Nieuws RSS - Notaris.be Nieuws RSS - Notaris.be https://www.notaris.be/nieuws-pers/rss Fri, 04 Jul 2025 03:10:34 +0200 <![CDATA[Aangifte van nalatenschap: waarom tijdig indienen zo belangrijk is]]> Na een overlijden komt er veel op je af. Toch is het belangrijk om snel werk te maken van de aangifte van nalatenschap. In het Vlaams Gewest moeten erfgenamen in principe binnen vier maanden na het overlijden een aangifte van nalatenschap indienen. Dat lijkt misschien ruim, maar in de praktijk blijkt die termijn vaak bijzonder krap. Want hoe krijg je in enkele maanden tijd een volledig overzicht van bankrekeningen, levensverzekeringen, onroerend goed(eren), schenkingen of een eventueel huwelijkscontract? Neem tijdig contact op met een notariskantoor. Zo krijg je professioneel advies en hulp bij het verzamelen van de nodige gegevens.

Wanneer iemand overlijdt, moeten de erfgenamen in het Vlaams Gewest binnen een termijn van vier maanden na het overlijden een aangifte van nalatenschap indienen. Deze termijn kan worden verlengd wanneer de overledene in het buitenland overleed. Hoewel vier maanden op het eerste gezicht ruim lijkt, is deze periode vaak nodig om als erfgenaam een volledig beeld te krijgen van de nalatenschap.

Denk aan vragen zoals:

  • Had de overledene een huwelijkscontract?
  • Was er sprake van een levensverzekering?
  • Hoeveel bankrekeningen waren er?
  • Wat is de waarde van het onroerend goed?

Deze zaken zijn van belang om correct te kunnen aangeven welke activa en passiva deel uitmaken van de nalatenschap. Ze bepalen mee hoeveel erfbelasting uiteindelijk verschuldigd is.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/aangifte-van-nalatenschap-waarom-tijdig-indienen-zo-belangrijk-is Wed, 02 Jul 2025 00:00:00 +0200
<![CDATA[De Verzekering Gewaarborgd Wonen : jezelf (gratis) beschermen bij het aangaan van een krediet]]>

De Verzekering Gewaarborgd Wonen is een gratis verzekering die je kan afsluiten na het aangaan van een hypothecair krediet bij een (commerciële) kredietinstelling voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning. Hiermee kan je gedurende 10 jaar verzekerd worden tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of onvrijwillige stopzetting van een zelfstandige activiteit. Deze verzekering helpt je dan tijdelijk bij de verdere afbetaling van de lening.

Hoe deze verzekering aanvragen? Je vraagt deze verzekering ten laatste één jaar na de eerste kapitaalsopname van de lening digitaal aan via het formulierenloket: www.vlaamswoningfonds.be/verzekering-gewaarborgd-wonen

Hieronder kan je een handige folder downloaden: Folder verzekering gewaarborgd wonen

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/de-verzekering-gewaarborgd-wonen-jezelf-gratis-beschermen-bij-het-aangaan-van-een-krediet Wed, 25 Jun 2025 00:00:00 +0200
<![CDATA[Ondernemen: aantal nieuwe vennootschappen blijft op peil]]> Ontdek onze Ondernemersbarometer

In de periode van 1 mei 2024 tot en met 30 april 2025 werden er in ons land 42.086 nieuwe vennootschappen opgericht. Een jaar eerder ging het om 42.161 oprichtingen. Dat blijkt uit de Ondernemersbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). De barometer geeft ook aan dat eind april bijna 88% van de vennootschappen hun statuten hebben aangepast aan het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen.

Aantal nieuwe vennootschappen zo goed als stabiel
Op 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen (kortweg WVV) in werking. Sinds dan gelden er nieuwe spelregels voor ondernemers en vrije beroepers die hun activiteiten via een vennootschap uitoefenen. Het doel van de wetgever: startende ondernemers meer flexibiliteit bieden om zo het ondernemerschap extra te bevorderen. Met succes zo blijkt: in het eerste jaar (1 mei 2019 tot en met 30 april 2020) werden er 32.707 nieuwe vennootschappen opgericht. Een jaar later, in volle coronacrisis, ging het om 37.784 nieuwe oprichtingen. In de periode van 1 mei 2023 tot en met 30 april 2024 werden er in ons land 42.161 nieuwe vennootschappen opgericht, +3,3% meer dan een jaar eerder.
Jan Sap, CEO van Fednot: “In de afgelopen periode bleef het aantal nieuwe vennootschappen zo goed als stabiel: van 1 mei 2024 tot en 30 april 2025 waren er 42.086 oprichtingen. De nieuwe spelregels blijven aanslaan: in het jaar voor de inwerkingtreding van het WVV waren er gemiddeld 2.111 oprichtingen per maand, intussen zijn het er 3.507.”

Minder oprichtingen in Vlaanderen, meer in Brussel
Vlaanderen was het afgelopen jaar goed voor 25.857 opgerichte vennootschappen, een daling van -1,9% in vergelijking met een jaar eerder. In Brussel steeg het aantal oprichtingen met +7,3%, met in het totaal 6.545 nieuwe vennootschappen. In Wallonië werden er 9.684 vennootschappen opgericht (-0,3%).
In Vlaanderen was Antwerpen de provincie met de meeste oprichtingen: 7.441, -1,3% in vergelijking met een jaar eerder. De grootste daling van het aantal oprichtingen viel in Vlaams-Brabant te noteren: -5,1%. In Limburg was er een lichte stijging: +0,8%

Besloten Vennootschap: standaard vennootschapsvorm voor wie onderneemt
Zowat alle nieuwe vennootschappen die in de periode van 1 mei 2024 tot en met 30 april 2025 werden  opgericht waren Besloten Vennootschappen (97,5%). Door de nieuwe regelgeving is de BV, nog meer dan vroeger, dé standaard vennootschapsvorm voor ondernemers. Enkel grote en beursgenoteerde bedrijven kiezen voor een Naamloze Vennootschap.

Oprichter gemiddeld 39 jaar oud
De oprichter van een vennootschap was gemiddeld 39 jaar. 54,8% van de oprichters tussen 25 en 40 jaar oud. Het aandeel oprichters ouder dan 40 jaar bedroeg 39,4%.
Binnen een BV zijn er gemiddeld 1,3 bestuurders. Bij een NV gaat het gemiddeld om 2,9 bestuurders.

