14

Kan ik schenken aan niet familieleden?

Schenken of legateren via een testament kan zowel aan familieleden als niet-familieleden. Het is wel belangrijk om de verschillen tussen deze instrumenten te kennen, want beide brengen heel andere gevolgen teweeg.

Schenkingen gebeuren, met of zonder notarieel document, als de schenker nog leeft. Op een schenking moet er schenkbelasting betaald worden. Een schenking moet steeds aanvaard worden. Opgelet, geschonken is geschonken! Een schenking is in principe onherroepelijk.

Een testament is een document dat opgesteld wordt wanneer de testator nog leeft, maar slechts uitwerking krijgt wanneer de persoon overleden is. Op goederen die iemand verkrijgt via een testament is een erfbelasting verschuldigd. Testamenten kunnen bij leven nog gewijzigd worden.

Wat is nu beter: schenken of een testament opstellen? Dit is volledig afhankelijk van de familiale situatie. Weet wel dat de schenkbelasting lager ligt dan de erfbelasting. Vooral bij het nalaten van goederen aan niet-familieleden kan dit een belangrijke rol spelen. Niet-familieleden worden immers zwaar belast. In dit opzicht is een schenking fiscaal vaker interessanter dan een testament. Schenkingen verkleinen ook de totale nalatenschap, wat dan weer een gunstig effect heeft op de erfbelasting. Goederen verkregen via testament behoren tot de nalatenschap.

Anderzijds biedt werken met een testament andere voordelen. Zoals eerder vermeld, kan je een testament wijzigen. Dit maakt het een flexibel instrument. Bovendien kan je met een testament het erfrecht van je erfgenamen verkleinen of vergroten. Zo kan je bijvoorbeeld het vruchtgebruik van de wettelijke langstlevende partner beperken via een testament. Aarzel niet om raad te vragen aan de notaris.