Nieuws RSS - Notaris.be Nieuws RSS - Notaris.be https://www.notaris.be/nieuws-pers/rss Sat, 02 Dec 2023 10:31:07 +0100 <![CDATA[Wat kan je allemaal regelen bij de notaris? Volg ons op Instagram en ontdek elke vrijdag een nieuwe 'akte in de kijker'! ]]>

Een notaris komt op tal van belangrijke momenten tussen: een onderneming oprichten, een huwelijk, een huis kopen, een erfenis... De notaris geeft niet alleen onmisbaar advies maar giet je afspraken ook in een notariële akte. Een notariële akte is meer dan een gewone overeenkomst. Het biedt je een belangrijke zekerheid en bescherming.
Maar wat kan je precies allemaal regelen bij de notaris? Elke vrijdag schotelen we je een 'akte in de kijker' voor waarbij we je in een notendop meer uitleg geven over de verschillende akten. Meer weten? Hou het instagram-account van Notaris.be (@Notaris.be) in de gaten! 

Volg de Instagrampagina van Notaris.be voor tal van nuttige weetjes, boeiende verhalen en toegankelijke informatie over alles dat het notariaat én jou raakt. 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/wat-kan-je-allemaal-regelen-bij-de-notaris-volg-ons-op-instagram-en-ontdek-elke-vrijdag-een-nieuwe-akte-in-de-kijker Fri, 01 Dec 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Waarom heeft het klimaat zo'n impact op de vastgoedmarkt? "Hou bij je huisbezoeken rekening met de kost van het renoveren en bereken dat in je budget."]]> Er zijn verschillende factoren die de waarde van een woning bepalen, maar dat energiezuinigheid steeds meer aan belang wint, kan niemand ontkennen. Waarom is de vastgoedmarkt zo bezig met energie? We sommen vijf redenen op.

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de renovatieplicht. Sinds1 januari 2023 moeten nieuwe eigenaars van energieverslindende woongebouwen in Vlaanderen (dat zijn woongebouwen met een EPC-label E of F) hun aangekochte woning binnen de 5 jaar na aankoop grondig energetisch te renoveren tot minimum EPC-label D. Energetisch renoveren wordt dus niet meer vrijblijvend, maar is vandaag verplicht. Het einddoel is dat elke woning tegen 2050 een label A behaalt.Wat riskeer je? Vlaanderen.be spreekt van een administratieve geldboete van 500 euro tot 200.000 euro indien het label niet tijdig behaald wordt. Er wordt dan een nieuwe termijn opgelegd waarbinnen het label moet behaald worden.Gouden tip voor wie op huizenjacht gaat? Hou bij je huisbezoeken rekening met de kost van het renoveren en bereken dat in je budget.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/waarom-heeft-het-klimaat-zon-impact-op-de-vastgoedmarkt-hou-bij-je-huisbezoeken-rekening-met-de-kost-van-het-renoveren-en-bereke Thu, 30 Nov 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Wat zijn de verschillen tussen een 'eigenhandig' testament en een 'notarieel testament'? ]]> Zelf je testament schrijven? Dat kan. Maar houd rekening met alle geldigheidsvereisten én laat je tijdig informeren door een notaris als je twijfelt .Wil je meer weten over de verschillen tussen een eigenhandig testament en een notarieel testament? 

Bekijk onze handige infofiche over de voordelen van een notarieel testament! 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/wat-zijn-de-verschillen-tussen-een-eigenhandig-testament-en-een-notarieel-testament Wed, 29 Nov 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Alle video's van Notaris.be in één oogopslag? Dat is Notaris TV! ]]> Op zoek naar nieuwe tips over vastgoed, trouwen, samenwonen, ondernemen, erven en nog zoveel meer? Of liever de notarissen aan het werk zien tijdens de boeiende gesprekken van onze Podcast Zeg es notaris (te beluisteren op Spotify)? Je ontdekt alle video's van Notaris.be in één oogopslag op ons Youtube kanaal Notaris TV

Abonneer je nu en mis geen enkele nieuwe tip van Notaris.be. 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/alle-videos-van-notaris-be-in-een-oogopslag-dat-is-notaris-tv Mon, 27 Nov 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Een erfenis gratis verwerpen via een notaris? Steeds meer Belgen kiezen ervoor]]>

Maandelijks verwerpen bijna 4.000 Belgen kosteloos een erfenis via een notaris. Zo vermijden deze erfgerechtigden dat ze de schulden van de overleden persoon moeten betalen. Een kosteloze verwerping was tot voor kort enkel mogelijk voor erfenissen die niet meer waard waren dan 5.219,21 euro. Sinds 1 augustus gaat het om een bedrag van 6.093,20 euro.

Moet je een erfenis sowieso aanvaarden?  
Als erfgerechtigde heb je drie opties: je kan de erfenis zuiver aanvaarden, verwerpen of aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving. De laatste optie is aangeraden als je niet zeker bent van wat er precies in de erfenis zit. De notaris zal een inventaris opmaken van de inkomsten en de schulden. Zo weet je waar je aan toe bent.