Verplichte aanpassing statuten: bijna 88% van de vennootschappen ondernam actie.
Eind april 2024 had drie kwart van de vennootschappen hun statuten aangepast aan de nieuwe regelgeving. Zowat een jaar eerder had slechts een derde van de vennootschappen actie ondernomen.    
Jan Sap: “Eind april van dit jaar stond de teller op 87,6%. Het bedrijfsleven heeft zich vlot aangepast aan de nieuwe wetgeving. Een goede zaak want de nieuwe regelgeving is eenvoudiger en biedt heel wat extra mogelijkheden die pas uitwerking hebben als de statuten zijn aangepast. Zo kan de bestuurder van een familiebedrijf zijn opvolging beter regelen. Hij kan ook al aandelen schenken aan zijn kinderen en tegelijkertijd het zeggenschap behouden. En besloten vennootschappen kunnen de toetreding en de uittreding van aandeelhouders veel vlotter laten verlopen. Deze statutenwijziging was en is bovendien het perfecte moment om samen met de notaris een juridische check up te doen en de onderneming toekomstbestendig te maken.”
Wie de statutenwijziging nog niet doorvoerde (de deadline was 31 december 2023) kan nog steeds bij zijn notaris terecht.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/ondernemen-aantal-nieuwe-vennootschappen-blijft-op-peil Fri, 20 Jun 2025 00:00:00 +0200
<![CDATA[Droom je van een eigen vakantiewoning te verhuren? Ontdek wat je moet weten voor je begint]]> De zomer lonkt, de dagen worden langer en de zon laat zich steeds vaker zien. Tijd om te dromen van vakantie! En waarom niet dichtbij huis? Met de Belgische kust, de Ardennen en talloze charmante plekjes is ons land een ideale vakantiebestemming. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf een vakantiehuis te verhuren. Denk jij eraan om die stap te zetten? Dit zijn de belangrijkste zaken waarmee je rekening moet houden voor je van start gaat.

Wie een vakantiewoning – of ander toeristisch logies – wil verhuren, moet rekening houden met een aantal wettelijke verplichtingen. Zo moet je in de eerste plaats het recht hebben om de woning uit te baten. Dat betekent dat je eigenaar moet zijn, of over een huurovereenkomst moet beschikken die je toelaat het pand als logies te gebruiken. Daarnaast mag je – of de verantwoordelijke uitbater – niet veroordeeld zijn voor bepaalde strafbare feiten.

De woning moet ook in regel zijn met de stedenbouwkundige voorschriften. Verhuur per uur is verboden; een overnachting is de minimumduur.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/droom-je-van-een-eigen-vakantiewoning-te-verhuren-ontdek-wat-je-moet-weten-voor-je-begint Tue, 17 Jun 2025 00:00:00 +0200
<![CDATA[Een stukje erfenis belastingvrij doorgeven aan je kinderen? Het kan met de doorgeefschenking!]]> We worden steeds ouder. Wie op het punt staat om te erven, heeft het kapitaal misschien net iets minder nodig. De kinderen zijn uit huis, de woning is misschien al afbetaald en er staan geen grote investeringen op de planning. Wie het geld daarentegen vaak wél kan gebruiken, zijn de  kinderen. Wie zijn eigen kinderen een financieel duwtje in de rug wil geven naar aanleiding van een erfenis, kan dat op een fiscaalvriendelijke manier met een ‘doorgeefschenking’. De naam verraadt wat het is: een doorgeefschenking is een schenking waarbij je een (deel van een) erfenis doorspeelt naar je kinderen binnen het jaar van het overlijden die aanleiding gaf tot de erfenis. In sommige gevallen kan dat zelfs volledig belastingvrij. Notaris Anne-Sophie legt uit hoe de doorgeefschenking werkt en wat de voorwaarden zijn in onze nieuwe notaristip!

Wil je meer informatie over de doorgeefschenking? Lees hier een artikel of vraag advies aan een notariskantoor.

 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/een-stukje-erfenis-belastingvrij-doorgeven-aan-je-kinderen-het-kan-met-de-doorgeefschenking Thu, 12 Jun 2025 00:00:00 +0200
<![CDATA[Trouwen terwijl je alleen eigenaar bent van de woning: wat betekent dat?]]> Je bent eigenaar van een woning en je partner wil graag trouwen. Een mooie stap, maar toch duiken er vaak vragen op. Wat verandert er aan je eigendom als je in het huwelijksbootje stapt? En wat als jullie later jammer genoeg uit elkaar gaan? We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje.

Een veelvoorkomende misvatting is dat je partner automatisch mede-eigenaar wordt van jouw woning zodra jullie trouwen. Dat klopt niet. Wie eigenaar is van een woning vóór het huwelijk, blijft dat ook na het huwelijk, zolang er geen huwelijksovereenkomst wordt opgesteld dat dit anders bepaalt.

Maar: het huwelijk geeft je partner wél bepaalde rechten. Zo krijgt hij of zij levenslang vruchtgebruik op de gezinswoning én op de inboedel. Dit betekent dat je partner in de woning mag blijven wonen na jouw overlijden, ook al is die woning juridisch volledig van jou. Kinderen moeten dit vruchtgebruik respecteren.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/trouwen-terwijl-je-alleen-eigenaar-bent-van-de-woning-wat-betekent-dat Wed, 11 Jun 2025 00:00:00 +0200
<![CDATA[Starten als ondernemer: een eenmanszaak of een vennootschap? ]]> Bij het starten van een onderneming komt heel wat kijken, ook op juridisch vlak. Je kan ervoor kiezen om te ondernemen als natuurlijke persoon met een eenmanszaak, of een vennootschap oprichten. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. We zetten ze even op een rij.

De eenmanszaak is de meest eenvoudige manier om te ondernemen. Een eenmanszaak is geen aparte juridische entiteit met een eigen rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat je als ondernemer volledig persoonlijk aansprakelijk bent voor alle zakelijke verplichtingen. Er is geen duidelijke scheiding tussen jou als persoon en je onderneming. Hierdoor sluit je alle overeenkomsten in eigen naam en is er geen onderscheid tussen je persoonlijk vermogen en het vermogen van de onderneming.

