
Je testament opstellen met behulp van artificiële intelligentie: een goed idee?
23 juli 2025
Technologie staat niet stil en is een groot deel van ons leven. Het gebruiken van artificiële intelligentie kan je bij veel dagelijkse taken helpen, zoals het schrijven van teksten of het opzoeken van een recept. Artificiële intelligentie biedt meestal een toegankelijke, vlotte en voordelige oplossing. Het lijkt dan ook handig om AI in te schakelen bij belangrijke zaken, zoals het opstellen van een testament. Maar is dit wel een goed idee? En wat zijn de risico’s bij het laten opstellen van een testament door AI? We zetten het graag voor je op een rij.
Een chatbot is geen mens

Een testament opstellen is een uiterst persoonlijke handeling. Je bepaalt namelijk wat er na je overlijden met je vermogen gaat gebeuren. Het is dus belangrijk dat het opstellen van een testament kan gebeuren in alle veiligheid en vertrouwen. Chatbots blijven computers en geen mensen. Ze kunnen, in tegenstelling tot mensen, niet aanvoelen wanneer je twijfelt of emotioneel bent. Ook zullen ze geen bijkomende vragen stellen om jouw verhaal beter te begrijpen en een op maat gemaakt testament af te werken.
Een mens daarentegen zal wel echt luisteren naar jouw verhaal en is in staat dingen te zien die jij misschien wel over het hoofd ziet. De notaris kan bij uitstek een sleutelrol spelen in het opstellen van een testament. Dankzij de juridische expertise en onafhankelijke positie van de notaris kunnen jouw wensen op een correcte en vertrouwelijke manier worden vastgelegd. Wanneer je je testament laat opstellen door een notaris ben je ook zeker dat je naasten de echtheid van het testament niet in twijfel kunnen trekken.
Regelgeving verschilt over de grenzen heen
Chatbots zijn getraind met enorme hoeveelheden data, ook afkomstig uit andere landen en rechtssystemen. Hierdoor is het mogelijk dat wanneer je de taak om een testament op te stellen aan een AI-model toevertrouwt, dit niet in overeenstemming zal zijn met het Belgisch recht. Een chatbot heeft geen juridische opleiding gehad en begrijpt wetteksten niet zoals een jurist of een notaris. Dit kan grote gevolgen hebben voor je testament. Een testament waar fouten in staan, is namelijk ongeldig.
Privacy is niet gegarandeerd
In tegenstelling tot wat voor de notaris telt, kent een chatbot geen beroepsgeheim. Bij het opstellen van een testament deel je gevoelige en zeer persoonlijke informatie zoals wat je allemaal bezit en wat je laatste wensen zijn bij een overlijden. Bij AI-modellen is het niet altijd even duidelijk waar deze informatie wordt opgeslagen en hoe lang deze dan bewaard wordt. Ook is het niet steeds duidelijk wat de uiteindelijke doelen zijn met deze informatie.
Een verleidelijk idee, maar je neemt best geen risico
Het gebruik van AI om je testament opstellen lijkt misschien een snelle en eenvoudige oplossing. Maar net omdat het testament een hoogstpersoonlijke rechtshandeling is, wegen de voordelen lang niet op tegen de mogelijke risico’s. Juridische fouten, onduidelijkheden, gebrek aan empathie en gevaren met betrekking tot de privacy zijn niet uit te sluiten. Aarzel dus zeker niet om een notaris te contacteren die je kan helpen bij het opstellen van je testament.
Bron: Fednot
