De gevolgen van het huwelijk

Vroeger was trouwen de norm, maar vandaag is dat lang niet meer het geval. Wettelijk samenwonen zit in de lift. De redenen waarom mensen ongehuwd door het leven willen gaan zijn divers: ze hebben geen zin om gebonden te zijn aan te grote verplichtingen tegenover elkaar, ze hebben reeds een huwelijk achter de rug of ze zien de meerwaarde niet in van een huwelijk…

 

Veel koppels vragen zich dan ook af of ze de stap naar een huwelijk wel zouden zetten. Tussen de verschillende samenlevingsvormen bestaan er immers grote juridische verschillen. Een huwelijk heeft andere juridische gevolgen dan een wettelijke samenwoning en een wettelijke samenwoning heeft andere juridische gevolgen dan een loutere feitelijke samenwoning.

In het algemeen biedt het huwelijk op verschillende vlakken de grootste bescherming aan de partners. Echtgenoten genieten van meer rechten ten opzichte van elkaar, maar ze zijn ook gebonden aan bepaalde verplichtingen. Ook op het vlak van het erfrecht speelt het huwelijk een grote rol.

Het is daarom van belang dat koppels een bewuste keuze maken, wat deze ook mag zijn. Daarbij is de notaris de geknipte persoon om de koppels te adviseren bij het nemen van hun beslissing.