Waarom is een vennootschap oprichten nuttig voor de continuïteit van een onderneming?

10 december 2018

Ondernemen kan je op verschillende manieren doen. Enerzijds kan je als een natuurlijke persoon je zelfstandige activiteiten organiseren als een eenmanszaak (als een natuurlijke persoon), anderzijds kan je opteren voor een vennootschap (rechtspersoon). Werken met een vennootschapsvorm heeft zowel voordelen als nadelen. Het is dus vaak wikken en afwegen wat bij uw professionele activiteiten past.

Hoewel de formaliteiten, de aansprakelijkheid, de fiscale behandeling… van de vennootschappen zeker niet te onderschatten aandachtspunten zijn die grote verschillen vertonen ten opzichte van de eenmanszaak, is een vaak vergeten punt het erfrecht. Wat met de toekomst van de onderneming éénmaal de ondernemer er niet meer is?

In veel gevallen veroorzaakt het overlijden van de ondernemer ook meteen het verdwijnen van zijn onderneming. Bij overlijden verzeilt de onderneming onverdeeld in handen van alle erfgenamen. Onze wetgeving voorziet bovendien dat elke erfgenaam, op elk ogenblik, zijn deel in de nalatenschap kan opvragen en dus de verdeling kan eisen. In zo’n gevallen kan de onderneming ophouden te bestaan, louter door de werking van het erfrecht. Een bittere pil voor de erfgenamen die meewerkten in de zaak…

Kan een ondernemer op deze problemen anticiperen door te schenken of een testament op te stellen? Bij een eenmanszaak is dat niet evident: Het vermogen van de onderneming is bij een eenmanszaak immers een onderdeel van het vermogen van de ondernemer. Het vormt één geheel. De wettelijke regeling van de reserve van de voorbehouden erfgenamen (overlevende echtgenoot en kinderen) kan de ondernemer beletten om bij testament op een geldige wijze een bepaalde voorkeur van overname uit te drukken of om tijdens zijn leven schenking te doen van zijn onderneming. Bij overlijden van de ondernemer is een eenmanszaak dan ook vrij kwetsbaar…

Door het onderbrengen van de onderneming in een vennootschapsvorm kan voormeld probleem gedeeltelijk worden ondervangen. Zo slaat de onverdeeldheid, veroorzaakt door overlijden, niet meer op de onderneming zelf, maar wel op de aandelen die de overledene had ontvangen als tegenwaarde van zijn inbreng. Bij overlijden blijft de vennootschap met andere woorden bestaan, maar de aandelen van de overledene veranderen van eigenaar. Bovendien kunnen in de statuten van de vennootschap ook regels worden ingebouwd die de overgang van de onverdeelde aandelen begeleiden.

Uiteraard zou het verkeerd zijn te stellen dat enkel het feit van een onderneming onder vennootschapsvorm te brengen, alle erfrechtelijke conflicten tussen erfgenamen zal oplossen, maar het kan in ieder geval veel betwistingen voorkomen.

Twijfelt u om de stap te zetten naar vennootschap? Vraagt u zich af of de toekomstige regels van het vennootschapsrecht in uw voordeel zullen spelen? Aarzel niet om u te wenden tot een notariskantoor voor advies.

Bron: Fednot