Wanneer je als ondernemer in financiële problemen komt, kunnen schuldeisers aanspraak maken op al je bezittingen, inclusief je gezinswoning. Dit kan een groot risico vormen voor zelfstandigen die hun privévermogen willen beschermen. Gelukkig bestaat er een mogelijkheid om je gezinswoning te beschermen tegen beslag. Iedere zelfstandige kan bij de notaris een verklaring van onbeslagbaarheid afleggen. Dit beschermt je woning tegen de aanspraken van zakelijke schuldeisers. De bescherming geldt wel enkel voor professionele schulden die gemaakt zijn na het opstellen van de verklaring. De volgende groepen komen hiervoor in aanmerking:

  • Vrije beroepers
  • Zaakvoerders en bestuurders van een onderneming
  • Zelfstandigen in bijberoep en zelfstandigen die na hun pensioen nog actief zijn

Het voordeel aan de eenmanszaak is dat ze eenvoudig op te richten is en er weinig administratieve en boekhoudkundige verplichtingen bij komen kijken.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/starten-als-ondernemer-een-eenmanszaak-of-een-vennootschap Wed, 04 Jun 2025 00:00:00 +0200
<![CDATA[Pluskinderen en erven: wat zegt de wet over jouw nalatenschap?]]> Samengestelde gezinnen komen steeds vaker voor. Dit zorgt voor erfrechtelijke situaties die complex kunnen zijn. Erft je pluskind automatisch van jou, zelfs als je niet hertrouwt met je nieuwe partner? Of moet je je pluskind opnemen in je testament als je iets wil nalaten? Je leest de antwoorden hieronder.

In tegenstelling tot biologische kinderen, genieten pluskinderen niet automatisch van het recht op een deel van je erfenis. Zelfs wanneer je met je nieuwe partner trouwt, zullen je pluskinderen niet automatisch van je erven. Je pluskinderen beschikken immers niet over een wettelijk erfrecht.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/pluskinderen-en-erven-wat-zegt-de-wet-over-jouw-nalatenschap Tue, 27 May 2025 00:00:00 +0200
<![CDATA[Aandeel alleenstaande kopers op onze vastgoedmarkt in de lift]]>

In vergelijking met vijf jaar geleden zijn alleenstaande kopers actiever geworden op onze huizenmarkt. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Bij de verkoop van appartementen in 2024 vormden alleenstaanden de grootste kopersgroep en de prijs per regio speelde daarbij een rol. Opvallend: de meest actieve alleenstaande kopers waren 26 tot en met 30 jaar oud.


Alleenstaanden actiever op de vastgoedmarkt
Fednot heeft voor de eerste keer onderzocht wat de verhouding tussen alleenstaanden* en koppels is op onze vastgoedmarkt. Alle verkopen die in 2024 in ons land werden afgesloten, maken deel uit van deze analyse.
Hieruit blijkt dat alleenstaande kopers van een appartement in België goed waren voor een aandeel van zo’n 58%.** Koppels waren het afgelopen jaar goed voor een aandeel van 36%.
Opvallend: in 2019 lag het aandeel alleenstaande kopers wat lager, nl. 55%.
Ook bij de aankoop van een huis steeg het aandeel van alleenstaande kopers. In 2019 ging het om 36%, het afgelopen jaar bedroeg hun aandeel 38%. Het aandeel van de koppels nam wat af: van 62% in 2019 tot 59% in 2024.
Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “Alleenwonenden en alleenstaande ouders maken ongeveer 45% van de Belgische huishoudens uit. De afgelopen jaren werden alleenstaanden een stuk actiever op de vastgoedmarkt. Dat ze vaker voor een appartement kiezen, is logisch. Deze zijn doorgaans kleiner en minder duur.”    

Aankoop vastgoed door alleenstaanden per gewest
Notaris Bart van Opstal: “De prijsverschillen tussen gewesten hebben een belangrijke invloed op waar alleenstaanden precies kopen. Zo was het aandeel van alleenstaande kopers van een huis het kleinst in het duurste gewest, namelijk Brussel. Hun aandeel bedroeg er 32%, in Vlaanderen ging het om 35% en in Wallonië zelfs 45%.”
Voor een appartement lag het aandeel per gewest een stuk dichter bij elkaar: 56% in Vlaanderen, 59% in Brussel en 62% in Wallonië.

Huizen en appartementen in de Vlaamse provincies
In 2024 was het aandeel alleenstaanden dat een huis kocht het grootst in West-Vlaanderen (40%). In Vlaams-Brabant was hun aandeel dan weer het kleinst: 29%. Als het over een appartement ging, scoorde de provincie Antwerpen het best, met een aandeel van 61%. En in West-Vlaanderen was het aandeel dan weer het kleinst: 47%.

Koppels betalen meer voor een woning
Een alleenstaande die in 2024 een huis kocht, betaalde hiervoor gemiddeld 273.628 euro. Bij koppels ging het om 360.597 euro.
Voor een appartement was het prijsverschil minder groot: 252.070 euro voor een alleenstaande en  287.719 euro voor een koppel.
Ter vergelijking: in 2019 betaalde een alleenstaande gemiddeld 218.233 euro voor een huis. Voor koppels ging het toen om 284.865 euro.
Voor een appartement ging het om 206.610 euro voor een alleenstaande en 237.286 euro voor een koppel.

Soortgelijke trends in de gewesten
In Vlaanderen betaalde een alleenstaande in 2024 gemiddeld 314.541 euro voor een huis. Bij koppels ging het om 393.116 euro. Voor een appartement was het prijsverschil ook hier kleiner: 263.726 euro voor een alleenstaande en 293.744 euro voor een koppel.
Brussel was een stuk duurder: alleenstaanden betaalden er gemiddeld 534.596 euro voor een huis, koppels zelfs 580.718 euro. Voor een appartement ging het om 268.988 euro en 319.387 euro.
In Wallonië betaalden alleenstaanden vorig jaar gemiddeld 197.801 euro voor een huis. Koppels betaalden gemiddeld 268.292 euro. Voor een appartement was het prijsverschil tussen een alleenstaande en een koppel minder groot: 187.235 en 209.080 euro.

Leeftijd van de kopers in België
Voor een appartement was het aandeel alleenstaande kopers het grootst in de leeftijdscategorie van 26 tot en met 30 jaar: 24%. Bij koppels lagen de aandelen per leeftijd een stuk dichter bij elkaar, met een bescheiden piek van 12% bij 65-plussers.
Ook voor een huis was het aandeel alleenstaande kopers het grootst in de leeftijdscategorie van 26 tot en met 30 jaar: 19%. Dezelfde categorie had ook het grootste aandeel bij koppels: 23%.

Leeftijd van de kopers in Vlaanderen
Ook in Vlaanderen waren alleenstaande kopers van 26 tot en met 30 jaar het meest actief. Voor een appartement bedroeg hun aandeel 25%, voor een huis ging het om 19%.
Bij koppels was het aandeel voor een appartement het grootst bij 65-plussers: 14%. Voor een huis ging het om de leeftijdscategorieën 26 tot en met 30 jaar (24%) en 31 tot en met 35 jaar (22%).

