De VOF (vennootschap onder firma)

De VOF is een maatschap. Het is een zeer eenvoudige vennootschapsvorm. Een VOF richt je samen met één of meerdere vennoten op. De VOF is een zuivere personenvennootschap, wat betekent dat de VOF ontbonden wordt bij het overlijden van één van de vennoten. Vennoten kunnen hun aandelen ook niet zomaar verkoper of schenken zonder toestemming van alle vennoten.

 

Een VOF: weinig formaliteiten

Een VOF oprichten kan perfect zonder notariële akte. Een onderhandse akte is voldoende. Er is ook geen verplicht kapitaal. Je hebt geen financieel plan nodig en je hoeft ook geen jaarrekening te publiceren.

 

Aansprakelijkheid bij een VOF

Een aandachtspunt bij een VOF is de onbeperkte aansprakelijkheid. Als vennoot ben je onbeperkt hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de VOF. Je privévermogen is dus niet afgeschermd.

 
koppel die schildert VOF

 

Sabine en haar lief starten samen een schildersbedrijf op. Op zich willen ze geen ingewikkelde vennootschapsvorm. Ze beseffen heel goed dat ze elk volledig aansprakelijk zijn als er iets misloopt. Sabine neemt het grootste deel van de administratie voor haar rekening en laat haar bijstaan door een expert. Beter voorzichtig zijn, want bij een VOF kan een foutje van een vennoot veel kosten aan de andere vennoot!