Nieuws RSS - Notaris.be Nieuws RSS - Notaris.be https://www.notaris.be/nieuws-pers/rss Tue, 06 Jun 2023 19:09:52 +0200 <![CDATA[Stoom je bedrijf klaar voor de toekomst door tijdig je statuten aan te passen]]> Voor veel ondernemers is een bedrijf een beetje zoals een extra kind. Het begon klein en het groeide. Soms met bloed, zweet en tranen. Doorheen de jaren zijn er misschien tal van zaken veranderd aan je bedrijf: wie er aandelen heeft, hoe het bestuur in elkaar zit, wie er stemrechten heeft.... Al deze zaken staan beschreven in je statuten. Maar zijn je vroeger opgestelde statuten wel nog in regel? Tegen 1 januari 2024 moeten ondernemingen die opgericht werden voor 1 mei 2019 hun statuten in overeenstemming brengen met de nieuwe vennootschapsregels.

Een verplichting klinkt nooit als muziek in de oren, maar wist je dat het nieuwe vennootschapsrecht tal van nieuwe mogelijkheden brengt voor vennoten? Om gebruik te maken van deze opportuniteiten moet je hoe dan ook je statuten wijzigen. De ideale gelegenheid om samen met de notaris verfijningen aan te brengen én... je bedrijf klaar te stomen voor een mooie toekomst. Een toekomst waarbij je statuten helemaal in lijn zijn met je wensen... én de wet. 

Wacht niet te lang om een afspraak te maken met een notariskantoor. Wil je een overzicht van de nieuwigheden voor vennootschappen? Bekijk deze handige infofiche over het vennootschaps- en verenigingsrecht. 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/stoom-je-bedrijf-klaar-voor-de-toekomst-door-tijdig-je-statuten-aan-te-passen Tue, 06 Jun 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Op zoek naar een woning? Hier zijn de tips van de notaris! ]]> Ontdek de tips in onze nieuwe video

Ga je binnenkort op huizenjacht? Spannend! Voor je de zoektocht begint geven we een aantal nuttige tips. Van je budget uitrekenen tot goede communicatie met de verkoper... notaris Carol Bohyn licht het voor ons toe. 

Wil je een overzicht van de tips? Ontdek het in onze nieuwe infofiche over het kopen van een huis

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/op-zoek-naar-een-woning-hier-zijn-de-tips-van-de-notaris Tue, 30 May 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Je documenten overdragen aan je erfgenamen: veilig en eenvoudig dankzij Izimi ]]> Tijdens je leven verzamel je tal van belangrijke en vaak privacygevoelige documenten. Contracten, bankgegevens, wachtwoorden, facturen, persoonlijke brieven… Met de digitale kluis Izimi kan je niet alleen deze gegevens veilig bewaren, maar je kan ook voor de overdracht aan je erfgenamen zorgen.

Bij een overlijden moeten de erfgenamen tal van zaken in orde brengen. Zo moeten erfgenamen een overzicht krijgen van alle goederen en andere activa van de overledene. Dit is nodig om de aangifte van nalatenschap in te dienen. Zo zal de notaris onder meer kopieën nodig hebben van verschillende akten, contracten, facturen en andere bewijzen. Hoe kunnen je erfgenamen op korte tijd al deze documenten verzamelen? Dankzij Izimi!

Door tijdens je leven al je belangrijke documenten te bewaren in Izimi, bespaar je je erfgenamen heel wat kopzorgen op het moment van je overlijden. Hoe werkt het?

  • Open een Izimi-kluis en upload al je belangrijke documenten;
  • Ga naar “diensten” en beslis wat er met je documenten moet gebeuren na je overlijden. Standaard staat de optie aangeduid waarbij de notaris al je documenten overdraagt naar je erfgenamen tijdens het gesprek op zijn kantoor. Wil je maar een deel van je documenten nalaten aan je erfgenamen? Geen probleem. Dankzij het handig label systeem van Izimi kies je zelf wat er doorgegeven wordt. 
  • Vink de standaardoptie af indien je wenst dat al je documenten na je overlijden worden vernietigd.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/je-documenten-overdragen-aan-je-erfgenamen-veilig-en-eenvoudig-dankzij-izimi Thu, 25 May 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Vermijd boetes door een nieuwe aangifte van nalatenschap in te dienen als dat moet]]> Na een overlijden moeten de erfgenamen een aangifte van nalatenschap indienen. Dit moet binnen de vier maanden te rekenen vanaf het overlijden. Maar het kan gebeuren dat er nadien een nieuwe aangifte moet worden ingediend, een verplichting die al eens aan de aandacht ontsnapt, met boetes tot gevolg. In Vlaanderen is het opletten geblazen met levensverzekeringen.

1. De oorspronkelijke aangifte van nalatenschap

Een overlijden brengt, naast het verdriet, ook een aantal verplichtingen met zich mee. Zo zijn de erfgenamen verplicht om “een aangifte van nalatenschap” in te dienen. Deze aangifte bevat, naast een overzicht van de erfgenamen, een opname van het vermogen van de overleden persoon of ‘de erflater’. Op basis daarvan kan de fiscus de successierechten berekenen. Is de erflater in België overleden, dan hebben de erfgenamen in principe 4 maanden de tijd om deze aangifte van nalatenschap in te dienen. Die termijn begint te lopen vanaf het overlijden. Zolang de termijn van 4 maanden niet is verstreken, kunnen de erfgenamen nog wijzigingen aan de aangifte van nalatenschap aanbrengen. Als de termijn van 4 maanden niet wordt nageleefd, volgen er boetes. De erfgenamen hebben er dus alle belang bij om deze termijn van 4 maanden niet uit het oog te verliezen.

