16

Ik krijg voor mijn 25ste verjaardag een bedrag cadeau van mijn ouders, wordt dit automatisch belast als een schenking?

De begrippen “geschenk” en “schenking” liggen dicht bij elkaar. Nochtans is er vanuit fiscaal oogpunt een groot verschil tussen beide: een schenking wordt belast en een geschenk, in principe, niet.

Een geschenk zal niet belast worden als het voldoet aan twee voorwaarden.

Ten eerste moet het geschenk in verhouding staan tot het vermogen van de weldoener. Ouders kunnen bijvoorbeeld niet jaarlijks een genereus bedrag geven aan hun kinderen met als enige reden de schenkbelasting te ontwijken. Indien de schenker een dure auto cadeau doet aan zijn kind, terwijl dat niet in verhouding staat met zijn vermogen, dan zou dit wel eens als een schenking gezien kunnen worden. In het ander geval zal het gewoon om een geschenk gaan.

Een tweede voorwaarde is dat het geschenk gebeurt naar aanleiding van een “speciale” aangelegenheid (kerst, verjaardagen, huwelijken…).
Het is dan ook aangewezen om bij een overschrijving voorzichtig en duidelijk te zijn met de vermelding. Het is aangeraden om de gelegenheid (en niet het woord «schenking») uitdrukkelijk te vermelden. De twee begrippen mogen dan wel gelijkaardig klinken, in de ogen van de fiscus zijn geschenken en schenkingen verschillende zaken… met verschillende fiscale gevolgen.

Nog een laatste opmerking voor de liefhebbers van “envelopjes”: weet dat je sinds 1 januari 2014 niet meer dan 3000 euro contant mag “verhandelen”!