Nadenken over je levenseinde met de voorafgaande wilsverklaringen

20 juni 2023

Ontdek onze nieuwste infofiche

Wat als je op een dag geconfronteerd wordt met een ernstig gezondheidsprobleem waardoor je je wil niet meer kan uitdrukken? Hoe kan je in zo'n situatie beslissingen nemen over je zorg, je uitvaart of andere aspecten van het levenseinde? 

Om mensen toe te laten op voorhand bepaalde zaken te regelen met betrekking tot de zorg van hun persoon, bestaan er vandaag vijf voorafgaande wilsverklaringen. Je vindt een overzicht in onze handige infofiche. Met deze wilsverklaringen kunnen artsen en je familieleden nagaan wat jouw wensen zijn op cruciale momenten. 

Belangrijk hierbij is dat je beslissingen kenbaar worden gemaakt. Drie van de voorafgaande wilsverklaringen (wilsverklaring euthanasie, orgaandonatie en  teraardebestelling) kan je registreren bij de gemeente. De wilsverklaring met betrekking tot orgaandonatiekan je registreren via de gemeente en de huisarts, maar je kan dit ook zelf online regelen via www.mijngezondheid.be

Weet dat de registratie is niet verplicht is; de documenten zijn ook zonder registratie geldig. Wel maakt de registratie je wensen nog extra kenbaar. 

Via Leif.be vind je meer informatie en modeldocumenten (LEIFplan). Je kan ook een LEIFkaart aanvragen, waardoor je via een kaart in je portefeuille meteen kenbaar maakt welke beslissingen je hebt genomen rond je levenseinde. 

 

Bron: Fednot