2. Nieuwe gebeurtenissen, nieuwe aangifte

Nu is het best mogelijk dat de erfgenamen de aangifte van nalatenschap tijdig hebben ingediend, maar dat er nadien toch iets gebeurt waardoor een nieuwe aangifte nodig is en de fiscus de successierechten opnieuw moet berekenen. In het Vlaamse Gewest zijn de toepasselijke regels anders dan in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en in het Waalse Gewest. Welke regels van toepassing zijn, wordt bepaald door de plaats waar de erflater het langst heeft gewoond in de periode van 5 jaar voor het overlijden.

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarbij er een verplichting geldt om een nieuwe aangifte van nalatenschap in te dienen. Bijvoorbeeld als het vermogen van de erflater nog stijgt na het overlijden (zoals na de oplossing van een conflict waarbij er de overleden persoon toch nog een geldsom te beurt valt). Of als er plots een testament opduikt waardoor het vermogen van de erflater op een andere manier moet verdeeld worden. Er geldt dan een nieuwe termijn van 4 maanden om de nieuwe aangifte van nalatenschap in te dienen. Deze termijn begint te lopen vanaf de nieuwe gebeurtenis.  Als de verplichte nieuwe aangifte niet of niet tijdig ingediend wordt, volgen er boetes. Dit geldt ook als de betrokkenen “te goeder trouw zijn” en niet wisten dat ze een nieuwe aangifte van nalatenschap moesten indienen.

 Opgelet voor levensverzekeringen

In de drie gewesten kan ook de verplichting bestaan om een nieuwe aangifte in te dienen als een levensverzekering pas wordt afgekocht of uitgekeerd geruime tijd nadat de verzekeringsnemer is overleden. Of nog: als de verzekeringsnemer het verzekerde kapitaal pas ontvangt of opvraagt geruime tijd nadat de huwelijkspartner (tenzij de echtgenoten gehuwd zijn onder het stelsel van scheiding van goederen) is overleden en mits de polis mee met gelden van de overleden partner werd gefinancierd. Tussen het overlijden en de uitkering of de afkoop van het levensverzekeringscontract kunnen vaak jaren verstrijken. De verplichting om een nieuwe aangifte van nalatenschap in te dienen wordt dan ook vaak over het hoofd gezien, met boetes tot gevolg.

Ontdek hier voorbeelden uit de praktijk.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/vermijd-boetes-door-een-nieuwe-aangifte-van-nalatenschap-in-te-dienen-als-dat-moet Tue, 23 May 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Hoe worden de successierechten berekend... en betaald? ]]> Het overlijden van een naaste is een moeilijk moment. Verschillende zaken moeten in orde worden gebracht op een moment dat vaak emotioneel zwaar is. De aangifte van nalatenschap indienen, is één van die belangrijke zaken die erfgenamen moeten regelen. Met een aangifte van nalatenschap weet de fiscus immers hoeveel successierechten (of erfbelasting voor Vlaanderen) de erfgenamen moeten betalen.

Hoeveel tijd heb je om een aangifte in te dienen? Welke tarieven gelden er en hoe ga je dan precies te werk? Notaris Joni Soutaer legt het uit in een nieuwe notaristip.  

 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/hoe-worden-de-successierechten-berekend-en-betaald Fri, 19 May 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Vastgoed aan de kust: minder transacties, prijs dijkappartement gedaald]]> Ontdek onze Kustbarometer

De rush op vastgoed aan de kust lijkt voorbij. In het afgelopen jaar daalde het aantal vastgoedtransacties aan de kust met -14,3% in vergelijking met 2021. Dat blijkt uit de nieuwe Kustbarometer van Notaris.be. De gemiddelde prijs van een kustappartement bleef zo goed als stabiel. Een dijkappartement werd zo’n 5% goedkoper.

Vastgoedactiviteit aan de kust: -14,3%
In 2022 daalde het aantal vastgoedtransacties in België en in Vlaanderen met -2%. Aan de kust was de daling een stuk groter: -14,3% in vergelijking met 2021. In dat jaar steeg de vastgoedactiviteit aan de kust nog met +15,8% in vergelijking met 2020.
Vooral in de eerste helft van 2022 was het een stuk rustiger op de vastgoedmarkt aan de kust. In vergelijking met de eerste helft van 2021 waren er -18,5% minder transacties. In de tweede jaarhelft was de daling minder groot: -9,5%.
Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “Na bijzonder drukke jaren met veel transacties en prijsstijgingen, ligt de rush op vastgoed aan de kust voorlopig achter ons. Corona zorgde voor een enorme piek op de markt, maar dat effect speelde niet langer in 2022. De afkoeling zet zich dit jaar trouwens door: in de eerste drie maanden van 2023 waren er opnieuw -14% minder transacties in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Vooral oude appartementen die niet gerenoveerd werden, lagen niet goed in de markt.”  

Vastgoedactiviteit per gemeente
Het aantal transacties daalde het afgelopen jaar in alle kustgemeenten, behalve in Westende waar er een groei was van +13,6%.
De vastgoedactiviteit daalde het meest in Nieuwpoort (-18,6%), Zeebrugge (-18,8%), Koksijde
(-20,7%) en Knokke (-21,5%).
Notaris Bart van Opstal: “De terugval in Koksijde en Knokke kwam er na felle prijsstijgingen in 2021: de gemiddelde prijs van een appartement steeg er toen met +13,9% en +16,9%.”

