Successieplanning: bepaal zelf wie wat krijgt, de mogelijkheden

Weinig mensen denken nu al aan de voorbereiding van hun erfenis. Want ja, er zijn leukere dingen in het leven. Maar toch is het nuttig om stil te staan bij uw erfenis. En concrete actie te ondernemen.
Successieplanning is meer dan belastingen besparen.
Hieronder vindt u vijf goede redenen waarom u nu al aan uw erfenis moet denken.

 

Fiscale euthanasie

De erfbelasting wordt wel eens de ‘verdriettaks’ genoemd. Na een leven lang hard labeur komt de fiscus uw zuurverdiende spaarcentjes afromen. Dat vinden veel burgers onrechtvaardig. Daarom nemen meer en meer mensen maatregelen tijdens hun leven. Op die manier betalen uw dierbaren zich niet blauw aan erfbelasting.

 

Erfenissen komen altijd te laat

Ons Burgerlijk Wetboek spreekt steevast over het erfrecht van de ‘kinderen’. Maar vandaag krijgen vooral vijftigers erfenissen toegespeeld. Elke erfenis is mooi meegenomen, maar doorgaans komt ze te laat. De professionele loopbaan van de erfgenaam is vaak al uitgetekend. De erfenis vervroegen, via tussentijdse vermogensoverdrachten, brengt soelaas.

Zorg dat een "erfenis" geen "ergernis" wordt.

Juridische bekvechterij over erfenissen is een fenomeen van alle tijden. Eén van de oudste processen is een 30 jaar aanslepende erfeniszaak uit het oude Egypte, na de dood van farao Ahmozes. Een goed uitgewerkte successieregeling bewaart de ‘pax familiae’ (familievrede).

The right man on the right place

De gepaste goederen gaan over in de gepaste handen.
Dat is het grote voordeel, als u al tijdens uw leven uw vermogen verdeelt. Zeker in ondernemerskringen is dat belangrijk.
Wie erft wat van het familiebedrijf? Kinderen die geïnteresseerd zijn in het bedrijf, krijgen vooraf via planning de aandelen van de nv of bvba. De andere kinderen, de niet-actieven, krijgen hun deel van de koek uit het privévermogen. Organiseert de pater familias niets en sterft hij plots? Dan erven de erfgenamen samen alles in onverdeeldheid. En dat geeft vaak aanleiding tot moeilijke gesprekken, ruzies en zelfs het einde van het bedrijf. (Zie verder “Tips om erfruzies te voorkomen”.)

 

De continuïteit van uw familiebedrijf

De torenhoge erfbelasting overdondert de erfgenaam/bedrijfsleider. De tweede generatie mist zo zuurstof om de continuïteit van het familiebedrijf te garanderen, en ze moeten vreemd kapitaal aantrekken.