Gemiddelde leeftijd kopers door de jaren heen
Voor een huis in Vlaanderen bedroeg de gemiddelde leeftijd van een alleenstaande in 2024 39,3 jaar. In 2015 ging het om 38,4 jaar. Opvallend: in 2019, toen het wegvallen van de woonbonus in Vlaanderen werd aangekondigd, bedroeg de leeftijd van een alleenstaande koper gemiddelde 37,7 jaar. Voor koppels was de gemiddelde leeftijd in 2024 36,9 jaar. Iets hoger dan in 2015 (36 jaar) en 2019 (35,6 jaar).
Voor een appartement in Vlaanderen bedroeg de gemiddelde leeftijd van een alleenstaande in 2024 40,4 jaar. In 2015 ging het om 42 jaar, in 2019 om 40,2. Voor koppels ging het in 2024 om 47,6 jaar. Wat lager dan in 2015 (49,7 jaar) en 2019 (48,3).

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/aandeel-alleenstaande-kopers-op-onze-vastgoedmarkt-in-de-lift Thu, 22 May 2025 00:00:00 +0200
<![CDATA[De vernieuwde ‘Mijn Verbouwpremie’]]> De Vlaamse overheid wil dat iedereen toegang heeft tot een menswaardige, kwaliteitsvolle en betaalbare woning, in een omgeving die leefbaar en duurzaam is. Het beleid is erop gericht om wonen voor iedereen toegankelijk te maken en te ondersteunen waar nodig. Om burgers aan te sporen hun woning energiezuiniger te maken ondersteunt de Vlaamse overheid hen met de ‘Mijn VerbouwPremie’. Op 26 maart 2025 keurde de Vlaamse regering een aantal wijzigingen aan de verbouwpremie goed. Let op: deze aanpassingen zijn nog niet definitief en kunnen nog wijzigen. De informatie hieronder is dus onder voorbehoud. De nieuwe regeling zou ingaan op 1 juli 2025.

Om de wijzigingen te begrijpen, is het belangrijk te weten wie recht heeft op een verbouwpremie. Er wordt gewerkt met drie mogelijke types van aanvragers.

  1. Eigenaar-bewoner: je bent eigenaar van een woning of een appartement.
  2. Verhuurder woonmaatschappij: je verhuurt een woning of appartement aan een sociaal verhuurkantoor of een woonmaatschappij.
  3. Andere investeerders: dit kunnen zowel natuurlijke personen zijn, als vennootschappen en verenigingen. Ook een vereniging van mede-eigenaars valt hieronder.

De eigenaar-bewoners worden nog verder onderverdeeld in inkomenscategorieën. Die indeling gebeurt op basis van het jaarlijks bruto gezinsinkomen en de gezinssituatie van de eigenaar-bewoner.

Huidige regeling

Inkomensgrenzen

Doelgroep 1 (hoogste inkomenscategorie eigenaar-bewoner)

Doelgroep 2 (middelste inkomenscategorie eigenaar-bewoner)

Doelgroep 3 (laagste inkomenscategorie eigenaar-bewoner)

Alleenstaande

> € 53.880

> € 42.340 - ≤ € 53.880

≤ € 42.340

Alleenstaande +1 persoon ten laste

> € 76.980, te verhogen met € 4.320 per bijkomend persoon ten laste

> € 59.270 - ≤ € 76.980, te verhogen met € 4.320 per bijkomend persoon ten laste

≤ € 59.270, te verhogen met € 4.320 per bijkomend persoon ten laste

Koppel  

> € 76.980, te verhogen met € 4.320 per bijkomend persoon ten laste

> € 59.270 - ≤ € 76.980, te verhogen met € 4.320 per bijkomend persoon ten laste

≤ € 59.270, te verhogen met € 4.320 per bijkomend persoon ten laste

 

Vanaf 1 juli 2025 is het de bedoeling dat er gewerkt wordt met vier doelgroepen in de plaats van drie. Zo wil de Vlaamse regering meer budget toekennen aan de laagste inkomensdoelgroep.

Nieuwe regeling vanaf 1 juli 2025

 

Doelgroep 1

Doelgroep 2

Doelgroep 3

Doelgroep 4

Alleenstaande

> € 53.880

> € 42.340 ≤  € 53.880

> € 24.230 -≤ € 42.340

≤ € 24.230

Alleenstaande + persoon ten laste

> € 76.980, te verhogen met  € 4.320 per bijkomend persoon ten laste

> € 59.270 ≤  € 76.980, te verhogen met  € 4.320 per bijkomend persoon ten laste

> € 36.340 -≤ € 59.270 te verhogen met  € 4.320 per bijkomend persoon ten laste

≤ € 36.340 te verhogen met  € 4.320 per bijkomend persoon ten laste

Koppel  

> € 76.980, te verhogen met  € 4.320 per bijkomend persoon ten laste

> € 59.270 ≤  € 76.980, te verhogen met  € 4.320 per bijkomend persoon ten laste

> € 36.340 -≤ € 59.270 te verhogen met  € 4.320 per bijkomend persoon ten laste

≤ € 36.340 te verhogen met  € 4.320 per bijkomend persoon ten laste

Heb je een tweede woning? Dan val je automatisch in de hoogste inkomenscategorie, tenzij je die woning sociaal verhuurt. In dat geval kom je in doelgroep 4 terecht.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/de-vernieuwde-mijn-verbouwpremie Wed, 21 May 2025 00:00:00 +0200
<![CDATA[Samenlevingscontract versus huwelijkscontract ]]> Samenwonen met je partner kan op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen om te trouwen, maar betekent dat dan automatisch dat je een huwelijkscontract afsluit? En als je wettelijk gaat samenwonen door een verklaring af te leggen bij de gemeente, heb je dan meteen een samenlevingscontract? Lees verder en ontdek het antwoord!

Wanneer je ervoor kiest om met je partner te trouwen, betekent dit niet dat je automatisch een huwelijkscontract met elkaar afsluit. Als je trouwt met je partner zonder te kiezen voor een huwelijkscontract, dan geldt het ‘wettelijk stelsel’. In het wettelijk huwelijksvermogensrecht is er sprake van drie verschillende vermogens: het gemeenschappelijk vermogen van de twee echtgenoten, het eigen vermogen van de ene echtgenoot en het eigen vermogen van de andere echtgenoot.