Gemiddelde prijs kustappartement: 295.124 euro (-0,7%)
De gemiddelde prijs voor een appartement aan de kust klokte in 2022 af op 295.124 euro. In vergelijking met 2021 bleef de prijs zo goed als stabiel: -0,7%. De afgelopen vijf jaar zat de prijs steeds in de lift.
Kopers betaalden in 2022 gemiddeld 2.166 euro minder voor een appartement in vergelijking met 2021. In dat jaar moesten kopers van een appartement nog ruim 13.000 euro meer betalen dan in 2020.
In vergelijking met een appartement in Vlaanderen lag de prijs aan de kust 10,4% hoger. Een kustappartement was het afgelopen jaar 4% duurder dan een appartement in West-Vlaanderen.
In de periode 2018-2022 steeg de prijs van een kustappartement met +15,6%.
In het afgelopen jaar steeg de gemiddelde prijs van een kustappartement met +2,6% aan de Oostkust. Aan de Middenkust bleef de prijs zo goed als stabiel (+0,3%), aan de Westkust daalde de prijs met -2,2%.

Prijsevoluties kustappartement in de deelgemeenten
De vastgoedmarkt aan de kust was in 2022 heel heterogeen: de gemiddelde prijs van een appartement varieerde van 167.630 euro in Westende tot 650.336 euro in Knokke.
In Knokke steeg de prijs voor de eerste keer boven 650.000 euro. In Heist kostte een appartement voor het eerst meer dan 400.000 euro.
Knokke, Heist en Zeebrugge waren in 2022 de duurste deelgemeenten aan de kust. Middelkerke, Blankenberge en Westende waren de goedkoopste.

Gemiddelde prijs dijkappartement: 347.580 (-4,9%)
De gemiddelde prijs voor een appartement op de dijk klokte in 2022 af op 347.580 euro. In vergelijking met 2021 daalde de prijs met net geen 5%.
Gemiddeld bleef een dijkappartement +17,8% duurder dan een appartement dat niet op de dijk gelegen is. Kopers moesten in 2022 gemiddeld 52.456 euro meer betalen voor een appartement op de dijk.
In de periode 2018-2022 steeg de prijs van een dijkappartement met 10%. Het ging om een prijsstijging van 23.949 euro.
In het afgelopen jaar daalde de gemiddelde prijs van een dijkappartement het meest aan de Oostkust: -6,1%. Het ging om een correctie na een felle prijsstijging in 2021 van +19%. Aan de Middenkust en de Westkust was de prijsdaling beperkter: -2,8% en -0,7%.

Prijsevoluties dijkappartement in de deelgemeenten
Ook voor een dijkappartement waren er grote prijsverschillen: van 206.168 euro in Westende tot 1.008.685 euro in Knokke.
In Heist kostte een dijkappartement voor de eerste keer gemiddeld meer dan 500.000 euro. De prijs steeg er op een jaar tijd met zo’n 73.000 euro.
In De Panne, Blankenberge en Middelkerke steeg de prijs voor het eerst boven de 240.000 euro uit.
Er vielen ook prijsdalingen te noteren: van -3,5% in Knokke tot -19,4% in Westende, een duidelijke correctie na de felle prijsstijging in 2021.

Prijs per aantal kamers
Een kustappartement met 1 slaapkamer kostte in 2022 gemiddeld 199.565 euro. Voor eentje met 2 slaapkamers moesten kopers gemiddeld 325.053 euro neertellen. Een appartement met 3 slaapkamers kostte 476.017 euro. Wie de overstap maakte van 1 naar 2 slaapkamers, moest rekening houden met een meerkost van +62,9%. Voor wie voor nog een extra slaapkamer koos, ging het om een meerkost van +46,4%. Opvallend: de prijs van een kustappartement met 3 slaapkamers daalde in 2022 met -2,7% in vergelijking met 2021. De vorige twee jaar was er telkens nog een stijging van de prijs.
Een dijkappartement met 1 slaapkamer kostte in 2022 gemiddeld 228.650 euro. Eentje met 2 slaapkamers kostte 394.611 euro, wat neerkomt op een meerkost van +72,6%. De gemiddelde prijs van een dijkappartement met 3 slaapkamers klokte af op 608.250 euro.
 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/vastgoed-aan-de-kust-minder-transacties-prijs-dijkappartement-gedaald Wed, 17 May 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Heb je alleen een EPC nodig bij een verkoop?]]> Het energieprestatiecertificaat of kortweg het EPC is een document dat meer informatie geeft over de energiezuinigheid van een woning. Een EPC moet aanwezig zijn bij een verkoop, maar sinds 1 mei zijn er nog situaties waarbij je een EPC moet voorzien.

Sinds 1 mei 2023 is een EPC nodig bij elke situatie waarbij de volle eigendom van een goed overgaat op iemand anders. Om te weten of jouw handeling onder de verplichting valt kijk je naar de datum van je akte bij de notaris. Een verkoop is een vanzelfsprekend voorbeeld, maar er vallen nog andere situaties onder de verplichting. Zo moet je vandaag ook een EPC voorzien:

  • Bij een schenking;
  • Bij een inbreng in een vennootschap;
  • Bij een inbreng in een huwelijksvermogen;
  • Bij een fusie of een splitsing;
  • Bij een onverdeelde overdracht: denk bijvoorbeeld aan een mede-eigenaar die zijn aandeel in een onroerend goed doorverkoopt aan een derde (iemand die geen aandeel heeft in de mede-eigendom).

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/heb-je-alleen-een-epc-nodig-bij-een-verkoop Tue, 16 May 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Het onderhoudsgeld regelen bij een echtscheiding: kan je het later aanpassen?]]>

Het regelen van de onderhoudsbijdragen is een moeilijk punt voor veel scheidende ouders. Nochtans moeten scheidende ex-partners ook op dit punt tot een akkoord komen. Moet je altijd alimentatie betalen aan je ex? Kan je zomaar terugkomen op gemaakte afspraken, bijvoorbeeld als je financiële situatie wijzigt? En hoe zit het dan met het onderhoudsgeld voor de kinderen? 