Een erfenis gratis verwerpen onder bepaalde voorwaarden: grensbedrag onlangs verhoogd
Weet je als erfgerechtigde zeker dat de erfenis meer schulden dan baten bevat, dan kan je de erfenis verwerpen. Het verwerpen van een deficitaire of kleine erfenis kan door een verklaring van verwerping op te laten maken door een notaris.
Je kan de erfenis kosteloos verwerpen als het bedrag dat je zou ontvangen, na aftrek van alle schulden, niet hoger is dan 6.093,20 euro. Dit grensbedrag geldt sinds 1 augustus 2023.

Verklaring van verwerping wordt geregistreerd
De notaris schrijft de gegevens van de verklaring van verwerping in het zogenaamde Centraal Erfrechtregister (kortweg CER) in. Dat register wordt beheerd door de Federatie van het Notariaat (Fednot).
Deze inschrijving in het CER is gratis voor de erfgerechtigde die onder de voorwaarde van een kosteloze verwerping valt. De kosten worden gedragen door een fonds dat door het notariaat is opgericht.
Als je de erfenis hebt verworpen, kunnen de schuldeisers van de overledene niet meer voor de betaling van de schulden bij je aankloppen.
Notaris Carol Bohyn, woordvoerder van Notaris.be: “Het volstaat dat de erfgerechtigde een kopie van de akte van verwerping aan de schuldeiser voorlegt. Gevolg is wel dat de erfgenaam afstand doet van alle goederen uit de nalatenschap van de overleden persoon. Persoonlijke zaken, denk maar aan foto’s, uit de nalatenschap opeisen, kan dus niet.”

267.643 Belgen hebben erfenis al gratis verworpen via een notaris
Uit cijfers van Fednot blijkt dat al 267.643 Belgen een verklaring van verwerping voor een notaris hebben afgelegd in de periode van maart 2018 tot september 2023. Dit zijn gemiddeld 3.995 Belgen per maand. In de eerste 9 maanden van 2023 ging het om 38.632 personen. Gemiddeld 4.292 personen per maand.

Hoeveel tijd heb je om een erfenis te verwerpen?
In theorie heb je als erfgenaam 30 jaar de tijd om een erfenis te verwerpen.
Notaris Carol Bohyn: “Maar je wacht best niet te lang. Anders bestaat het risico dat je iets doet dat als een zogenaamde stilzwijgende aanvaarding van de nalatenschap wordt aanzien. En dan moet je de schulden van de overledene toch nog betalen. Zo kan de overschrijving van een miniem bedrag van de bankrekening van de overledene naar de bankrekening van de erfgerechtigde als stilzwijgende aanvaarding worden bestempeld.”
Er is nog een goede reden om niet te talmen met de verwerping van een nalatenschap: als de erfgerechtigde zou overlijden zonder dat hij de nalatenschap heeft verworpen, dreigen zijn kinderen de dupe te worden.

Heb je al een erfenis verworpen?
Wanneer de notaris de verklaring heeft geregistreerd in het Centraal Erfrechtregister, komt de akte van verwerping ook automatisch terecht in je persoonlijke digitale kluis op https://www.izimi.be/nl/
Izimi bevat alle notariële akten sinds 2015. Via je Izimi kluis kan je de akte delen met wie je wil.
 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/een-erfenis-gratis-verwerpen-via-een-notaris-steeds-meer-belgen-kiezen-ervoor Sun, 26 Nov 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Ligt je huis in een overstromingsgevoelig gebied? ]]>

De hevige regen van de voorbije weken houdt een groot deel van het land waakzaam voor overstromingen. Ook voor huizenjagers is de vraag naar de overstromingsgevoeligheid van een onroerend goed belangrijk. De koper moet hierover geïnformeerd worden om beter beschermd te worden.  In overstromingsgevoelige gebieden is het risico op wateroverlast immers hoger. Daardoor gelden er vaak specifieke bouwverplichtingen of -beperkingen. De notaris speelt een belangrijke rol bij het geven van deze informatie.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/ligt-je-huis-in-een-overstromingsgevoelig-gebied Fri, 24 Nov 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Technische problemen bij FOD Financiën: gevolgen voor kopers van vastgoed en personen die een lening willen aangaan]]>

Sinds 6 november zijn er ernstige technische problemen bij FOD Financiën die een vertraging veroorzaken bij het afleveren van zogenaamde hypothecaire staten. Zo’n hypothecaire staat geeft de koper essentiële informatie over eventuele lasten en schulden die op het onroerend goed rusten.

De notariskantoren zijn hierdoor jammer genoeg verplicht om het verlijden van bepaalde verkoop- en kredietakten uit te stellen. Dit om de rechtszekerheid van de transactie voor de burgers te kunnen garanderen.

De Federatie van het Notariaat (Fednot) is in nauw in overleg met FOD Financiën, maar wil burgers waarschuwen dat er momenteel vertragingen kunnen zijn. Wanneer dit het geval is, zal de notaris de cliënten op de hoogte brengen.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/technische-problemen-bij-fod-financien-gevolgen-voor-kopers-van-vastgoed-en-personen-die-een-lening-willen-aangaan Thu, 23 Nov 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[De 5 gevaren van een zelfgeschreven testament]]> Een testament is een handig middel om te beslissen wat na je overlijden met je goederen moet gebeuren. Je kan kiezen om je testament bij de notaris te laten opstellen, via een zogenaamd ‘notarieel’ testament. Of je kan kiezen om – mits naleving van vormvereisten – zelf je testament te schrijven. Dat laatste is echter niet zonder risico’s. Wij overlopen vijf gevaren die bij eigenhandige testamenten om de hoek loeren.

