Schenken aan je kind? Bouw extra bescherming voor jezelf in!

2 december 2021

December is traditioneel dé pakjesmaand. In het najaar overwegen ouders soms ook om hun kinderen iets te schenken. Schenken aan je kinderen is een ideale manier om hen fiscaalvriendelijk een duwtje in de rug te geven. Maar gegeven is gegeven! Om ‘veilig’ te schenken denk je daarom best niet alleen aan de toekomst van je kind… maar ook aan je eigen toekomst.

Schenken = verarming

Kies je om iets te schenken, dan verdwijnt deze schenking onherroepelijk uit je vermogen. Bij een schenking aan je kinderen kan je niet zomaar op je beslissing terugkomen. Ook niet als je de komende jaren financiële pech zou hebben. Schenken doe je dus niet hals over kop.

Om extra bescherming in te bouwen kan de notaris je adviseren om voorwaarden of lasten te koppelen aan je schenking. Je kan deze voorwaarden zelfs optioneel houden, zodat je zelf kan kiezen of je ze al dan niet inroept. Maar zelfs bij schenkingen ‘op maat’ blijft de gouden regel: laat je adviseren zodat je de gevolgen van je schenking goed kan inschatten.

Wat als je kind voor jou zou overlijden?

We wensen het uiteraard geen enkele ouder toe, maar het gebeurt jammer genoeg af en toe: een kind dat overlijdt voor zijn ouders. Los van het verdriet dat ermee gepaard gaat, stelt zich de vraag naar het lot van de geschonken goederen. De notaris kan voorstellen om een beding van terugkeer in de schenking in te lassen. Overlijdt het kind aan wie werd geschonken, dan recupereert de schenkende ouder zijn schenking belastingvrij. Heel vaak worden conventionele bedingen van terugkeer “optioneel” gemaakt. Dan kan de ouder zelf kiezen of hij het goed terugneemt of niet. Zo zou de ouder die de schenking heeft gedaan, kunnen kiezen om het geschonken goed toch niet terug te nemen, zodat zijn schoondochter en kleinkinderen verder van het goed kunnen genieten.

Wat als je later belangrijke medische kosten moet betalen?

We worden allemaal langer oud en dat is maar goed ook. Maar het nadeel van de vergrijzing is dat veel ouderen de kosten voor hun verzorging niet meer kunnen betalen. Denk maar aan de situatie van een oudere persoon die naar een woonzorgcentrum moet verhuizen of een medische behandeling moet ondergaan. De kosten hiervan kunnen hoog oplopen.

Bij het schenken aan kinderen staat men daar niet altijd bij stil. Notarissen raden schenkers daarom vaak aan te schenken met een last. Zo schenk je een deel van je vermogen, met de verplichting dat de begunstigde kinderen je maandelijks, trimestrieel of jaarlijks een rente betalen. De kinderen die een schenking krijgen, moeten op deze manier instaan voor de toekomstige zorgkosten van hun schenkende ouder(s). Laat je voor berekening van de rente zeker bijstaan door een notaris.

Wat als je iets wil schenken, maar zelf nog wil genieten van het goed?

Zeer populair is de techniek van het schenken met voorbehoud van vruchtgebruik. Met zo’n schenking schenk je de financiële waarde van een goed aan je kinderen, maar je behoudt het recht om van het goed te genieten. Bij een woning betekent dit dat je in je woning mag blijven wonen of dat je deze mag verhuren. Hoewel dit fiscaal interessant kan zijn voor de kinderen, zijn er toch een paar aandachtspunten.

Ook zo’n schenking is een verarming. Zelfs al is het minder ‘voelbaar’ omdat de schenker nog van het geschonken goed kan genieten. Een woning geschonken met voorbehoud van vruchtgebruik kan niet zomaar verkocht worden zonder instemming van het begunstigde kind, die blote eigenaar is. Volgt er toch een verkoop, dan is het belangrijk om aan te stippen dat het grootste deel van de opbrengst naar de blote eigenaar gaat. Naar het kind dus. Slechts een beperkt deel komt de vruchtgebruiker (ouders) toe. Schenken met vruchtgebruik heeft met andere woorden belangrijke voordelen, maar ook hier moet een berekening gebeuren om zeker te zijn dat je schenkt zonder je broek te scheuren.

Benieuwd naar welke voorwaarden je allemaal aan een schenking kan koppelen? Bekijk dan onze infofiches en brochure over schenken op notaris.be/publicaties! Heb je specifieke vragen over een concrete situatie? Aarzel niet om advies te vragen aan een notaris.

 

Bron: Fednot