Het antwoord vind je in onze nieuwe FAQ

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/het-onderhoudsgeld-regelen-bij-een-echtscheiding-kan-je-het-later-aanpassen Fri, 12 May 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Pas de statuten van je vennootschap aan tegen 1 januari 2024]]> Ontdek onze eerste video

Ondernemers hebben tot 1 januari 2024 de tijd om hun statuten aan te passen aan de nieuwe vennootschapsregels. Een verplichte formaliteit? Ja. Maar wel eentje die enorm kan bijdragen aan de toekomst van je onderneming. Je statuten onder de loep nemen is vooral een opportuniteit om te kijken waar je nog kan finetunen zodat je alle mogelijkheden van de nieuwe wetgeving optimaal benut. Dat is niet alleen belangrijk voor het huidig beheer van je bedrijf, maar ook voor de opvolging ervan als jij als bestuurder zou stoppen.

Vind hier meer informatie over waarom het belangrijk is om de statuten van je onderneming aan te passen

Wacht niet te lang om een afspraak te maken met een notariskantoor. Door de deadline is de kans groot dat notariskantoren druk bevraagd zullen zijn in het najaar. 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/pas-de-statuten-van-je-vennootschap-aan-tegen-1-januari-2024 Wed, 10 May 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[1 op 1 met de notaris: Anne-Sophie over haar leven als notaris]]> In ‘1 op 1 met de notaris’ werpen we een blik achter de schermen van het leven als notaris. Deze week vertelt Anne-Sophie ons hoe haar gemiddelde dag op kantoor eruit ziet en waarom zij graag notaris is. 

 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/1-op-1-met-de-notaris-anne-sophie-over-haar-leven-als-notaris Mon, 08 May 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Beslissingen nemen over je levenseinde: wat is er mogelijk? ]]> Als patiënt word je misschien graag betrokken bij het bepalen van je lot. De toekomst kan je sowieso niet voorspellen. En niemand heeft de garantie dat hij steeds in staat zal zijn om beslissingen te nemen over zijn levenseinde. Gelukkig kan je met voorafgaande wilsverklaringen één en ander vastleggen. Dit kan jou en je naasten gemoedsrust geven.

Wilsverklaringen zijn documenten waarin je zelf duidelijke richtlijnen geeft over een aspect van je levenseinde voor het geval er zich situaties voordoen waarbij je zelf je wensen niet meer kan uitdrukken. Deze documenten hebben met andere woorden pas uitwerking wanneer je door een ziekte, coma, verlamming, dementie… wilsonbekwaam wordt. ‘Wilsonbekwaam’ betekent dat je in een toestand verkeert waar je zelf je eigen belangen niet meer kan behartigen.

Je hoeft deze documenten niet helemaal zelf op te stellen. Met het LEIFplan kan je aan de slag met modeldocumenten en de toelichting om deze in te vullen. Twijfel je, dan kan je altijd advies vragen aan een arts.  Er bestaan momenteel vijf voorafgaande wilsverklaringen.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/beslissingen-nemen-over-je-levenseinde-wat-is-er-mogelijk Thu, 04 May 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Verplichte statutenwijziging vennootschappen: een derde van de ondernemers ondernam al actie]]> De andere vennootschappen contacteren best snel een notariskantoor

Ondernemers hebben nog tot 31 december 2023 de tijd om hun statuten aan te passen aan de nieuwe vennootschapsregels. De statuten zijn de grondregels van het bedrijf. Ze bepalen zowel de werking als de toekomst van de onderneming. Dankzij deze statutenwijziging kunnen ondernemers genieten van de kansen die de nieuwe regels met zich meebrengen. Deze statutenwijziging is het perfecte moment om samen met de notaris een juridische check up te doen en de onderneming toekomstbestendig te maken.

Nieuwe regelgeving biedt meer flexibiliteit
Het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen trad in werking op 1 mei 2019. Sinds dan gelden er nieuwe spelregels voor ondernemers en vrije beroepers die hun activiteiten via een vennootschap uitoefenen. De nieuwe wet voorzag een verplichting om de statuten van de vennootschap of vereniging aan te passen aan de gewijzigde wetgeving en dit ten laatste op 31 december 2023.
Jan Sap, directeur-generaal van de Federatie van het Notariaat: “Op dit ogenblik is iets meer dan twee derden van de statuten nog niet aangepast. Ondernemers hebben er nochtans alle belang bij om dit te doen, want het is een investering in de toekomst van hun vennootschap. Ze contacteren best snel een notariskantoor. Wachten tot het einde van het jaar is niet aangewezen, want in die periode zal het bijzonder druk zijn in de kantoren.”

Statutenwijziging nodig om opvolging te regelen
De nieuwe regels bieden ondernemers heel wat extra opties om oplossingen op maat uit te werken met de hulp van hun notaris. Zeker ook wanneer de partner van de ondernemer of een deel van de kinderen actief zijn in het bedrijf. De aanpassing van de statuten is het uitgelezen moment om samen met de notaris te kijken naar de toekomst van de onderneming.
Notaris Jelle Van Hove, woordvoerder van Notaris.be: “De opvolging van het bedrijf is vaak een lastig punt dat drastische gevolgen heeft als er geen regeling uitgewerkt is.”
Vaak wil een ondernemer het bedrijf overlaten aan zijn kinderen, terwijl hij toch nog wat zeggenschap behoudt. Dit kan vandaag perfect. Zo kan een ondernemer aandelen schenken met
voorbehoud van vruchtgebruik. Maar dankzij de nieuwe vennootschapsregels hoeft dit niet altijd via schenkingen te gebeuren.
Notaris Jelle Van Hove:  “Je kan - door je statuten aan te passen - aandelen ontkoppelen van het stemrecht. Zo kan je aandelen geven aan bepaalde kinderen, zonder dat ze een stemrecht krijgen. Wie daadwerkelijk beslissingsrecht moet hebben, kan zelfs aandelen krijgen met een meervoudig stemrecht. Op die manier kan zwaarder gewogen worden op cruciale beslissingen."

