Logo Notaris.be BEZOEK NOTARIS.BE

NOT SO FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

(Niet zo vaak gestelde vragen)

Geen enkele vraag is te gek voor de notaris. En overbodige vragen bestaan niet, enkel duidelijke antwoorden!

Durf al je vragen te stellen!

Een antwoord vinden op je vragen is vrij eenvoudig. Maar het juiste antwoord vinden op maat van jouw persoonlijke situatie, met oog voor jouw belangen en die van je geliefden, is cruciaal.

De notaris geeft jou, als expert, een persoonlijk antwoord op maat. Hij is er op de beslissende momenten in je leven: je huwelijk, de aankoop van een huis, een overlijden ... Hij en zijn team staan je bij met deskundig advies en expertise om dat wat belangrijk is voor jou maximaal te beschermen: je gezin, je geliefden en je toekomst.

Behoor jij tot de 7 op 10 cliënten die tevreden zijn over hun notaris*? Aarzel niet en stel al je vragen! Hoe complex je situatie ook is, jouw notaris staat klaar om je te begeleiden. Zo neem je steeds de juiste beslissingen, ook als er veel op het spel staat.

*Enquête afgenomen in 2024 bij 1000 burgers.

Ontdek het antwoord op enkele niet zo vaak gestelde vragen

Successie

Heb je het recht om je eigen kind te onterven?

In België genieten kinderen altijd van een ‘reserve’, een gedeelte van de nalatenschap dat door de wet toegekend wordt en waarover de ouder niet vrij kan beschikken. Als ouder kan je je kind altijd formeel onterven door een testament op te maken of een schenking te doen aan een andere persoon. Maar het benadeelde kind kan zijn rechten doen gelden door zijn erfrechtelijke reserve op te eisen.

Wonen

Kan ik een manège kopen in Canada met een lening uit België?

Ja, het is mogelijk om in België geld te lenen bij een bank om een aankoop in het buitenland te financieren. Je moet wel rekening houden met wisselkosten en internationale belastingen, en controleren wat je terugbetalingscapaciteit is in België. Banken zullen ook eisen dat je al eigenaar bent van een goed in België. Waarom? Het is eenvoudiger en praktischer voor de kredietverstrekker om een hypotheek te nemen op een onroerend goed in België dan op een onroerend goed in het buitenland. Het is dus het onroerend goed in België dat als borg zal dienen voor je hypotheek.

Wonen

Kan een kind in een boomhut wonen?

Ja, een kind kan eigenaar zijn van een onroerend goed, maar een minderjarige kan een onroerend goed niet alleen kopen of beheren. De ouders of voogd moeten optreden als wettelijke vertegenwoordigers voor de aankoop van het onroerend goed, mits de nodige toelatingen van de vrederechter. Wil je een eigendom doorgeven aan je kind? Dan bestaan daar aangepaste strategieën voor. Praat er gerust eens over met je notaris!

Notaris

Kan de notaris eender welk type contract opstellen?

De notaris is een juridisch expert die mensen helpt op belangrijke momenten in hun leven, zoals bij een overlijden, een huwelijk, de oprichting van een vennootschap, de aankoop van een huis ... Om bepaalde afspraken te maken, heb je soms een notariële akte nodig. Maar je kan ook een beroep doen op de notaris voor privéhandelingen. Dankzij zijn rol van verzoener is de notaris de ideale adviseur om tot duurzame overeenkomsten te komen. Een contract op maat nodig? Vraag advies!

Ondernemen

Kan ik bitcoins/cryptomunten gebruiken om mijn BV op te richten?

Er is geen minimaal startkapitaal vereist om een BV op te richten (in tegenstelling tot bij een NV), maar de oprichters moeten wel voldoende eigen middelen voorzien om hun activiteit te ontwikkelen. Er is dus een inbreng nodig om aandelen te verwerven. Dat kan gedaan worden in geld en/of in natura. Het is dus mogelijk om crypto's in te brengen bij wijze van inbreng in natura, zo lang de totale gedane inbreng volstaat voor de geplande activiteit. Gezien de speculatieve aard van de waarde van cryptomunten lijkt het echter gevaarlijk om enkel dergelijke middelen in te brengen voor je vennootschap. Wil je hier graag meer informatie over? Je notaris weet raad!

Familie

Kunnen wij ons huwelijkscontract laten aanpassen naar een open relatie?

Een huwelijkscontract is niet de juiste plek om een open relatie vast te leggen, aangezien een huwelijkscontract specifiek bedoeld is om de vermogensrechten tussen echtgenoten te regelen. Wil je met meerdere personen tegelijk trouwen? Weet dan dat dit verboden is bij wet en geldt als een misdrijf.

Familie

Kan je trouwen met je virtueel lief?