Ontervende testamenten kunnen bij de wettige erfgenamen emotioneel een grote impact hebben. Het eerste waar benadeelde erfgenamen meestal naar kijken, is het handschrift: heeft de overledene dit wel zelf geschreven? En klopt de datum wel? Benadeelde erfgenamen kunnen het handschrift betwisten waardoor de bewijslast verschuift naar de bevoordeelde legataris (persoon die het legaat ontvangt). Het is dan aan die laatste om te bewijzen dat het wel degelijk gaat om het handschrift van de erflater. In de praktijk gebeurt dit door beroep te doen op een erkende schriftdeskundige. Dit kan de hele procedure serieus vertragen.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/de-5-gevaren-van-een-zelfgeschreven-testament Tue, 21 Nov 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Een beding van conventioneel terugkeer: een must voor een doordachte schenking]]>

Veel ouders willen hun kinderen bij leven een financieel duwtje in de rug geven. Om dit te doen, overwegen ze vaak om te schenken. Maar wat gebeurt er met de schenking als het begunstigde kind voor hen komt te overlijden? Een goed doordachte schenking met een optioneel beding van terugkeer is een belangrijke waarborg dat op een pijnlijk moment soelaas biedt.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/een-beding-van-conventioneel-terugkeer-een-must-voor-een-doordachte-schenking Fri, 17 Nov 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Hotel mama: wat als één van je kinderen jarenlang gratis mag inwonen? ]]> Hoge huurkosten, zijn droomwoning maar niet vinden, een onstabiele jobsituatie of gewoon het comfort van een warm nest… Er zijn tal van redenen om het thuisfront niet te willen verlaten. Hoewel de meeste ouders daar niets van maken als het om een aantal maanden gaat, kan er wel eens discussie zijn over financiële ongelijkheid tussen de kinderen als één ervan jarenlang gratis mag inwonen bij ‘hotel mama’. Notaris.be geeft 5 tips voor ouders die een volwassen kind laten inwonen en latere ellende met hun andere telgen willen vermijden.

Koppel aan het inwonen een bepaalde vergoeding om discussie met broers en zussen te vermijden. Een vergoeding vragen aan een kind voor het ‘thuis’ inwonen is voor veel ouders een moeilijk gegeven: Enerzijds wil je zoon- of dochterlief de kans geven om maximaal te sparen, zodat ze een kans maken op de harde vastgoedmarkt. Anderzijds is er het besef dat financiële verantwoordelijkheid nemen nu eenmaal bij een volwassen leven hoort. De andere volwassen kinderen die het huis uit zijn, moeten ook een huur betalen of een hypothecair krediet aflossen. Indien je als ouder een vergoeding vraagt aan je kind, kan je daarover best communiceren met de andere kinderen, zodat er geen misverstanden opduiken.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/hotel-mama-wat-als-een-van-je-kinderen-jarenlang-gratis-mag-inwonen Thu, 16 Nov 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Wildgroei aan attesten baart notarissen zorgen]]> In een memorandum pleiten ze ook voor wetsaanpassingen inzake gezondheid en levenseinde

De wildgroei aan attesten en de beperkte bereikbaarheid van administraties zijn de voornaamste bekommernissen van de notarissen. Dat blijkt uit het memorandum dat de Federatie van het Notariaat (Fednot) opstelde naar aanleiding van de verkiezingen in 2024.
Verder willen notarissen de medische en zorgsector gedeeltelijke toegang geven tot de databank van zorgvolmachten. Ze pleiten ook voor het verplicht registreren van wilsverklaringen inzake o.a. orgaandonatie. En wie uit mekaar gaat via een echtscheiding door onderlinge toestemming, zou dat moeten kunnen doen zonder verschijning voor de rechtbank.

Polsslag van de samenleving
Jaarlijks begeleiden de 1.693 notarissen en hun 8.727 medewerkers ruim 2,5 miljoen burgers en ondernemingen.
Notaris Katrin Roggeman, voorzitter van Fednot: “Mensen komen op sleutelmomenten in hun leven bij ons langs: wanneer ze in het huwelijksbootje stappen, een huis kopen of een eigen zaak oprichten. Maar ook op moeilijke momenten zoals een echtscheiding of een overlijden. In die zin weten we vaak waar onze cliënten letterlijk van wakker liggen. Het feit dat er in zowat elke gemeente van het land nog minstens één notariskantoor is, is ook een troef. Die nabijheid weten cliënten te appreciëren.”