Aangepaste statuten bieden ook wat mogelijkheden op winstverdeling
Zo kunnen ondernemers kiezen welke dividendrechten ze koppelen aan aandelen. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld het grootste deel van de aandelen aan de kinderen te schenken, terwijl de ondernemer toch zelf het grootste deel van de winst behoudt. Een andere optie is om aan kinderen die actief in het bedrijf zijn een ander dividendrecht te geven, dan aan kinderen er niet werken en passieve aandeelhouders zijn.

Wat als een aandeelhouder zijn aandelen wil verkopen?
Zonder statutenwijziging gelden de oude regels: de aandelen zijn onoverdraagbaar tenzij de mede-aandeelhouders hun toestemming geven.
De nieuwe regels temperen deze strenge aanpak en maken het mogelijk om in de statuten anders af te spreken en de aandelen vrij overdraagbaar te maken.

Opties voor grote bedrijven
Ook voor NV’s zijn er nieuwigheden. Werken met één bestuurder kan vanaf nu. Die bestuurder kan via de statuten een eigen bescherming inbouwen met betrekking tot zijn ontslag. Bovendien kunnen de statuten ook een opvolger aanduiden in geval van overlijden.

Kapitaal recupereren
Nog een belangrijk voordeel van een statutenwijziging: ondernemers kunnen een deel van het ingebrachte kapitaal terugvragen.
Notaris Jelle Van Hove: “De BV heeft geen (minimum)kapitaal meer, dus zolang er genoeg middelen in de vennootschap blijven om de activiteit op peil te houden, kan een deel van het onbeschikbaar vermogen terug beschikbaar gemaakt worden.”

Wat als vennootschappen niets ondernemen?
Indien ondernemers hun statuten niet tijdig aanpassen, zal hun vennootschap vanaf 1 januari 2024 automatisch worden omgezet in de rechtsvorm zoals bepaald in de nieuwe regelgeving. Het bestuur zal dan binnen zes maanden na de omzetting de algemene vergadering moeten bijeenroepen om de statuten aan te passen aan die nieuwe rechtsvorm. Het bestuur is ook aansprakelijk als de vennootschap haar verplichtingen niet nakomt.
Bij eenpersoonsvennootschappen werkt die aansprakelijkheid rechtstreeks door op de enige aandeelhouder.
Wie een CVBA heeft, komt bovendien in de problemen bij die automatische omzetting, want sommige CVBA’s zullen BV’s moeten worden en andere zullen CV’s kunnen blijven. Zonder statutenwijziging om dit vast te stellen, wordt hun statuut onzeker.
Commanditaire vennootschappen op aandelen die vandaag meerdere bestuurders hebben, worden onbestuurbaar, want bij automatische omzetting mogen ze maar één bestuurder overhouden. Via statutenwijziging kan je daar echter van afwijken.
 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/verplichte-statutenwijziging-vennootschappen-een-derde-van-de-ondernemers-ondernam-al-actie Fri, 28 Apr 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Heb je een vzw? Vergeet je statuten niet aan te passen tegen 1 januari 2024!]]> De statuten beschrijven de grondregels van je onderneming. Dit is zowel het geval voor vennootschappen als voor vzw’s. Denk bv. aan cultuurverenigingen of sportverenigingen. In tegenstelling tot de statuten van een vennootschap mogen de statuten van een vzw ook onderhands, dus zonder tussenkomst van de notaris, worden opgesteld.

Het nieuw Wetboek Vennootschappen en Verenigingen is ook van toepassing op de vzw’s. Vzw’s zijn verenigingen zonder winstoogmerk. Dit betekent dat vzw’s sinds kort moeten rekening houden met nieuwe regelgeving. Net zoals vennootschappen moeten vzw’s hun statuten aanpassen om ze in regel te brengen met de nieuwe regels. Een administratieve stap, maar wel één die gepaard kan gaan met een check-up van je statuten. Misschien is dit wel de ideale gelegenheid om na te gaan het bestuur en de werking van je vzw te herzien.

Dwingende regels (dit zijn regels waar je vzw niet van kan afwijken) zijn sinds 1 januari 2020 automatisch van toepassing op bestaande vzw die opgericht zijn voor 1 mei 2019. Werd jou vzw voor die datum opgericht? Dan kan het goed zijn dat je statuten bepalingen bevat die niet meer stroken met de nieuwe regelgeving. Dit kan in de toekomst aanleiding geven tot problemen en onduidelijkheid. Dit terwijl de statuten als belangrijke functie hebben duidelijkheid te geven aan leden van een vzw. De statuten van je vzw in orde brengen, geeft je vzw en haar leden een belangrijke houvast op momenten dat de vzw zich in onzekere tijden zou bevinden.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/heb-je-een-vzw-vergeet-je-statuten-niet-aan-te-passen-tegen-1-januari-2024 Wed, 26 Apr 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Binnenkort op huizenjacht? Hier zijn de belangrijkste tips van de notaris!]]> De aankoop van je eerste woning is een belangrijke stap. Voor velen van ons is het ook de belangrijkste investering van ons leven. Juist daarom zijn alle tips welkom. Notaris.be vroeg notarissen wat hun vijf belangrijkste tips zijn voor huizenjagers. Je vindt ze terug in onze nieuwe infofiche. 

