voor de begunstigde betekent dat een financieel duwtje in de rug. En je verkleint het na te laten vermogen. Daardoor is de verschuldigde erfbelasting lager. Op www.notaris.be raadpleeg en vergelijk je de tarieven.
Maar zich ‘uitkleden voor het slapengaan’ is niet voor iedereen evident. Een stuk van je vermogen bij leven doorgeven, doe je doordacht. Afhankelijk van de situatie zal je notaris je aanraden om te schenken met voorbehoud van vruchtgebruik, waardoor je verder in het geschonken goed kan wonen. Je kan ook schenken, maar toch bepaalde inkomsten of de zeggenschap behouden.
Schenkingen moeten ‘op maat’ zijn. De beslissing om te schenken bespreek je daarom best op voorhand met de notaris. Hij of zij weegt verschillende aspecten tegen elkaar af zodat je een bewuste keuze maakt.
3. Successieplanning draait niet enkel rond geld
Je successie plannen betekent anticiperen op de toekomst. Met maximale bescherming tegen onverwachte gebeurtenissen.
Zo kan je bijvoorbeeld een zorgvolmacht opstellen. Daarmee bepaal je op voorhand de regels over het beheer van je vermogen én de zorg van je persoon voor het geval je dat op een dag zelf niet meer kan doen (bv. door een ongeval).
Met een testament druk je ook bepaalde wensen uit, die niet meteen iets te maken hebben met je vermogen. Bijvoorbeeld de voogdij van je kinderen.
Als zelfstandige in een éénmanszaak (zonder vennootschap) ben je dan weer gebaat bij een ‘verklaring van onbeslagbaarheid van de gezinswoning’. Bij een financiële tegenslag is je gezinswoning dankzij deze akte beschermd tegen beslag van schuldeisers.
De sporen en wensen die je nalaat, hebben met andere woorden niet altijd te maken met geld. Een regeling bij de notaris draait ook rond bescherming en gemoedsrust.
4. Iedereen beleeft sleutelmomenten
Een huis kopen is waarschijnlijk de belangrijkste investering van je leven. Een onderneming oprichten heeft gevolgen op jouw vermogen en dat van je partner. En huwen is meer dan een woning delen. Je wordt immers erfgenaam van elkaar. Deze momenten van intens geluk vereisen echter ook wat denkwerk.
De notaris helpt je om deze momenten te kaderen in een beschermend geheel. En dat is nodig. We denken er natuurlijk niet graag over na, maar het kan mislopen. Denk maar aan een ernstige ziekte, relatiebreuk, familieruzie of financiële tegenslag. Het lot maakt geen onderscheid tussen rijk en arm.
Vandaar dat notariële akten en regelingen wél een verschil maken. Genieten van de mooie momenten, begint met het anticiperen op de slechte. Want geef toe: op beide oren slapen en weten dat alles tot in de puntjes geregeld is … Dát is de grootste luxe, toch?
Bron: Fednot