Wildgroei aan attesten en beperkte bereikbaarheid administraties
De wildgroei aan attesten en certificaten verhoogt de complexiteit van dossiers. Bovendien blijkt dat de administraties steeds moeilijker bereikbaar zijn. Dat blijkt uit een rondvraag van Fednot bij alle notarissen.
Jan Sap, CEO van Fednot: “Maar liefst 82% van de notarissen schoof deze pijnpunten naar voren. Ze dringen aan op een vlotte (telefonische) bereikbaarheid van een dossierbeheerder bij de administratie. Bijvoorbeeld om een laatste knelpunt in een dossier van een cliënt op te lossen. Het wordt voor de notaris en zijn medewerkers steeds moeilijker om aan de burger uit te leggen waarom bijvoorbeeld een vastgoedtransactie zoveel tijd in beslag neemt.”
Een ander aandachtspunt is de toenemende complexiteit van de regelgeving. Die neemt toe omdat de regio’s, en vaak ook de gemeenten, hun bevoegdheden elk op hun eigen manier invullen.
Notaris Katrin Roggeman: “Meer uniformiteit en duidelijkheid tussen de verschillende beleidsniveaus is absoluut nodig. Typerend is het toenemend aantal attesten dat vereist is bij de overdracht van vastgoed. Elke regio in ons land vult het begrip ‘overdracht’ ook anders in. Dit leidt tot veel onduidelijkheid over welke attesten er precies nodig zijn, voor welke transactie, niet in het minste bij de burgers zelf.”
Ook de weinig uniforme manier waarop de gemeenten omspringen met stedenbouwkundige
overtredingen, is problematisch. Vandaar dat Fednot pleit om meer klaarheid te scheppen over de manier waarop een stedenbouwkundige onregelmatigheid kan worden opgeheven of om oude stedenbouwkundige overtredingen niet langer strafbaar te stellen.

Medische en zorgsector gedeeltelijke toegang geven tot databank zorgvolmachten
Gezondheid is een van de belangrijkste bezorgdheden van de cliënten. Zo sloten al ruim 400.000 Belgen een zogenaamde zorgvolmacht af. Hiermee kan je jezelf beschermen indien een ziekte of een ongeval ertoe leidt dat je niet meer in staat bent om zelf je vermogen te beheren. Naast regelingen over het vermogen, is een zorgvolmacht ook een instrument voor zorgplanning. Zo kan je in een zorgvolmacht op voorhand aangeven in welk rust- of verzorgingstehuis je later wil verblijven.
Notaris Katrin Roggeman: “De zorgvolmachten worden geregistreerd in een databank die door Fednot wordt beheerd. Op dit ogenblik hebben de medische en zorgsector hier geen toegang toe. Wij pleiten ervoor dat dit wel het geval wordt, enkel voor de persoonsgebonden regelingen. Indien een patiënt zorgaspecten liet opnemen in de zorgvolmacht, moet de sector deze kunnen consulteren om zo de gepaste communicatie te kunnen voeren met de naasten van de patiënt.”      

Voorafgaande wilsverklaringen verplicht registreren
Naast de zorgvolmacht zijn er andere documenten waarmee je vooraf regelingen kan treffen i.v.m. je gezondheid. Via wilsverklaringen kan je zelf duidelijke richtlijnen geven over een aspect van je levenseinde. Dit voor het geval er zich situaties zouden voordoen waarbij je zelf je wensen niet meer kan uitdrukken. Deze documenten hebben pas uitwerking wanneer je door een ziekte, coma, verlamming of dementie wilsonbekwaam wordt.
Zo kan je op voorhand nauwkeurig aangeven dat je, ingeval van onherroepelijke wilsonbekwaamheid, alle of bepaalde onderzoeken en/of behandelingen niet wenst te krijgen. Je arts is verplicht om je wensen hieromtrent te eerbiedigen. Andere wilsverklaringen slaan o.a. op de keuze voor orgaandonatie en de manier waarop je je uitvaart bekend wil maken. 
Jan Sap, CEO van Fednot: “Ook deze schikkingen rond het levenseinde zouden moeten geregistreerd worden in een databank. Zo weten je naasten meteen of je bepaalde wensen over je levenseinde had vastgelegd. Een centrale databank zorgt er ook voor dat je naasten niet meer, zoals nu het geval is, bij verschillende instanties moeten aankloppen om uit te zoeken wat die wensen dan wel zijn. Dit past compleet in de betrachting van het notariaat om de burgers zoveel mogelijk te ontzorgen.”

Echtscheiding door onderlinge toestemming: niet meer naar de rechtbank
Rechtbanken zijn overbelast. Nog meer aandacht voor bemiddeling als vorm van alternatieve geschillenoplossing is voor de notarissen dan ook een prioriteit. Een andere piste is de optimalisering van de procedures van echtscheiding door onderlinge  toestemming (kortweg EOT).
Notaris Katrin Roggeman: “Als de huwelijkspartners het eens zijn over alle gevolgen van de echtscheiding, lijkt het overbodig om dit nog eens door een rechtbank te laten vaststellen. Waarom zo’n EOT niet laten akteren door een notaris? Dit zou de scheidende partijen én de familierechtbanken flink wat tijd besparen en de achterstand bij justitie doen minderen.”

Samenwoners beter beschermen
Wettelijke samenwoners kopen samen goederen aan, hebben vaak een gezamenlijke bankrekening en verschuiven soms geld van het ene vermogen naar het andere. Jammer genoeg is het wettelijk kader voor hen op dit ogenblik beperkt.
Notaris Katrin Roggeman: “Ze kunnen wel extra regelingen treffen in een wettelijke samenlevingsovereenkomst, maar we merken dat in de praktijk dit zelden gebeurt. Daarom stellen we voor om het potentieel van zo’n overeenkomst te vergroten. Bijvoorbeeld door mogelijk te maken dat de wettelijk samenwonende partners een vorm van onderlinge solidariteit kunnen inbouwen. Ook het erfrecht van de langstlevende partner zou via een wetswijziging versterkt kunnen worden.” 