Wil je meer informatie over het kopen van een woning? Neem een kijkje op Notaris.be. 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/binnenkort-op-huizenjacht-hier-zijn-de-belangrijkste-tips-van-de-notaris Tue, 25 Apr 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Een stukje erfenis belastingvrij doorgeven aan je kinderen? Het kan met de doorgeefschenking!]]> We worden steeds ouder. Wie op het punt staat om te erven, heeft het kapitaal misschien net iets minder nodig. De kinderen zijn uit huis, de woning is misschien al afbetaald en er staan geen grote investeringen op de planning. Wie het geld daarentegen vaak wél kan gebruiken, zijn de  kinderen. Wie zijn eigen kinderen een financieel duwtje in de rug wil geven naar aanleiding van een erfenis, kan dat op een fiscaalvriendelijke manier met een ‘doorgeefschenking’. De naam verraadt wat het is: een doorgeefschenking is een schenking waarbij je een (deel van een) erfenis doorspeelt naar je kinderen binnen het jaar van het overlijden die aanleiding gaf tot de erfenis. In sommige gevallen kan dat zelfs volledig belastingvrij. Notaris Anne-Sophie legt uit hoe de doorgeefschenking werkt en wat de voorwaarden zijn in onze nieuwe notaristip!

Wil je meer informatie over de doorgeefschenking? Lees hier een artikel of vraag advies aan een notariskantoor.

 

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/een-stukje-erfenis-belastingvrij-doorgeven-aan-je-kinderen-het-kan-met-de-doorgeefschenking Mon, 24 Apr 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Een kind onterven… kan dat zomaar? ]]> Dat er een juridische band is tussen een ouder en een kind, betekent nog niet dat er affectie of zelfs liefde is. Een kind dat niet meer omkijkt naar de ouders, wonden uit het verleden die niet zijn geheeld, verwijten of verkeerde keuzes… Dagelijks kloppen mensen aan bij de notaris om raad te vragen over hoe ze best omgaan met hun vermogen als zij een slechte band hebben met een kind. Er zijn mogelijkheden om een kind te onterven. Maar… niet alles kan of mag zomaar.

Ons erfrecht geeft aan twee gezinsleden een bijzondere bescherming: aan de langstlevende huwelijkspartner en aan de kinderen. Zij hebben beiden een ‘reservatair erfdeel’. Voor de kinderen betekent deze regel dat een ouder minstens de helft van zijn vermogen moet “parkeren” voor zijn kinderen. Bij het uitwerken van een successieplanning, bv. bij een schenking, moet een ouder rekening houden met de reserve van zijn kinderen. Hoeveel ieder kind individueel krijgt, hangt af van het aantal kinderen: zijn er twee kinderen, dan krijgen ze elk minimaal 1/4de van de nalatenschap. Zijn er drie kinderen, dan wordt dat 1/6de per kind. Zijn er vier kinderen, dan krijgen ze 1/8ste

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/een-kind-onterven-kan-dat-zomaar Wed, 19 Apr 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Podcast Zeg es notaris: 5 nieuwe afleveringen over vastgoed beschikbaar!]]>

Het bleek nog maar eens uit onze recente Vastgoedbarometer: er beweegt altijd wel wat op onze huizenmarkt.

Redenen genoeg dus om het in onze podcast te hebben over vastgoed.

Hoe werkt de huizenmarkt? Kies je best voor huren of kopen? Hoe bereid je je huizenjacht voor? Wat is de impact van een aankoop op je vermogen? En waarop moet je letten bij het verhuren of verkopen van een woning?

Het komt allemaal aan bod in vijf nieuwe afleveringen van Zeg es notaris.

Beluister de podcast via Spotify of via Apple Podcasts.

Verkies je geluid en beeld? Dan kan je terecht op ons YouTube-kanaal.

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/podcast-zeg-es-notaris-5-nieuwe-afleveringen-over-vastgoed-beschikbaar Tue, 18 Apr 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Vastgoedbarometer 1ste trimester 2023: minder transacties, prijzen stabiliseren]]>

In de eerste drie maanden van dit jaar was het minder druk op onze vastgoedmarkt. Vooral in Vlaanderen, met -9,2% minder transacties in vergelijking met het 1ste trimester 2022. Toch was het wat drukker dan voor corona. Dat blijkt uit de Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat. De gemiddelde prijs van een huis en een appartement stabiliseerde: +1,1% voor een huis en +1,5% voor een appartement, zonder rekening te houden met de inflatie. Het aandeel jonge kopers, van 30 jaar of jonger, daalde begin 2023 in vergelijking met 2022.

Vastgoedactiviteit in België: -7,1%, in Vlaanderen -9,2%
In het 1ste trimester van 2023 waren er -7,1% minder vastgoedtransacties in ons land in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Vooral in januari en februari 2023 was het minder druk op de Belgische vastgoedmarkt: -10,5% en -10,4% in vergelijking met 2022. In maart was de daling beperkt: slechts -1%.
In Wallonië daalde de vastgoedactiviteit in de eerste drie maanden van 2023 met -3,5%, in Brussel met
-5%.
In Vlaanderen was de daling groter: -9,2% in vergelijking met het 1ste trimester 2022. Net zoals in België, viel de vastgoedactiviteit in het noorden van het land vooral terug in januari en februari: -15,3% en -12,9%.
Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “In maart was er in Vlaanderen dan weer een heropleving. Er waren ongeveer evenveel transacties als in maart 2022 (+0,1%). Of dit een tijdelijke opflakkering is of niet, zal in de komende maanden moeten blijken.”

Toch meer transacties dan voor corona
Wat nu al duidelijk is: de vastgoedactiviteit in het 1ste trimester van dit jaar zat toch nog op een hoger niveau dan voor corona.
Notaris Bart van Opstal:  “Indien we de cijfers vergelijken met die van het 1ste trimester 2019 waren er in Vlaanderen nu +5,5% meer transacties. Op nationaal niveau ging het zelfs om een stijging met +7,3%. De uitzonderlijke drukte tijdens de coronajaren ligt wel achter ons. De markt is nu beter in evenwicht. Zo hebben kopers wat meer onderhandelingsruimte en hoeven niet meer halsoverkop beslissen om al dan niet te kopen.”

