Aan de slag als ondernemer: waarom kiezen voor een Besloten Vennootschap ?
4 juni 2020
Ondernemers die een vennootschap oprichten, kiezen sinds mei 2019 bijna altijd voor een Besloten Vennootschap (BV). Welke voordelen heeft deze vennootschapsvorm?
Eén van de eerste keuzes die je moet maken als je ondernemer wil worden, is onder welke vorm je wil ondernemen.
Veel starters kiezen voor een eenmanszaak. Dat is vaak een logische keuze: een eenmanszaak is relatief eenvoudig op te richten en je beperkt de administratieve verplichtingen. Op de winst van een boekjaar, betaal je personenbelasting. Door een eenmanszaak op te richten, creëer je geen afgescheiden bedrijfsvermogen. Je bent persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Schuldeisers kunnen dus beslag leggen op je privébezittingen.
Dat probleem kan je oplossen door te kiezen voor de juiste vennootschapsvorm. Er zijn verschillende vennootschapsvormen maar sinds 1 mei 2019 valt de keuze bij 96 op 100 ondernemers op een Besloten Vennootschap of een BV.
Een BV biedt meerdere voordelen:
-
Kies je voor een BV, dan kies je voor een rechtspersoon met een eigen vermogen dat duidelijk gescheiden is van je privébezittingen. Bij een BV is de aansprakelijkheid van de aandeelhouders beperkt tot hun inbreng. Als uitgangspunt geldt dat de schuldeisers van de onderneming geen beslag kunnen leggen op het privévermogen van de aandeelhouders. De aandeelhouders kunnen in principe niet meer verliezen dan het kapitaal dat ze in de BV hebben geïnvesteerd.
-
De winsten van je BV, worden niet belast in de personenbelasting, maar in de vennootschapsbelasting waar de tarieven gemiddeld lager liggen. Om de winsten over te hevelen naar je privévermogen, moet je een dividend of een deel van de reserves uitkeren, maar dat kan op een fiscaal voordelige manier.
-
Een ander voordeel van de BV is dat je deze bedrijfsvorm alleen kan oprichten. Je hoeft daarvoor niet met twee of meer oprichters te zijn.
Sinds vorig jaar zijn er nog meer redenen om voor een BV te kiezen. Op 1 mei 2019 trad namelijk het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen in werking. Sindsdien zijn er nog bijkomende voordelen om deze bedrijfsvorm te kiezen.
-
Zo moet je bij de oprichting van een BV geen minimumkapitaal storten. Anderzijds is de oprichting van een BV ook weer niet zo’n koud kunstje. Je moet in een financieel plan uitleggen hoe je denkt het doel van de BV te kunnen realiseren. Je moet er ook voor zorgen dat de BV over voldoende middelen beschikt om dat bedrijfsdoel te verwezenlijken. Dit vergt een schatting van de inkomsten en de uitgaven van de BV over een periode van minstens twee jaar vanaf de oprichting. De oprichting van een BV vergt ook een reflectie over de vraag hoe je BV de noodzakelijke investeringen en uitgaven gedurende die eerste twee jaar zal betalen. Voorzie je niet voldoende middelen om de rekeningen te voldoen, dan komt je persoonlijke aansprakelijkheid als oprichter in het gedrang indien je onderneming in financiële moeilijkheden komt.
-
Sinds vorig jaar kan je de statuten van de BV beter afstemmen op jouw specifieke wensen. Je bent niet verplicht om aan elk aandeel ook een stem toe te kennen. Zo kan je aandelen voorzien zonder stemrecht. Heb je kinderen, dan kan je al aandelen in je BV aan hen overdragen zonder dat je kinderen iets in de pap te brokkelen krijgen.
Omgekeerd, kan je ook aandelen met meervoudig stemrecht voorzien of kan je bepaalde voorwaarden aan het stemrecht koppelen. Ook op het vlak van de winsten kan je verschillende soorten aandelen creëren: aandelen die geen recht geven op een dividenduitkering en aandelen die daar wel recht op geven. -
Een bijkomend voordeel van de BV is dat je de toetreding en de uittreding van aandeelhouders soepel kan regelen.
Voor meer informatie, begeleiding en advies kan je altijd aankloppen bij een notaris. Voor de oprichting van een BV is een notariële akte vereist.
Bron: Fednot