Prenatale erkenning van een kind via draagmoederschap
Op dit moment is het in ons land niet mogelijk om een draagmoederschapsovereenkomst af te sluiten. De notarissen pleiten ervoor dat wensouders een overeenkomst zouden kunnen sluiten met de draagmoeder, voor de geboorte van het kind, zodat er over de wettelijke afstammingsband van het kind geen discussie kan bestaan. Dit zou de erkenning in de Belgische rechtsorde van buitenlandse geboorteakten na draagmoederschap vergemakkelijken.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/wildgroei-aan-attesten-baart-notarissen-zorgen Wed, 15 Nov 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Investeren in de woning van je samenwonende partner? Maak uitdrukkelijke afspraken en bewaar ze in Izimi.]]>

Vaak stappen partners samen in een verbouwingsavontuur. Ook wanneer de woning slechts eigendom is van één van de partners. En juist daar kan het schoentje serieus knellen. Investeren in de woning van je samenwonende partner brengt risico’s mee. Je denkt dus best na over de gemaakte kosten en vergoedingen ingeval van breuk. Uitdrukkelijke afspraken maken via een samenlevingsovereenkomst of een schulderkenning kan jou en je partner bij een breuk veel bittere discussies over kosten besparen. Romantisch is het niet, maar slim is het wel.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/investeren-in-de-woning-van-je-samenwonende-partner-maak-uitdrukkelijke-afspraken-en-bewaar-ze-in-izimi Tue, 07 Nov 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[1 op 1 met de notaris: welke tip geeft Carol het vaakst aan zijn cliënten? ]]> "Er is vaak te weinig communicatie in een familie."

In ‘1 op 1 met de notaris’ werpen we een blik achter de schermen van het leven als notaris. Deze keer vragen we aan Carol welke tip hij het vaakst geeft aan zijn cliënten.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/1-op-1-met-de-notaris-welke-tip-geeft-carol-het-vaakst-aan-zijn-clienten Mon, 06 Nov 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Maak kennis met de notariële bemiddelaar]]>

Niet elke conflictsituatie hoeft opgelost te worden bij de rechtbank. Wie in een conflictsituatie zit, geraakt er soms niet uit zonder hulp. Emoties  laaien hoog op. Een constructieve communicatie is niet altijd mogelijk.

Gelukkig bestaan er alternatieven voor een procedure bij de rechtbank. Zo kan je beroep doen op een bemiddelaar. Wist je dat sommige notarissen en notariële juristen  een bijzondere opleiding hebben gevolgd en benoemd zijn tot “erkend bemiddelaar”?

Wil je meer weten over de mogelijkheden om beroep te doen op een notariële bemiddelaar. Lees er alles over in onze FAQ over bemiddeling of vind meer informatie over een brochure bemiddeling. 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/maak-kennis-met-de-notariele-bemiddelaar Fri, 03 Nov 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[5 jaar online een woning kopen via Biddit: transparant en gebruiksvriendelijk!]]>

Biddit, het online verkoopplatform van de notarissen, bestaat 5 jaar. Sinds de start, in het najaar van 2018, werden er ruim 31.000 panden te koop aangeboden. Dankzij het platform kunnen openbare verkopen online plaatsvinden. Het biedingsproces gebeurt onder begeleiding van een notaris.

31.000 online verkopen
Het aantal online openbare verkopen groeide jaar na jaar, van 3.964 in 2019 tot 9.038 in 2022. Door de afkoeling van de vastgoedmarkt zijn er dit jaar wat minder Biddit-verkopen: eind augustus stond de teller op 4.893.
Jan Sap, CEO van de Federatie van het Notariaat (Fednot): “Biddit is uitgegroeid tot een vaste waarde bij kopers en verkopers van vastgoed. De combinatie van transparantie en gebruiksvriendelijkheid slaat duidelijk aan. Via Biddit worden, onder meer,  gedwongen openbare verkopen georganiseerd, bijvoorbeeld naar aanleiding van een faillissement of een beslag. Daarnaast stappen steeds meer verkopers naar een notariskantoor om hun woning via het platform te verkopen. We merken ook dat nogal wat steden en gemeenten er gebruik van maken. Een absoluut teken van vertrouwen, want vaak gaat het om belangrijke bedragen. Absolute uitschieter was onlangs de verkoop van een bouwgrond in Nieuwpoort, met een verkoopprijs van 20,5 miljoen euro.”

Biddit het populairst in Antwerpen en Oost-Vlaanderen
Antwerpen en Oost-Vlaanderen zijn de provincies met de meeste Biddit-verkopen (iets meer dan 17%). In Waals-Brabant heeft Biddit het kleinste aandeel: 2,7%.
Vooral huizen worden te koop aangeboden (62%). Gronden zijn goed voor een aandeel van 16%. Bij appartementen gaat het om net geen 14%.
Een verkocht pand kostte dit jaar gemiddeld 220.004 euro. Iets minder dan in 2022, toen de gemiddelde prijs 225.820 euro bedroeg.
Per verkoop waren er gemiddeld 6 bieders die samen gemiddeld 45 biedingen uitbrachten.