Hoewel het wettelijk huwelijksvermogensstelsel een evenwichtige regeling biedt, kiezen sommige koppels er toch voor om hiervan af te wijken. Dit kan door een huwelijkscontract te laten opstellen. Dit gebeurt bij de notaris. Op deze manier zullen de echtgenoten dus zelf hun huwelijksvermogensrecht regelen. Zo kunnen de echtgenoten ervoor kiezen om te trouwen onder het stelsel van scheiding van goederen, waardoor de inkomsten van de beide partners gescheiden blijven. Of ze kunnen ervoor kiezen om te trouwen onder het stelsel van algehele gemeenschap, waardoor werkelijk alles gemeenschappelijk wordt. Ook wie het wettelijk stelsel wil laten verfijnen, zal een huwelijkscontract moeten laten opstellen.  

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/samenlevingscontract-versus-huwelijkscontract Tue, 13 May 2025 00:00:00 +0200
<![CDATA[Notariaat pakt uit met originele campagne op TV, sociale media... en op café]]> Momenteel loopt er op initiatief van de Federatie van het Notariaat (Fednot) een campagne over het notarisberoep. De inhoudelijke focus ligt op de brede waaier aan vragen die notarissen en hun medewerkers dagelijks krijgen van hun cliënten. Naast een campagnevideo waarin originele en prikkelende vragen aan bod komen, zorgen de notarissen uiteraard ook voor antwoorden. En dat zowel online als… op café!

De variatie van de vragen waarmee mensen naar een notariskantoor stappen, is het uitgangspunt van de video waarmee de campagne wordt afgetrapt. De video is een mix van originele, af en toe licht gewaagde, maar ook reële vragen die notarissen en hun medewerkers ontvangen.
Notaris Anne Wuilquot, voorzitter van Fednot: “We krijgen elke dag vragen over vaak complexe zaken waar mensen soms letterlijk van wakker liggen. Daar zitten soms verrassende vragen bij. Iedereen die bij ons over de vloer komt, is op zoek naar oplossingen voor zijn specifieke situatie. Het idee dat wij standaarddossiers behandelen, is gewoon absurd. We helpen met advies op maat over o.a. familiale zaken, ondernemen en wonen. Op sleutelmomenten dus, vandaar ook de campagneslogan: De notaris: als ‘t voor echt is. Soms leidt een bezoek tot een akte, soms niet. En als we vragen krijgen waar we niet in gespecialiseerd zijn, verwijzen we door naar andere dienstverleners. Op die manier helpen we elke cliënt, wat zijn vraag ook is.”
Door de vele contacten - jaarlijks komen er zo’n 3,5 miljoen mensen langs - voelen notarissen ook heel goed aan hoe de samenleving evolueert en welke nieuwe noden er bij burgers ontstaan. Dat vertalen naar de overheid toe is ook een kerntaak van het notariaat.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/notariaat-pakt-uit-met-originele-campagne-op-tv-sociale-media-en-op-cafe Wed, 07 May 2025 00:00:00 +0200
<![CDATA[Is wettelijk samenwonen hetzelfde als trouwen? Vijf verschillen op een rij! ]]> Er ontstaat vaak verwarring over wat wettelijk samenwonen en trouwen precies inhouden. Toch is het niet juist om wettelijke samenwoning gelijk te stellen aan het huwelijk. Lees verder en ontdek enkele grote verschillen tussen de wettelijke samenwoning en het huwelijk!

Het huwelijk kan enkel door een echtscheidingsprocedure beëindigd worden. Een echtscheiding moet worden uitgesproken door de rechtbank.  In tegenstelling tot de ontbinding van het huwelijk, kan de wettelijke samenwoning worden opgezegd door een verklaring af te leggen bij de burgerlijke stand van de gemeente. Dit kan zelfs eenzijdig gebeuren.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/is-wettelijk-samenwonen-hetzelfde-als-trouwen-vijf-verschillen-op-een-rij Tue, 06 May 2025 00:00:00 +0200
<![CDATA[8 belangrijke vragen over het uitbrengen van een bod]]> De aankoop van een woning is voor de meeste mensen de grootste investering in hun leven. Je staat er misschien niet bij stil, maar je juridisch verbinden begint bij het uitbrengen van een bod. In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, is een bod immers bindend. Daarom is het essentieel om je grondig te informeren over het pand voordat je een bod uitbrengt. Een goed opgesteld bod beschermt je tegen ongewenste situaties.

Een bod wordt als bindend beschouwd wanneer het minimaal het pand en de geboden prijs nauwkeurig en zonder enig voorbehoud omschrijft.

Vaak wordt een vraagprijs vermeld bij een te koop aangeboden woning. Is deze prijs een bindend aanbod van de verkoper? Nee. Een vraagprijs is geen officieel bod, maar dient vooral om potentiële kopers aan te trekken. Bieden op de vraagprijs betekent dus niet automatisch dat de verkoop tot stand komt.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/8-belangrijke-vragen-over-het-uitbrengen-van-een-bod Wed, 30 Apr 2025 00:00:00 +0200
<![CDATA[Maak het verschil en neem een goed doel op in je testament]]> Ontdek de praktische gids i.s.m. de Koning Boudewijnstichting

Denk jij op voorhand wel eens na over je erfenis en wat je ermee wil doen? Wil je na je dood nog iets betekenen voor je geliefden en voor anderen? Met een testament kan je niet alleen je geliefden ondersteunen, maar ook een blijvend verschil maken voor de samenleving door er een goed doel in op te nemen.

De Koning Boudewijnstichting, in samenwerking met de Federatie van het Notariaat, de Belgische Federatie van Filantropische Stichtingen en de Vereniging voor Ethiek in Fondsenwerving, heeft de praktische gids ’Een goed doel in uw testament’ herwerkt. Deze gids geeft gedetailleerde informatie over hoe je een goed doel kunt opnemen in je testament. Een goed doel dat je raakt en dat je steun hard nodig heeft. Een testament is immers meer dan een juridisch document; het weerspiegelt wat voor jou belangrijk was in je leven.

Waar moet je op letten?
De vernieuwde gids helpt je op weg. Hij kreeg een update, en is nu aangepast aan de nieuwe erfrechtwetgeving. Zo is de wettelijke reserve (het deel waar (klein)kinderen en de echtgeno(o)t(e) recht op hebben) nu beperkt tot de helft van het vermogen; de andere helft kan je via testament vrij nalaten aan bijvoorbeeld een goed doel.