Is je wederhelft een avatar? In België heb je voor een huwelijk twee echte mensen nodig ... van vlees en bloed! Je moet ook minstens 18 jaar oud zijn (op enkele uitzonderingen na), instemmen en bekwaam zijn, geen familiale band hebben en nog niet getrouwd of wettelijk samenwonend zijn met een andere partner. De toekomstige echtgenoten moeten hun identiteit bewijzen en een geboorteakte, een verblijfsvergunning en een nationaliteitsbewijs voorleggen. Vragen over het huwelijk? Maak een afspraak met je notaris!

Wonen

Kan een persoon met een mentale beperking een huis kopen?

Ja, mensen met een verstandelijke beperking kunnen een huis kopen, maar moeten wel juridisch in staat zijn om een contract te ondertekenen. Indien de beperking van de betrokken persoon ervoor zorgt dat hij of zij geen geïnformeerde toestemming kan geven, komt een bewindvoerder tussenbeide om diens belangen te beschermen en te waarborgen. Dit is vaak de bewindvoerder van de persoon in kwestie. De tussenkomst van een bewindvoerder is op verzoekschrift van de vrederechter.

Successie

Vanaf welke leeftijd kan je een testament opstellen?

Vóór de leeftijd van 16 jaar kan een testament niet worden overwogen. Vanaf zestien jaar kan een minderjarige een testament opstellen en over zijn bezittingen beschikken, maar slechts tot de helft van de goederen waarover een volwassene volgens de wet kan beschikken. De minderjarige van 16 jaar kan zijn testament alleen opstellen. Het opstellen van een testament wordt beschouwd als een zodanig persoonlijke handeling dat een minderjarige daarbij niet kan worden vertegenwoordigd door zijn wettelijke vertegenwoordigers.

Wonen

Kan je een woning kopen met drie personen?

Ja, het is mogelijk om een onroerend goed in onverdeeldheid te kopen met drie personen. Dit wordt dan een vrijwillige onverdeeldheid waarbij elke koper in principe mede-eigenaar wordt van een onverdeeld deel van 1/3 van het goed (tenzij de aankoop in andere verhoudingen is, wat ook mogelijk is).

Successie

Kan ik mijn testament opstellen via WhatsApp?

Nee. Een eigenhandig testament moet volledig met de hand geschreven, gedateerd en ondertekend zijn door de erflater. Het Burgerlijk Wetboek bepaalt uitdrukkelijk dat testamenten die niet voldoen aan de wettelijke vormvereisten ongeldig zijn. Een testament dat niet volledig met de hand van de erflater is geschreven, is dus niet geldig en kan nietig worden verklaard.

Successie

Kan ik zorgen dat mijn dochter mijn erfenis niet verspilt?

Het is mogelijk om je testament aan te vullen met een onvervreemdbaarheidsclausule. Dit verhindert dat de begunstigde de van de overledene ontvangen goederen vervreemdt. Deze clausule is echter alleen geldig onder strikte voorwaarden: ze moet tijdelijk zijn en gerechtvaardigd door een legitiem en serieus belang.

Successie

Kan ik mijn vermogen nalaten aan mijn hond? En wie zal de wettelijke voogdij hebben na mijn dood?

Om van een overledene te erven, als erfgenaam of legataris, moet men een persoon zijn met rechtspersoonlijkheid. Hoewel het Burgerlijk Wetboek dieren onderscheidt van zaken, bepaalt het dat dieren geen personen zijn en geen rechtspersoonlijkheid hebben. Je hond kan dus niet jouw huis of vermogen erven. Je kan wel in je testament bepalen wat er met je huisdier moet gebeuren na jouw overlijden. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven dat jouw huisdier aan een bepaalde persoon moet worden toevertrouwd. Deze bepalingen zijn niet bindend, maar impliceren wel een morele verplichting voor de betrokkenen.

Successie

Kan ik mijn schulden nalaten aan mijn ex, of is dat illegaal?

Er is geen wettelijke bepaling die dit verbiedt. Een legaat kan dus betrekking hebben op een schuld die de overledene had tegenover een derde. De ex partner is niet verplicht om de erfenis te aanvaarden, hij kan deze steeds weigeren.

Iedereen is anders, elke situatie is uniek.

Blijf niet met je vragen zitten. Hoe complex de vraag ook is, zelfs de meest onverwachte vragen verdienen een helder antwoord dat past bij jouw persoonlijke situatie. Voor belangrijke beslissingen kan je steeds een beroep doen op de notaris en zijn team.

Vind een notaris bij mij in de buurt

Café De Notaris, een ‘ééndagscafé’

Voor één dag ruilen enkele notarissen hun kantoor in voor een café – vandaag zijn zij jullie barman of barvrouw! Je krijgt meer geserveerd dan koffie alleen: duidelijke antwoorden op al jouw juridische vragen.

Je huwelijk, de aankoop van een onroerend goed, een erfenis, een schenking, een vennootschap ... Welke vraag je ook hebt, taboes of oordelen zijn er niet. Durf in een gezellige sfeer te vragen wat er echt speelt, zonder schrik of complexen.

Twijfels? Een vraag? Kom langs en we bespreken het bij een kop koffie!

Volg ons ook via onze andere kanalen