Vastgoedactiviteit in de Vlaamse provincies
In vergelijking met het 1ste trimester 2022 daalde de activiteit in alle Vlaamse provincies. Vooral in Antwerpen (-11,2%), Oost-Vlaanderen (-10,5%) en West-Vlaanderen (-12,3%). In Limburg was de daling beperkt: -2%. In Vlaams-Brabant ging het om -6,5%. In vergelijking met het 1ste trimester 2019 steeg de vastgoedactiviteit in alle provincies. Uitschieter was Limburg: +16,1%.

Gemiddelde prijs van een huis in België: 323.031 euro (+1,1%)
In het 1ste trimester 2023 kostte een huis in ons land gemiddeld 323.031 euro. In vergelijking met het jaargemiddelde van 2022 gaat het om een stijging van +1,1%. Rekening houdend met een inflatie van 2,2% daalde de reële prijs lichtjes: -1,1%.  

Huizen in de regio’s
In Vlaanderen betaalden kopers in de eerste drie maanden van het jaar gemiddeld 358.271 euro voor een huis (+3% in vergelijking met 2022).
Notaris Bart van Opstal: “In reële termen steeg de gemiddelde prijs lichtjes: +0,8%. Gemiddeld moesten kopers in absolute cijfers zo’n 3.000 euro meer betalen in vergelijking met het jaargemiddelde van 2022.”
In Brussel kostte een huis gemiddeld 578.753 euro: +0,8% in vergelijking met 2022, zonder rekening te houden met de inflatie.
In Wallonië bleef de prijs voor een huis het goedkoopst: 235.036 euro, -0,4% voor inflatie.

Huizen in de Vlaamse provincies
Zonder rekening te houden met de inflatie, steeg de prijs van een huis in alle Vlaamse provincies: van +2,5% in Antwerpen, met een gemiddelde prijs van 386.532euro, tot +4,7% in West-Vlaanderen, met een gemiddelde prijs van 329.479 euro.
Enkel in Oost-Vlaanderen bleef de gemiddelde prijs zo goed als stabiel: -0,1%, met een gemiddelde prijs van 334.131 euro.

Gemiddelde prijs van een appartement in België: 264.139 euro (+1,5%)
Een appartement in ons land kostte in de eerste drie maanden van 2023 gemiddeld 264.139 euro. Het gaat om een prijsstijging van +1,5% in vergelijking met het jaargemiddelde van 2022, zonder rekening te houden met de inflatie. Kopers moesten gemiddeld zo’n 4.000 euro meer betalen voor een appartement in vergelijking met vorig jaar.
Een appartement in de eerste drie maanden van dit jaar was ongeveer 59.000 euro goedkoper dan een huis. Ter vergelijking: in 2018 bedroeg het prijsverschil zo’n 34.000 euro.

Appartementen in de regio’s
In Vlaanderen klokte de gemiddelde prijs van een appartement af op 272.765 euro. De prijs steeg met
+2% in vergelijking met het jaargemiddelde van 2022, zonder rekening te houden met de inflatie. Kopers moesten gemiddeld zo’n 5.000 euro meer betalen voor een appartement in vergelijking met vorig jaar.
In Wallonië steeg de prijs wat minder: +1,8%, naar een gemiddelde prijs van 202.277 euro.
In Brussel kostte een appartement in het 1ste trimester 2023 gemiddeld 281.918 euro, een stijging van +0,4% in vergelijking met het jaargemiddelde van 2022.

Appartementen in de Vlaamse provincies
In de eerste drie maanden van 2023 steeg de gemiddelde prijs van een appartement in alle Vlaamse provincies, behalve in Oost-Vlaanderen, waar de prijs zo goed als stabiel bleef: -0,3% met een gemiddelde prijs van 266.619 euro.
De stijging was het grootst in Limburg: +7,1%, naar een gemiddelde prijs van 250.090 euro. Gevolgd door West-Vlaanderen (+2,4%, 292.347 euro) en Vlaams-Brabant (+2%, 292.893 euro). In Antwerpen was de stijging beperkter: +1,7%.

Aandeel jonge kopers wat kleiner dan in 2022
In de eerste drie maanden van 2023 was het aandeel van kopers van 30 jaar of jonger in België wat kleiner in vergelijking met 2022. Hun aandeel bedroeg nu 27,6%, in 2022 ging het om 30,1%. In het 1ste trimester 2023 was een koper gemiddeld 40 jaar oud.
In Vlaanderen bedroeg het aandeel jonge kopers 28,8%. Vorig jaar ging het om 32%. Het aandeel jonge kopers was in de eerste drie maanden dit jaar het grootst in Limburg en Oost-Vlaanderen: 31,9%. In Vlaams-Brabant was het aandeel jonge kopers het kleinst: 25,6%.
In het 1ste  trimester 2023 was een koper in Vlaanderen gemiddeld 40 jaar oud.
In Oost-Vlaanderen was een koper van vastgoed gemiddeld 39 jaar oud. In Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant was een koper gemiddeld 40 jaar oud. In West-Vlaanderen ging het om 42 jaar.

Marktaandeel huizen versus appartementen
De afgelopen jaren bleef het marktaandeel van huizen en appartementen zo goed als stabiel. In de eerste drie maanden van 2023 ging het om 72,1% huizen en 27,9% appartementen. Er werden iets meer appartementen verkocht in vergelijking met 2021 en 2022. 

