pm

Officiële persmededeling

Gemoderniseerd erfrecht doet Belg meer nadenken over zijn nalatenschap

27 augustus 2019

Sinds de hervorming van het erfrecht werden er meer testamenten geregistreerd. Tussen 1 september 2018 en 16 augustus 2019 waren er dat 60.210, bijna 16 procent meer dan in de vergelijkbare periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Het gaat om de grootste stijging van het aantal geregistreerde testamenten in tien jaar. Het is daarmee duidelijk dat het gemoderniseerde erfrecht meer Belgen aanzet om na te denken over hun nalatenschap.

Door de nieuwe erfenisregels, heeft de burger een grotere vrijheid om zijn vermogen na te laten aan wie hij wil. Die mogelijkheid wordt ook benut, zo blijkt uit een enquête die Fednot in augustus organiseerde bij de Belgische notarissen. 81 procent van de notarissen geeft aan dat deze mogelijkheid ‘regelmatig’ wordt aangewend.

Sinds 1 september 2018 kunnen personen met kinderen over de helft van hun vermogen vrij beschikken, ongeacht het aantal kinderen. Dat “vrij beschikbaar deel” was voor 1 september kleiner voor wie twee of meer kinderen had. Wie twee kinderen had, kon namelijk vrij beschikken over een derde van zijn vermogen. Wie drie of meer kinderen had, kon slechts een kwart van zijn vermogen nalaten aan wie hij wou.
Door de hervorming hebben de ouders nu de mogelijkheid om meer na te laten aan een zwaar hulpbehoevend kind, aan stief- of kleinkinderen of aan een goed doel.

Bijna 9 op de 10 notarissen vinden dat een positieve evolutie. ‘De grotere vrijheid komt tegemoet aan een maatschappelijke nood, is soepeler en maakt meer maatwerk mogelijk’, klinkt het in de commentaren van de notarissen.

Lees het perscommuniqué.

Bron: Fednot