
Mijn moeder is een hoogbejaarde vrouw en kan niet meer zelfstandig wonen. Ik zou ze graag bij mijn gezin laten inwonen. Ik ben bang dat dit gepaard zal gaan met hoge kosten, kan ik iets regelen?
25 maart 2016
Het gebeurt dat een bejaarde, een gehandicapte of een zorgbehoevende persoon gaat inwonen bij een familielid (meestal één van hun kinderen) en geniet van een thuisverzorging. Voor het familielid die instaat voor de thuisverzorging brengt dit heel wat veranderingen mee, ook op financieel vlak. Heel vaak wordt er dan ook gewerkt met een vorm van tegenprestatie of vergoeding voor de kosten van de thuiszorg.
Deze vergoeding kan bestaan uit het betalen van een deel van het pensioen van de bejaarde aan het zorgverstrekkend familielid of uit het betalen van een deel uit de nalatenschap van de bejaarde. Er kan ook gedacht worden aan een schenking onder last. De zorgovereenkomst kan ook gecombineerd worden met een huurovereenkomst indien de ouder inwoont. Een deel van de vergoeding is dan huur, een ander deel is dan zorg.
In deze situaties is het van belang om op voorhand alle afspraken, zorgverstrekkingen en kosten te kaderen in een (notariële) zorgovereenkomst.
Bron: Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat
