Wist je dat… je online een onderneming kan oprichten?

3 juni 2022

Je onderneming online oprichten? Ontdek StartMyBusiness!

Kleren kopen, online betalen, vergaderen… De digitale wereld is niet meer weg te denken uit ons leven. En maar goed ook, want online je zaken regelen betekent in de meeste gevallen een flinke tijdsbesparing. Net daarom kan je vandaag ook online je onderneming oprichten via StartMyBusiness, het Belgisch platform voor de online oprichting van je vennootschap, vereniging of stichting.

 

Een platform voor ondernemers

De eerste tip om slim aan je ondernemingsplannen te beginnen, is je goed informeren. Ondernemen kan je op verschillende manieren doen. Ga je voor een eenmanszaak, waarbij je onderneming geen afgescheiden vermogen heeft? Of ga je voor een vennootschapsvorm waarbij je zaak wel een afgescheiden vermogen heeft? De keuze is cruciaal om je vermogen - en dat van je partner - te beschermen. Wie professionele schulden maakt, kan gebaat zijn bij de grotere bescherming die een vennootschap biedt.

Ben je getrouwd? Dan kan de notaris ook bekijken of een huwelijkscontract aangewezen is. En eenmaal je daar aan uit bent, komen er nog tal van vragen op je af. Wat zijn de formaliteiten die je in orde moet brengen om te kunnen ondernemen? Op StartMyBusiness vind je al deze informatie terug zodat je stap voor stap - op een bewuste manier -  keuzes kan maken.

Twijfel je of heb je nog bijkomende vragen over de gevolgen van je ondernemingsplannen? Dan kan je natuurlijk altijd contact opnemen met een notariskantoor.

Een vennootschap online oprichten

Voor de meeste vennootschapsvormen zoals een BV, CV of NV ga je bij de notaris langs voor de oprichtingsakte. Vandaag kan dat volledig online gebeuren. Hoe werkt dat precies?

  1. StartMyBusiness is een veilig platform. Het platform biedt allerlei juridische informatie zonder registratie. Om effectief een vennootschap op te richten, heb je wel een registratie en aanmelding nodig aan de hand van een identificatie.
  2. Je laadt je gegevens en documenten (zoals bv. je businessplan of je bankattest) op. Wil je weten welke documenten je nodig hebt? StartMyBusiness geeft je een handig overzicht.
  3. Je kiest een notaris. De oprichting van je vennootschap gebeurt online, maar je geniet nog steeds van de begeleiding van de notaris. Ook online zal de notaris voor jou klaarstaan met advies.
  4. Je maakt een afspraak met videoconferentie. Tijdens deze afspraak bespreek je met de notaris de inhoud van de akte. De videoconferentie laat je toe om al je vragen te stellen.
  5. Je ondertekent je akte digitaal. Zijn jij en je notaris volledig klaar met het overlopen van de akte en heb je geen vragen meer? Dan kan je de finale tekst van de akte digitaal ondertekenen via het beveiligde platform. De ondertekening gebeurt via een PIN-code, je identificatiemiddel en een bijhorend certificaat.

Heb je nog vragen over de oprichtingsprocedure? Je vindt meer informatie op de FAQ-pagina van StartMyBusiness!

Bron: Fednot