Nieuwe brochure: richtlijnen aan mijn naasten

15 mei 2024

Een naaste verliezen is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen uit het leven van mensen. Midden in een emotionele tumult, moeten naasten van de overledene zich verzoenen met de harde realiteit van de administratieve rompslomp die erbij komt kijken. Stapels papieren, facturen, bankrekeningen, overeenkomsten die wachten om doorzocht te worden, de aangifte in orde brengen…

Bij leven documenten verzamelen en stilstaan bij het belang van bepaalde gegevens, kan de taak van je erfgenamen aanzienlijk verlichten. Notaris.be heeft daarom een praktische brochure uitgewerkt die je toelaat bepaalde gegevens en wensen in te vullen. Het notarieel zakboekjerichtlijnen aan mijn naasten’ houdt zowel rekening met patrimoniale gegevens, als gegevens met betrekking tot de familiale situatie en meer praktische zaken.

Dankzij dit boekje kan je jouw gegevens verzamelen en delen met je naasten. Je familieleden kunnen deze informatie op hun beurt vlotter doorgeven aan de notaris. Bovendien krijgen de mensen rond jou meer duidelijkheid over je wensen: had je bepaalde documenten ingevuld met betrekking tot je levenseinde? Wat wil je dat er gebeurt met je huisdier na je overlijden? Heb je documenten in een Izimi-kluis gestoken? Wil je bepaalde liedjes afspelen tijdens je begrafenis? Wie is je huisarts? Duidelijkheid over je wensen kan moeilijke discussies tussen je familieleden besparen.

Dit boekje invullen hoeft niet in één keer te gebeuren. Je kan het bijhouden en met de tijd en de jaren stelselmatig aanvullen. Het is bedoeld als een echt zakboekje, dat je bij de hand houdt.

Bron: Fednot