Met pensioen en toch nog zin om te werken? Dat kan!

Goed nieuws voor wie met pensioen is en toch geen zin heeft om al helemaal uit te bollen. Onder bepaalde voorwaarden kan je als gepensioneerde zelfstandige nog een centje bijverdienen zodat je extra-inkomsten geniet bovenop je pensioen. Wat je als gepensioneerde nog kan bijverdienen is afhankelijk van je leeftijd.

 

 

Wanneer mag ik verder werken?

  • Wie 65 jaar is mag onbeperkt bijverdienen vanaf 1 januari van het jaar waarin hij 65 wordt.  Dat geldt ook voor wie jonger is dan 65 maar op het ogenblik van zijn pensionering wel een loopbaan van 45 jaar achter de rug heeft.
  • Heb je nog geen 45 jaar op de teller en ben je jonger dan 65 op het moment van pensionering, dan is het maximaal toegestane jaarinkomen al zelfstandige begrensd. In 2020 bedraagt het maximum toegestane jaarinkomen dan 6.714 bruto euro als je geen kinderen ten laste hebt en 10.071 euro als je wel nog kinderen ten laste hebt. Ga je na pensionering aan de slag als werknemer, dan liggen deze maxima iets hoger.
  • Ben je ouder dan 65, dan mag je onbeperkt bijverdienen als je een rustpensioen geniet. Als je echter een overlevingspensioen krijgt, dus het pensioen van je overleden echtgenoot of echtgenote, dan is het maximale toegestane jaarinkomen ook begrensd. Het bedraagt dan 19.394 euro als je geen kinderen ten laste hebt en 23.591 euro als je wel nog kinderen ten laste hebt (bedragen van 2020).

Sinds midden 2018 was het als gepensioneerde ook mogelijk om onbelast bij te verdienen tot maximaal 6.340  euro per jaar (bedrag van 2020). Die mogelijkheid is sinds 2021 afgeschaft.