Wat zijn de voordelen voor de koper?
Bieden kan in alle rust via een laptop, tablet of smartphone, waar de kandidaat-koper zich ook bevindt. De voorwaarden van elke verkoop staan op Biddit.be, maar uiteraard kunnen kopers voor bijkomende informatie steeds terecht bij het notariskantoor dat de verkoop organiseert.
Jan Sap: “Een woning kopen via Biddit verloopt snel: er moet geen compromis worden getekend en de finale koper hoeft ook niet meer te wachten vooraleer hij de notariële akte kan tekenen waarin het goed hem wordt toegewezen. De koper kan het verkochte pand betrekken van zodra hij de prijs heeft betaald, binnen de 6 weken na deze toewijzing.”
Naast de prijs, weet de koper op voorhand welke kosten hij moet betalen. Een grootste deel van die kosten zijn de registratierechten en andere belastingen.

Wat zijn de voordelen voor de verkoper?
De verkoper kan erop rekenen dat hij voor de woning een prijs krijgt die marktconform is. In een vrijwillige openbare verkoop is hij uiteraard niet verplicht om de woning te verkopen als hij de gewenste prijs voor zijn pand niet krijgt. De verkoper kan vooraf met de notaris afspreken onder welke minimumprijs de notaris niet mag toewijzen.
De notaris bespreekt ook met de verkoper wat de startprijs (de zogenaamde “instelprijs”) bij de biedingen zal zijn.
De verkoper betaalt aan de notaris de kosten van de tekoopstelling. Die kosten zijn afhankelijk van hoeveel publiciteit de verkoper wil laten voeren en hoeveel bezoekdagen hij wenst.  

Elk bod is bindend!
De online verkoop is bijzonder transparant: elk bod dat wordt uitgebracht is zichtbaar voor iedereen die Biddit.be bezoekt. Je kan uiteraard niet achterhalen wie de andere bieders zijn. Potentiële kopers kunnen in alle discretie op een of meerdere panden bieden, zonder dat de verkoper en de andere bieders hun identiteit kennen. Enkel de notaris die de verkoop organiseert, weet wie biedt. De verkoper kan er dan weer op rekenen dat de biedingen niet vrijblijvend zijn: elk bod is immers bindend.
Jan Sap: “Wie biedt moet er dus wel zeker van zijn dat hij de geboden prijs kan betalen. Vooraf aankloppen bij banken om zich te informeren over een lening, is een absolute must.”

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/5-jaar-online-een-woning-kopen-via-biddit-transparant-en-gebruiksvriendelijk Thu, 26 Oct 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Deadline van 1 januari 2024 nadert voor kopers die willen genieten van de meeneembaarheid van het verkooprecht.]]> Met het systeem van meeneembaarheid kunnen kopers (die voldoen aan bepaalde voorwaarden) een bedrag aan verkooprecht in mindering brengen van het verkooprecht dat verschuldigd is naar aanleiding van een nieuwe aankoop. Het systeem wordt echter afgeschaft voor alle nieuwe aankopen vanaf 1 januari 2024. Kopers die van de meeneembaarheid willen genieten hebben uiterlijk tot 31 december 2023 de tijd om hun aankoopakte bij de notaris te laten verlijden.

Meeneembaarheid is een systeem waarbij de koper van een onroerend goed (in principe een woning of bouwgrond) eerder betaald verkooprecht (bij een “oude” aankoop) in mindering kan brengen van het verschuldigd verkooprecht voor een nieuwe aankoop (ofwel onmiddellijk ofwel achteraf). Het in mindering te brengen bedrag kan wel nooit meer bedragen dan 14.500 euro. Hoeveel je individueel kan “meenemen” hangt echter af van je persoonlijke situatie: de individuele meeneembaarheid wordt beperkt door je wettelijk aandeel in het verkooprecht dat betaald werd bij de “oude” aankoop (van de opnieuw verkochte woning) én je wettelijk aandeel in het verkooprecht verschuldigd op de nieuw aangekochte woning.

Concreet bestaan er in de praktijk twee soorten meeneembaarheid:

  • Meeneembaarheid door teruggave wanneer de nieuwe woning of bouwgrond wordt aangekocht vóór de verkoop van de “oude” woning.
  • Meeneembaarheid door verrekening wanneer de nieuwe woning of bouwgrond wordt aangekocht na de verkoop van de “oude” woning.

Voor beide gevallen gelden specifieke voorwaarden. Voldoet de koper aan deze voorwaarden, dan geniet de koper van deze vermindering.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/deadline-van-1-januari-2024-nadert-voor-kopers-die-willen-genieten-van-de-meeneembaarheid-van-het-verkooprecht Wed, 25 Oct 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Al gehoord van de 'gesplitste aankoop'? Ontdek onze nieuwe infofiche! ]]>

Een gesplitste aankoop is een interessante techniek om belastingen te besparen. Op voorwaarde dat je alles goed aanpakt natuurlijk. Wist je trouwens dat je in zo'n situatie ook best al je documenten en bewijzen nauwkeurig bijhoudt? Onze nieuwe infofiche legt je uit wat de gesplitste aankoop is en waar je allemaal op moet letten. 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/al-gehoord-van-de-gesplitste-aankoop-ontdek-onze-nieuwe-infofiche Wed, 18 Oct 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Nieuw voorkeurrecht voor Brusselse huurders]]> Het Brussels parlement heeft op 19 september de ordonnantie goedgekeurd die de huurders een voorkeurrecht geeft bij de verkoop van de woning die ze betrekken. De regel wordt op 1 januari 2024 van kracht. Wat betekent dit voor jou in de praktijk?