Meer weten over de werking van de vastgoedmarkt? Ontdek onze podcast Zeg es notaris!

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/vastgoedbarometer-1ste-trimester-2023-minder-transacties-prijzen-stabiliseren Fri, 14 Apr 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Je huis verkopen: welke documenten heb je nodig?]]> Het antwoord in onze nieuwe notaristip!

Van plan om je huis te verkopen? Welke documenten moet je dan zeker verzamelen? Ontdek onze videotip!

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/je-huis-verkopen-welke-documenten-heb-je-nodig Wed, 12 Apr 2023 00:00:00 +0200
<![CDATA[Minder ruzies, meer gemoedsrust: steeds meer families stellen een erfovereenkomst op ]]>

In 2022 werden er in ons land ruim 4.600 erfovereenkomsten geregistreerd. Zo’n overeenkomst biedt families extra opties om hun nalatenschap in alle transparantie te regelen. De erfgenamen worden bij de gesprekken betrokken, wat leidt tot minder familieruzies en meer gemoedsrust.

Conflicten tussen erfgenamen vermijden
Het is geen geheim: een erfenis kan een familie dichter bij elkaar brengen, maar kan soms ook leiden tot hoogoplopende conflicten tussen erfgenamen. Een twistpunt dat vaak naar boven komt wanneer de ouders overlijden, zijn de voordelen die een bepaald kind eerder heeft gekregen.
Notaris Helena Verwimp, woordvoerder van Notaris.be: “Ouders kunnen in de loop van hun leven een of meerdere kinderen op allerlei manieren een steuntje in de rug hebben gegeven. Denk maar aan een schenking, het financieren van een opleiding in het buitenland of het helpen bij een verbouwing. Zo’n verkregen voordeel kan een onevenwicht creëren tussen de erfgenamen wanneer ze geconfronteerd worden met een erfenis. Schenkingen worden in principe verrekend in een erfenis, terwijl dat bij andere genoten voordelen niet automatisch het geval is. Via een erfovereenkomst kan je vooraf een en ander rechttrekken, zodat latere problemen worden vermeden.”  

Nieuw instrument om duidelijke afspraken te maken
De erfovereenkomst is een relatief jong instrument. Het was een van de nieuwigheden van het erfrecht dat in september 2018 in werking trad. Bij een familiepact of een ‘globale’ erfovereenkomst worden alle schenkingen en verkregen voordelen met elkaar vergeleken. De ouders gaan met al hun erfgenamen, in alle transparantie, op zoek naar een evenwicht tussen hen. Bij een familiepact bekijken de ouders wie wat heeft gekregen én wie nog iets moet krijgen. Ofwel via de erfovereenkomst zelf, ofwel later.
Notaris Helena Verwimp: “Een erfovereenkomst is het ideale instrument om een aantal zaken uit het verleden in kaart te brengen en openlijk te bespreken met je erfgenamen. Het grote voordeel van een erfovereenkomst is dat je al je erfgenamen kan betrekken, ook je stiefkinderen en je kleinkinderen.” 

Naast globale ook punctuele erfovereenkomsten
Niet elke erfovereenkomst hoeft een familiepact te zijn. Bij punctuele erfovereenkomsten kunnen de toekomstige erfgenamen afspraken maken of beslissingen nemen over specifieke aspecten van een schenking of een erfenis. Zo kunnen erfgenamen de waarde van een schenking vastpinnen, zodat er hierover later geen discussies zijn. Of een erfgenaam kan aanvaarden dat zijn minimaal erfdeel, de zogenaamde reserve, aangetast wordt in het voordeel van iemand anders.

4.649 erfovereenkomsten in 2022, waarvan 3.573 in Vlaanderen
Sinds het nieuwe erfrecht in voege trad, werden er in ons land 13.008 erfovereenkomsten afgesloten.
Notaris Helena Verwimp: “2022 was goed voor ruim 4.600 erfovereenkomsten in België, een stuk meer dan in 2019. In volle coronacrisis was het niet evident om met de ganse familie rond de tafel te gaan zitten. Vandaar dat er toen minder overeenkomsten werden afgesloten. We merken dat de erfovereenkomst vooral in Vlaanderen stilaan ingeburgerd geraakt. Het noorden van het land is goed voor zo’n drie kwart van alle overeenkomsten.”

Procedure ligt wettelijk vast
Afspraken maken over je erfenis is een gevoelige aangelegenheid. Families moeten 100% begrijpen wat de gevolgen zijn van wat ze met elkaar overeenkomen. Neutraal advies is dan ook geen overbodige luxe. Vandaar dat de wetgever heeft voorzien dat een erfovereenkomst tot stand moet komen onder begeleiding van een notaris. Als neutrale, onpartijdige derde zal de notaris alle betrokken personen informeren en adviseren over de gevolgen van hun keuzes. Dit alles volgens een wettelijk vastgelegde procedure.
Notaris Helena Verwimp: “Zo krijgt iedereen eerst een ontwerp van de erfovereenkomst. Pas 15 dagen later is er een vergadering in het notariskantoor waarop de overeenkomst grondig wordt toegelicht. Vanaf de dag van de vergadering moet er een termijn van één maand verstrijken alvorens de partijen de erfovereenkomst kunnen ondertekenen. Het is een intensieve procedure, zowel voor de families als voor ons, maar het voorkomt flink wat problemen. We merken het elke dag in ons kantoor, niet alleen bij familiale aangelegenheden, maar ook bij de aankoop van een huis of de oprichting van een onderneming: de zaken vooraf netjes regelen, rendeert altijd.”

Bron:Fednot

]]>
https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/minder-ruzies-meer-gemoedsrust-steeds-meer-families-stellen-een-erfovereenkomst-op Thu, 06 Apr 2023 00:00:00 +0200