Misschien ben je niet vertrouwd met de mogelijkheden van een testament of wil je weten hoe je dit correct aanpakt? Je wil zeker zijn dat het geld, de effecten, het onroerend goed of andere waardevolle persoonlijke bezittingen terechtkomen waar je dat wenst, en dat je instructies voor het gebruik ervan worden opgevolgd.

Verschillende soorten testamenten
De gids beschrijft de verschillende soorten testamenten en legaten, waaronder ook het duo-legaat. Bij deze formule ontvangt een goed doel het legaat op voorwaarde dat het de successierechten van de andere erfgenamen betaalt. In Vlaanderen is het fiscaal voordeel voor goede doelen bij een duo-legaat afgeschaft.. Gewone legaten aan goede doelen zijn er wel vrijgesteld van erfbelasting. In deze gids vind je alle informatie die je nodig hebt om dit alles in goede banen te leiden.

Samenwerking tussen de Koning Boudewijnstichting en de Federatie van het Notariaat
De praktische gids ‘Een goed doel in uw testament’ past in de reeks gezamenlijke publicaties van de Koning Boudewijnstichting en de Federatie van het Notariaat. De brochures kunnen gedownload worden via de website van Fednot www.notaris.be of die van de Koning Boudewijnstichting: https://www.kbs-frb.be. Zoals de andere praktische gidsen in deze reeks kan ook van deze een gratis papieren versie worden aangevraagd via de website van de Koning Boudewijnstichting.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/maak-het-verschil-en-neem-een-goed-doel-op-in-je-testament Fri, 25 Apr 2025 00:00:00 +0200
<![CDATA[Vastgoedbarometer 1ste trimester 2025: aantal verkopen in de lift in vergelijking met 2024]]>

In het afgelopen trimester waren er in ons land bijna 16% meer verkopen in vergelijking met het 1ste trimester 2024. In Vlaanderen bedroeg de groei zo’n 19%. Vooral in januari was het druk op de vastgoedmarkt. Dat blijkt uit de Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot).
De gemiddelde prijs van een woonhuis zat het afgelopen trimester in de lift. Die van een appartement bleef stabiel op nationaal niveau. In Vlaanderen was er een lichte prijsdaling.
Jonge kopers van een appartement waren wat actiever in Vlaanderen: hun aandeel bedroeg 31%. In 2024 ging het om 28%. Voor huizen steeg hun aandeel lichtjes: van 28 naar
29%.
 

Aantal verkopen neemt weer toe: +15,7% in België en +19,1% in Vlaanderen
Fednot analyseerde alle vastgoedtransacties die in het 1ste trimester van 2025 in ons land werden afgesloten. Hieruit blijkt dat er op nationaal vlak +15,7% meer verkopen waren in vergelijking met het 1ste trimester van 2024. In Vlaanderen bedroeg de groei +19,1%.
Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “Vooral in januari was het een stuk drukker op de vastgoedmarkt. De nieuwe verlaagde tarieven van de registratiebelasting in Vlaanderen en Wallonië zullen daar zeker een factor in geweest zijn. In maart zaten we ongeveer op hetzelfde niveau als in 2024, wellicht omdat de rente op woonleningen weer wat in de lift zat.”
In Brussel was de stijging van het aantal verkopen beperkt: +1,2% in vergelijking met het 1ste trimester 2024. In Wallonië bedroeg de groei +12,5%.

Hoe evolueren de verkopen in de Vlaamse provincies?
Het aantal verkopen steeg het afgelopen trimester in alle Vlaamse provincies: uitschieter was Oost-Vlaanderen, met +22,9% meer verkopen in vergelijking met het 1ste trimester 2024, meteen gevolgd door Vlaams-Brabant (+21,2%). In West-Vlaanderen bedroeg de stijging +18,7%, in Antwerpen +17% en in Limburg +15,8%.

Gemiddelde leeftijd kopers
Wie het afgelopen trimester in België een huis kocht, was gemiddeld 38 jaar oud. De gemiddelde leeftijd van een koper van een huis bedroeg in Vlaanderen ook 38 jaar. In Wallonië en Brussel waren kopers wat ouder: gemiddeld 40 en 41 jaar. Als we inzoomen op de Vlaams provincies, stellen we vast dat de koper van een huis gemiddeld het oudst was in Vlaams-Brabant: 39 jaar. In Oost-Vlaanderen lag de gemiddelde leeftijd voor een huis het laagst: 37 jaar.
Ook de gemiddelde leeftijd van de koper van een appartement was identiek in België en Vlaanderen: 43 jaar. In Brussel ging het om 40 jaar, in Wallonië om 45 jaar.
In de provincie Antwerpen was de koper van een appartement het jongst: gemiddeld 40 jaar. In West-Vlaanderen was de vastgoedmarkt aan de kust een belangrijke factor: de gemiddelde leeftijd van de koper klokte daar af op 48 jaar. 

Waar in Vlaanderen kochten jonge kopers een appartement of een huis?
Voor appartementen was het aandeel jonge kopers, van 18 tot en met 30 jaar, wat groter in het 1ste trimester van dit jaar: 31%. In het 1ste trimester van 2024 bedroeg hun aandeel 28%. Wat huizen betreft, steeg het aandeel jonge kopers lichtjes in vergelijking met dezelfde periode in 2024: 28 naar 29%.
Jonge kopers van een appartement waren vooral actief in de provincie Antwerpen: kopers van 18 tot en met 25 jaar hadden daar een aandeel van 11%, voor kopers van 26 tot en met 30 jaar ging het om 27%. In West-Vlaanderen was hun aandeel een stuk lager: 6 en 11%.
Jonge kopers van een huis waren het afgelopen trimester vooral actief in West-Vlaanderen: het aandeel van kopers van 18 tot en met 25 jaar bedroeg er 10%. Hun aandeel was het kleinst in Vlaams-Brabant: 4%. Kopers tussen van 26 tot en met 30 jaar waren vooral actief in Oost-Vlaanderen: hun aandeel bedroeg er 24%. Meteen gevolgd door de provincies Limburg en West-Vlaanderen, met een aandeel van 23%. In Vlaams-Brabant ging het om er 18%.