Momenteel is een Brusselse verhuurder wettelijk verplicht om zijn huurder op de hoogte te brengen van zijn voornemen om zijn gehuurde eigendom te verkopen. Deze wettelijke verplichting is beperkt tot de traditionele onderhandse verkoop, niet de openbare verkoop. Zodra de huurder op de hoogte is gebracht van het voornemen om te verkopen, heeft hij dus de mogelijkheid om deel te nemen aan de verkoop door een bod uit te brengen. Hij moet dan wel concurreren met andere potentiële kopers.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/nieuw-voorkeurrecht-voor-brusselse-huurders Fri, 13 Oct 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Vastgoed in de eerste negen maanden van 2023: minder transacties, huizenprijs stabiel]]> Ontdek onze Vastgoedbarometer

In de eerste negen maanden van dit jaar was het minder druk op onze vastgoedmarkt. Vooral in Vlaanderen, met -5% minder transacties in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Dat blijkt uit de Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). De gemiddelde prijs van een huis bleef zo goed als stabiel in vergelijking met 2022: +0,9% zonder rekening te houden met de inflatie. De prijs van een appartement steeg met +2,9%. Het aandeel jonge kopers, van 30 jaar of jonger, daalde in vergelijking met 2022.
De prijsevoluties van alle gemeenten zijn beschikbaar op
Notaris.be/vastgoedprijzen.

Vastgoedactiviteit in België: -3,1%
In de periode januari tot en met september 2023 waren er in ons land -3,1% minder vastgoedtransacties in vergelijking met dezelfde periode in 2022.
Vooral in januari en februari 2023 was het minder druk op de Belgische vastgoedmarkt: -10,5% en
-10,4% in vergelijking met 2022. In juni was er een stijging van +5,5%, in juli ging het om +5,4%. In augustus en september daalde de vastgoedactiviteit opnieuw in vergelijking met vorig jaar: met -4,3% en -2,9%.
Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “Ondanks de afkoeling van de vastgoedmarkt zitten we een stuk boven het niveau van de periode voor corona: in vergelijking met de eerste negen maanden van 2019 waren er in ons land dit jaar +10,7% meer vastgoedtransacties.”

Minder transacties in het 3de trimester
In vergelijking met het 2de trimester 2023 daalde de vastgoedactiviteit in het afgelopen trimester
met -4,5%. Niet verwonderlijk, want in de zomermaanden is het doorgaans wat rustiger op de vastgoedmarkt. In vergelijking met het 3de trimester 2022 was de daling bovendien beperkt: -0,9%.
In het afgelopen trimester werden er in ons land vooral minder huizen verkocht in vergelijking met het 3de trimester 2022: -4,7%. Op de appartementenmarkt was er een lichte stijging: +0,8%. Het aantal verkochte gronden nam toe: +2,8%. Het aantal verkochte garages steeg met +4,6%.

Vastgoedactiviteit in de regio’s: daling het grootst in Vlaanderen (-5%)
In de eerste negen maanden van 2023 daalde het aantal vastgoedtransacties in Vlaanderen met -5% in vergelijking met dezelfde periode in 2022. In Brussel bedroeg de daling -1,7%. In Wallonië bleef de vastgoedactiviteit zo goed als stabiel: +0,1%.
Notaris Bart van Opstal: “Ook in de regio’s waren er nu meer transacties dan in de eerste negen maanden van 2019: +4,8% in Brussel, +8,2% in Vlaanderen en maar liefst +16,8% in Wallonië.”
In het 3de trimester 2023 waren er in Vlaanderen minder transacties: -3,1% in vergelijking met het 3de trimester 2022. In Brussel en Wallonië steeg de activiteit: +2,5%.
Opvallend: in augustus daalde de vastgoedactiviteit in Vlaanderen met -7,4% in vergelijking met augustus 2022. In Brussel en Wallonië steeg toen de activiteit: +2,2% en +0,2%. In september daalde de activiteit in alle regio’s: -4,4% in Vlaanderen, -1,3% in Brussel en -0,3% in Wallonië.

Vastgoedactiviteit in de Vlaamse provincies
In de eerste negen maanden van 2023 daalde de vastgoedactiviteit in alle Vlaamse provincies  in vergelijking met dezelfde periode in 2022. In Limburg was de daling miniem (-0,1%), in West-Vlaanderen was de daling het grootst (-8,1%). In de provincie Antwerpen bedroeg de daling -5,5%, in Oost-Vlaanderen -5,9% en in Vlaams-Brabant -3%.

Gemiddelde prijs van een huis in België: 321.993 euro (+0,9%)
In de eerste negen maanden van 2023 kostte een huis in ons land gemiddeld 321.993 euro. In vergelijking met het jaargemiddelde van 2022 bleef de prijs zo goed als stabiel: +0,9%.
Notaris Bart van Opstal: “De prijs van een huis steeg dus nog nauwelijks. In vergelijking met het jaargemiddelde van 2022 werd een huis 2.870 euro duurder.”

Huizen in de regio’s
In Vlaanderen betaalden kopers in de eerste negen maanden van het jaar gemiddeld 355.941 euro voor een huis. In vergelijking met het jaargemiddelde van 2022 ging het om een stijging van +2,3% zonder rekening te houden met de inflatie.
In Wallonië steeg de gemiddelde prijs naar 238.104 euro (+1,1% in vergelijking met 2022). In Brussel was er een prijsdaling: -3,6%, naar een gemiddelde prijs van 556.081 euro.

Huizen in de Vlaamse provincies
Zonder rekening te houden met de inflatie, steeg de prijs van een huis in alle Vlaamse provincies: van +0,8% in Antwerpen, met een gemiddelde prijs van 380.564 euro, tot +3,9% in Vlaams-Brabant, met een gemiddelde prijs van 417.079 euro.

Gemiddelde prijs van een appartement in België: 267.848 euro (+2,9%)
Een appartement in ons land kostte in de eerste negen maanden van 2023 gemiddeld 267.848 euro. Het ging om een prijsstijging van +2,9% in vergelijking met het jaargemiddelde van 2022. Rekening houdend met de inflatie bedroeg de prijsstijging +1%. In reële termen moesten kopers 3.000 euro meer betalen voor een appartement in vergelijking met 2022.

Appartementen in de regio’s
In Vlaanderen klokte de gemiddelde prijs van een appartement af op 277.775 euro. De prijs steeg met +3,9% in vergelijking met het jaargemiddelde van 2022, zonder rekening te houden met de inflatie.
In Wallonië steeg de prijs met +2,3%, naar een gemiddelde prijs van 203.535 euro.
In Brussel kostte een appartement gemiddeld 285.338 euro, een stijging van +1,5% in vergelijking met het jaargemiddelde van 2022.

Appartementen in de Vlaamse provincies
In de eerste negen maanden van 2023 steeg de gemiddelde prijs van een appartement in alle Vlaamse provincies: van +0,7% in Vlaams-Brabant tot +6,2% in West-Vlaanderen. Ondanks een prijsstijging van +5,1% bleef Limburg de goedkoopste provincie, met een gemiddelde prijs van 246.177 euro. West-Vlaanderen was de duurste Vlaamse provincie om een appartement  te kopen, met een gemiddelde prijs van 301.496 euro.

Nieuwbouwappartementen versus bestaande appartementen
Van alle appartementen die in de eerste negen maanden van 2023 in België werden verkocht, ging het om 14,3% nieuwbouwappartementen. Meteen goed voor het kleinste aandeel van de laatste vijf jaar. In 2018 bedroeg hun aandeel nog 22,7%.
Een nieuwbouwappartement in ons land kostte gemiddeld 324.176 euro. In vergelijking met het jaargemiddelde van 2022 ging het om een prijsstijging van +5,3%.
Een bestaand appartement kostte gemiddeld 258.504 euro: +3,3% in vergelijking met 2022.
Van 100 verkochte nieuwbouwappartementen werden er 76 verkocht in Vlaanderen, 20 in Wallonië en 4 in Brussel.
Van alle appartementen die in de eerste negen maanden van 2023 in Vlaanderen werden verkocht, ging het om 17% nieuwbouwappartementen. In 2018 bedroeg hun aandeel 24,4%.
In Vlaanderen kostte een nieuwbouwappartement gemiddeld 339.719 euro (+6,2% in vergelijking met 2022). In Brussel bedroeg de gemiddelde prijs 342.577 euro. In Wallonië ging het om 263.458 euro.

Aandeel jonge kopers wat kleiner dan in 2022
In de eerste negen maanden van 2023 was een koper gemiddeld 39,5 oud.
Het aandeel van kopers van 30 jaar of jonger werd kleiner in vergelijking met 2022. Hun aandeel bedroeg nu 29%, in 2022 ging het om 30,3%.
In Vlaanderen was het aandeel jonge kopers in de eerste negen maanden van 2023 het grootst: 30,3%. In Brussel het kleinst: 22,2%.
Oost-Vlaanderen was de provincie met het grootste aandeel jonge kopers: 32,8%. Meteen gevolgd door Limburg (31,8%) en Antwerpen (31,6%). Hun aandeel was het kleinst in Vlaams-Brabant (25,7) en Waals-Brabant (18%).
 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/vastgoed-in-de-eerste-negen-maanden-van-2023-minder-transacties-huizenprijs-stabiel Thu, 12 Oct 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Moet je als kind instaan voor de woonkosten van je ouders? ]]> De prijzen van de rusthuizen en woonzorgcentra blijven stijgen. De stijgende woonkosten voor ouderen en zorgbehoevenden geven de betrokkene niet alleen kopzorgen, maar vaak ook zijn kinderen. Wat als het wettelijk pensioen van je ouder niet meer voldoet om de woonkosten te betalen? Wat als je zelf een ouder thuis wil laten inwonen? Het zijn vragen die notarissen steeds vaker op hun bord krijgen.

“Ik heb inderdaad af en toe cliënten die vrezen dat ze zullen moeten opdraaien voor de woonkosten van hun ouder. Omdat hun ouders schulden hadden of het niet zo breed hebben” legt notaris Joni Soutaer, woordvoerster van Notaris.be, uit. “Dat het OCMW de kinderen aanspreekt voor de betalingen zou in theorie kunnen, maar dat is de hete aardappel gewoon doorgeven: je verschuift de financiële problemen naar de volgende generatie. Wat wel gebeurt als er een eigendom is, is dat het OCMW een hypotheek neemt op de woning. Zo recupereren ze een deel van de kosten bij de verkoop”.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/moet-je-als-kind-instaan-voor-de-woonkosten-van-je-ouders Wed, 04 Oct 2023 00:00:00 +0200