Gemiddelde prijs van een woonhuis in België: 355.371 euro (+7,8% t.o.v. 2024)
Een woonhuis in ons land kostte in het 1ste trimester 2025 gemiddeld 355.371 euro, een prijsstijging van +7,8% in vergelijking met het jaargemiddelde van 2024. In Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis met +3,3% tot 379.737 euro. In Brussel steeg de prijs naar 589.280 euro (+3,4%).
In Wallonië klokte de prijs van een woonhuis af op 281.069 euro, een prijsstijging van maar liefst +17,8%. Wellicht een tijdelijk fenomeen, omdat nogal wat kopers de verlaging van de registratiebelasting van begin dit jaar hebben afgewacht.

Woonhuizen in de Vlaamse provincies
De gemiddelde prijs van een woonhuis zat in alle Vlaamse provincies in de lift. Uitschieter was Limburg, met een prijsstijging van +4,3%, tot een gemiddelde prijs van 338.300 euro. In West-Vlaanderen was de prijsstijging het kleinst: +1,2%, tot een gemiddelde prijs van 335.408 euro.

Gemiddelde prijs van een appartement in België: 271.218 euro (stabiel t.o.v. 2024)
Een appartement in ons land kostte in het 1ste trimester 2025 271.218 euro. De gemiddelde prijs bleef op hetzelfde niveau als in 2024.
In Vlaanderen daalde de gemiddelde prijs van een appartement met -1,2% tot 279.332 euro. In Wallonië steeg de prijs met +4% naar 206.475 euro. In Brussel steeg de prijs van een appartement met +1,4%, tot een gemiddelde prijs van 294.884 euro.

Appartementen in de Vlaamse provincies
In het afgelopen trimester steeg de gemiddelde prijs van een appartement in bijna alle Vlaamse provincies: van +0,1% in Limburg tot +2,5% in Vlaams-Brabant. In West-Vlaanderen was er een opvallende prijsdaling: -5,6%, naar een gemiddelde prijs van 290.536 euro.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/vastgoedbarometer-1ste-trimester-2025-aantal-verkopen-in-de-lift-in-vergelijking-met-2024 Thu, 17 Apr 2025 00:00:00 +0200
<![CDATA[De notaris: jouw juridische steunpilaar]]> Vroeg of laat beland je er wel eens: het notariskantoor. Meestal gebeurt dit bij belangrijke sleutelmomenten in je leven. Denk hierbij aan het aankopen van een woning, trouwen met je partner of je eigen zaak starten. Ook minder fijne momenten, zoals een echtscheiding of een overlijden, zullen je naar de notaris brengen. Maar wie is de notaris nu precies? En welk werk leveren de notaris en zijn team?

Wie notaris wil worden, begint met een opleiding rechten gedurende vijf jaar. Tijdens deze opleiding verdiep je je in allerlei rechtstakken en het oplossen van juridische vraagstukken. Na het afronden van de vijfjarige opleiding mag je jezelf jurist noemen. Vervolgens volg je de master-na-master opleiding Notariaat, waar je de rechtstakken die belangrijk zijn voor het werk van de notaris verder uitdiept. Ten slotte moet je minstens drie jaar stage lopen bij een notariskantoor om de nodige praktijkervaring op te doen. Wanneer je al deze verschillende stappen doorlopen hebt, mag je deelnemen aan het vergelijkend examen waarbij een vastgesteld maximum aan deelnemers kan slagen. Het examen wordt georganiseerd door de Benoemingscommissie voor het Notariaat. In de eerste plaats is er een schriftelijk examen, daarna volgt nog een mondelinge proef. Pas na het slagen voor dit examen, mag je jezelf kandidaat-notaris noemen.

Je kan vervolgens aan de slag gaan als notaris op verschillende manieren. Zo kan je  een vacant notariskantoor overnemen, of je associëren met een actieve notaris. Je kan er ook voor kiezen om te werken als ‘toegevoegd notaris’, dit betekent dat je in loondienst actief bent in een notariskantoor. Deze notaris heeft exact dezelfde bevoegdheden als een reguliere notaris.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/de-notaris-jouw-juridische-steunpilaar Tue, 15 Apr 2025 00:00:00 +0200
<![CDATA[De miserietaks: wat je moet weten over deze belasting ]]> Wanneer jij en je partner besluiten uit elkaar te gaan en jullie samen eigenaar zijn van een woning, zal dit belangrijke gevolgen met zich mee brengen. Het is niet ongebruikelijk dat één van de partners op zoek gaat naar een nieuwe woonst, terwijl de andere blijft wonen in de oorspronkelijke woning. Indien je blijft wonen in de oorspronkelijke woning en je met andere woorden besluit je partner uit te kopen, zal je rekening moeten houden met de ‘miserietaks’. Maar wat is de miserietaks precies? En hoeveel bedraagt de miserietaks? Lees verder en ontdek wat je moet weten over de miserietaks.

Wanneer je een eigendom verdeelt, betaal je hierop belastingen, namelijk het verdeelrecht. Dit verdeelrecht is van toepassing wanneer er meerdere eigenaars zijn die besluiten het onroerend goed te verdelen. Deze belasting wordt ook wel eens de ‘miserietaks’ genoemd, omdat deze vaak voorkomt bij pijnlijke situaties, zoals bij een scheiding. 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/de-miserietaks-wat-je-moet-weten-over-deze-belasting Wed, 09 Apr 2025 00:00:00 +0200
<![CDATA[De meest gestelde vragen over de zorgvolmacht]]> De zorgvolmacht bestaat ondertussen tien jaar. Dit praktische instrument, vaak omschreven als een juridische 'parachute', heeft al vele mensen geholpen om het toekomstig beheer van hun goederen te organiseren. Wat vragen mensen het vaakst aan notarissen over de zorgvolmacht? Notaris Anne-Sophie Willems licht het antwoord toe.

Dat bepaal je zelf. Anders dan een gewone volmacht kan een zorgvolmacht ook uitwerking krijgen wanneer je wilsonbekwaam bent geworden. Hiervoor moet de zorgvolmacht wel geregistreerd zijn in het Centraal Register voor Lastgevingsovereenkomsten (CRL).

“Wilsonbekwaamheid betekent dat je de gevolgen van je handelingen niet meer kunt inschatten, bijvoorbeeld door dementie of een coma,” legt een notaris Anne-Sophie Willems uit. Vaak wordt deze toestand vastgesteld door een of meerdere onafhankelijke artsen. Je kunt er ook voor kiezen om de zorgvolmacht onmiddellijk te laten gelden. Dit kan handig zijn om je naasten al eerder ondersteuning te laten bieden.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/de-meest-gestelde-vragen-over-de-zorgvolmacht Mon, 31 Mar 2025 00:00:00 +0200
<![CDATA[Vastgoed aan de kust: iets minder verkopen, vooral dijkappartementen duurder]]> Ontdek onze Kustbarometer

In 2024 waren er -2,1% minder verkopen aan de kust in vergelijking met 2023. Dat blijkt uit de nieuwe Kustbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Vooral Vlamingen kochten aan de kust: 88,5%. 5,9% van de kopers kwam uit Wallonië, 2,8% uit Brussel. Buitenlandse kopers waren goed voor 2,7%. Gemiddeld kostte een appartement aan de kust 332.033 euro, +4,3% meer dan een jaar eerder. Een appartement op de dijk werd +7,6% duurder en kostte gemiddeld 427.165 euro.

Vastgoedmarkt stabiliseert na forse daling in 2023
In het afgelopen jaar waren er aan de kust -2,1% minder verkopen dan in 2023. In dat jaar daalde het aantal verkopen fors: in vergelijking met 2022 ging het toen om een daling van bijna 20%.
Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “Na de drukke coronajaren koelde de vastgoedmarkt aan de kust fors af. In het afgelopen jaar was de kust goed voor een kleine 10% van de verkopen in Vlaanderen. 42,6% van de verkopen in West-Vlaanderen werd afgesloten aan de kust.”

Evolutie aantal verkopen per gemeente
De grootste daling qua aantal verkopen viel het afgelopen jaar te noteren in Zeebrugge: -9,7% in vergelijking met 2023. Gevolgd door Middelkerke: -7,6%. In de Panne was de stijging dan weer het grootst: +12,2%. In Nieuwpoort ging het om een stijging met +7,2%. In Knokke-Heist (-1,3%) en Koksijde (+0,6%) bleef het aantal verkopen zo goed als stabiel.

Wie kocht het afgelopen jaar aan de kust?
Bewoners uit de kustgemeenten zelf waren goed voor 34,4% van de kopers. 65,6% kwam uit een andere locatie. 46% van de kopers kwam uit West-Vlaanderen, 17% uit Oost-Vlaanderen en 11% uit de provincie Antwerpen.
Vooral Vlamingen kochten kustvastgoed: 88,5%. 5,9% van de kopers kwam uit Wallonië, 2,8% uit Brussel. Buitenlandse kopers waren goed voor 2,7%.
Vastgoed aan de kust was het afgelopen jaar het populairst bij kopers van 50 tot 55 jaar (net geen 14%), gevolgd door kopers van 55 tot 60 jaar. Ook 65-plussers waren goed vertegenwoordigd: net geen 12%.

Gemiddelde prijs kustappartement: 332.033 (+4,3%)
De gemiddelde prijs voor een appartement aan de kust klokte in 2024 af op 332.033 euro. In vergelijking met 2023 ging het om een prijsstijging van +4,3%.
Een kustappartement was vorig jaar gemiddeld +22,4% duurder dan een appartement in België. Het prijsverschil met een appartement in Vlaanderen bedroeg +17,5%.
Op 5 jaar tijd werd een appartement in een kustgemeente +17,5% duurder. Indien we rekening houden met het verschil in inflatie in de periode 2020-2024, ging het om een reële prijsstijging van +3,8%.

Prijsevoluties kustappartement in de deelgemeenten
Notaris Bart van Opstal: “De vastgoedmarkt aan de kust was ook in het afgelopen behoorlijk heterogeen: de gemiddelde prijs van een kustappartement varieerde van 210.635 euro in Westende tot 788.874 euro in Knokke.”
Ook de prijsevoluties zijn zeer divers: van -22,7% in Zeebrugge tot +22,5% in Westende, als we kijken naar de evolutie van de gemiddelde prijs van een kustappartement in de periode 2023-2024.

Gemiddelde prijs dijkappartement: 427.165 euro (+7,6%)
De gemiddelde prijs voor een appartement op de dijk klokte in 2024 af op 427.165 euro. In vergelijking met 2023 steeg de prijs met +7,6%. In de periode 2020-2024 steeg de prijs van een dijkappartement met +31%. Indien we rekening houden met het verschil in inflatie in de periode 2020-2024, ging het om een reële prijsstijging van +9,7%.

Prijsevoluties dijkappartement in de deelgemeenten
Ook voor een dijkappartement bleef Knokke het afgelopen jaar de duurste gemeente: de gemiddelde prijs bedroeg er het afgelopen jaar 1.439.790 euro. Het ging wel om een relatieve beperkte prijsstijging in vergelijking met 2023, toen ging het om een gemiddelde prijs van 1.436.333 euro. Een dijkappartement was in 2024 het goedkoopst in De Panne, met een gemiddelde prijs van 225.927 euro.

De prijsevoluties per kustzone
De Oostkust is traditioneel de duurste zone aan de kust. In 2024 kostte een kustappartement er gemiddeld 507.985 euro, +6,2% meer dan in 2023. De gemiddelde prijs van een appartement op de dijk klokte af op 646.576 euro, +11,2% meer dan een jaar eerder.
Aan de Middenkust kostte een appartement gemiddeld 261.710 euro, +2,1% meer dan in 2023. Een dijkappartement kostte er 299.764 euro (+1,3%).
Een appartement aan de Westkust kostte vorig jaar gemiddeld 256.243 euro, +3,6% meer dan in 2023. Voor een dijkappartement moesten kopers gemiddeld 314.060 euro betalen.

Prijs per aantal kamers
Het verschil in prijs tussen een kustappartement met 1 slaapkamer en eentje met 3 slaapkamers bedroeg in 2024 maar liefst 373.169 euro. Een appartement met 1 kamer kostte gemiddeld 203.760 euro. Voor 3 slaapkamers liep de prijs op tot 576.929 euro.
Een dijkappartement met 1 slaapkamer kostte gemiddeld 259.856 euro. Voor eentje met 2 slaapkamers ging het om 398.839 euro.
Voor een dijkappartement met 3 slaapkamers geven we in deze barometer geen prijs mee omdat het om een zeer kleine markt gaat.

Nieuwbouwappartementen en bestaand vastgoed
In 2024 waren de nieuwbouwappartementen goed voor een marktaandeel van 6,9%. Het gaat om het laagste marktaandeel van de afgelopen jaren. In 2019 ging het nog om een marktaandeel van 16,8%.
Een nieuwbouwappartement kostte gemiddeld 397.608 euro, een prijsstijging van +3,7% in vergelijking met 2023.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/vastgoed-aan-de-kust-iets-minder-verkopen-vooral-dijkappartementen-duurder Tue, 25 Mar 2025 00:00:00 +0100